Klen spa­da u naj­ve­će sva­što­je­de na­ših vo­da, ali i u ri­be ko­je se mo­gu pe­ca­ti sko­ro ce­le go­di­ne, s tim što se zi­mi na ve­ći­ni te­re­na na­bo­lje hva­ta ka­da vo­da sa­mo što ne poč­ne da se mr­zne. U ovom pe­ri­o­du ni­je mno­go ras­po­lo­žen za jur­ca­nje za ple­nom, ali ako mu is­pred no­sa po­la­ga­no pro­đe ne­ki mi­ri­san i ka­lo­ri­čan za­lo­gaj, te­ško će mu odo­le­ti

Što su rav­ni­čar­ske re­ke i sta­ja­će vo­de hlad­ni­je, u nji­ma je ma­nje ak­tiv­ne sit­ne ri­be, pa smuđ te­že do­la­zi do hra­ne, a još uvek na­sto­ji da se što bo­lje na­je­de, ka­ko bi pre­zi­mio i što sprem­ni­ji do­če­kao mrest. Za­to sa­da po­sto­je do­bre šan­se da uhva­ti­mo bar ne­ku tro­fej­nu ri­bu, ali sa­mo uko­li­ko zna­mo gde i ka­da da je tra­ži­mo, te šta da joj po­nu­di­mo i na ko­ji na­čin

Dug pe­riod nat­pro­seč­no vi­so­kih tem­pe­ra­tu­ra va­zdu­ha uči­nio je da se i vo­de hla­de spo­ri­je ne­go što je uobi­ča­je­no u ovom pe­ri­o­du, pa je se­zo­na lo­va mir­nih ri­ba na mno­gim sta­ja­ći­ca­ma pro­du­že­na za ne­ko­li­ko ne­de­lja. Za­hva­lju­ju­ći to­me, na Sav­skom je­ze­ru se mo­glo na fi­der pe­ca­ti i po­čet­kom de­cem­bra, i to ve­o­ma uspe­šno

Ve­ći­na mo­der­nih ša­ran­dži­ja ori­jen­ti­sa­na je prvenstveno na sta­ja­ćice ko­mer­ci­jal­nog ti­pa, na ko­ji­ma se pe­ca po prin­ci­pu »uhva­ti i pu­sti« i u ko­ji­ma je kon­cen­tra­ci­ja ri­be znat­no ve­ća ne­go na otvo­re­nim vo­da­ma, pa su i šan­se za tro­fej­ni ulov ku­di­ka­mo ve­će. Ali ima i onih ko­ji­ma je naj­ve­ći iza­zov nad­mu­dri­va­nje sa tro­fej­nim di­vlja­ci­ma iz ve­li­kih re­ka, i to po­seb­no u ovom pe­ri­o­du, ka­da ma­li broj lo­va­ca na ša­ra­na uop­šte i po­mi­šlja na iz­la­zak na vo­du

Broj­ni su raz­lo­zi zbog ko­jih je ban­dar sve po­pu­lar­ni­ji me­đu va­ra­li­ča­ri­ma ši­rom Evro­pe, pa i kod nas. Me­đu glav­ni­ma je za­vid­na broj­nost ove bor­be­ne ri­be na ne­kim te­re­ni­ma, usled ko­je je ri­bo­lov vr­lo di­na­mičan i za­bavan, na­ro­či­to uz upo­tre­bu naj­lak­šeg pri­bo­ra. Ovo­ga pu­ta vam pred­sta­vlja­mo je­dan ret­ko pri­me­njivan pri­stup, su­per­i­o­ran u od­no­su na sve osta­le u ne ta­ko ret­koj si­tu­a­ci­ji