Lov od­ra­slih pri­me­ra­ka je­di­nog is­klju­či­vog gra­bljiv­ca iz po­ro­di­ce ci­pri­ni­da na pri­rod­ne mam­ce pre je ri­bo­lo­vač­ki ku­ri­o­zi­tet ne­go standardna praksa, pre sve­ga zbog to­ga što vo­đe­nje mo­ra bi­ti ve­o­ma br­zo da bi­smo uop­šte is­pro­vo­ci­ra­li na­pad, a ke­der (bio živ ili mr­tav) ni­je po­go­dan za ta­kvu pre­zen­ta­ci­ju. Me­đu­tim, u ne­kim si­tu­a­ci­ja­ma po­sta­je čak i efi­ka­sni­ji od ma ko­je va­ra­li­ce ili mu­ši­ce

Ma­lo ko­ja ri­ba to­li­ko fa­sci­ni­ra na­še pe­ca­ro­še kao krup­ni kle­no­vi iz ma­lih te­ku­ći­ca. To ni­je ni­ma­lo slu­čaj­no, jer je te sta­re i opre­zne ri­be ve­o­ma te­ško pre­va­ri­ti i ka­da su okol­no­sti po­volj­ne za ri­bo­lov, a nekmoli on­da ka­da je vo­da ve­o­ma ma­la i bi­stra, kao što je bi­lo to­kom naj­ve­ćeg de­la ovog le­ta. Ta­da ri­ba la­ko uoča­va opa­snost i pre­po­zna­je pre­va­ru, pa sva­ki tro­fej­ni ulov po­sta­je tim vred­ni­ji

Čak i ka­da ne ko­ri­sti­mo hra­ni­li­ce i pri­ma­mu na mo­ru mo­že­mo pre­ko ce­le go­di­ne, pa i usred le­ta, od­lič­no pe­ca­ti fi­der šta­po­vi­ma i nji­ma od­go­va­ra­ju­ćim ma­ši­ni­ca­ma i naj­lo­nom i lo­vi­ti raz­ne vr­ste ri­ba, te ta­ko da­ti svom od­mo­ru do­dat­ni kva­li­tet i osta­ti u for­mi, pa i usa­vr­ši­ti svo­ju ve­šti­nu

Sva­kom iole is­ku­sni­jem ri­bo­lov­cu do­go­di­lo se bar ne­ka­da da ima uti­sak da su svi uslo­vi ide­al­ni, a da ri­ba ra­di znat­no sla­bi­je ne­go što bi se na osno­vu to­ga mo­glo oče­ki­va­ti. U ta­kvoj si­tu­a­ci­ji se ne­ki raz­o­ča­ra­ju i ne tru­de se pre­vi­še, a dru­gi baš ta­da da­ju sve od se­be ne bi li pro­na­šli na­čin da le­po pe­ca­ju, te ne­ret­ko pro­na­đu for­mu­lu uspe­ha

Me­tod fi­der teh­ni­ku ve­ći­na ri­bo­lo­va­ca po­ve­zu­je is­klju­či­vo sa pe­ca­njem ša­ra­na i ba­bu­ške na sta­ja­ći­ca­ma ko­mer­ci­jal­nog ti­pa. Ali, taj na­čin pe­ca­nja, uz ma­le mo­di­fi­ka­ci­je, ve­o­ma je pri­men­ljiv i na te­ku­ćim vo­da­ma, na ko­ji­ma u ne­kim uslo­vi­ma mo­že i do­ne­ti znat­no bo­lje re­zul­ta­te ne­go stan­dard­ni fi­der pri­stup