Iz go­di­ne u go­di­nu, smu­đa je sve te­že uhva­ti­ti na svim na­šim vo­da­ma, pa i na ve­li­kim te­ku­ći­ca­ma. Ali po­tra­ga za krup­nim ko­ma­di­ma baš za­to pred­sta­vlja neo­do­ljiv iza­zov za mno­ge spe­ci­ja­li­ste za lov tog ple­me­ni­tog gra­blji­v­ca. U ovom pe­ri­o­du ona ni­je ni­ma­lo jed­no­stav­na, jer se smuđ pre­me­stio sa let­njih po­zi­ci­ja na no­va me­sta, ali mo­že bi­ti vr­lo pro­duk­tiv­na, pa se vre­di po­tru­di­ti

Iako je ri­blji fond Dri­ne još uvek bo­gat u po­re­đe­nju sa onim u ve­ći­ni ma­njih re­ka mren­skog ti­pa, ri­bo­lov na njoj sko­ro ni­ka­da ni­je lak. Osim do­bro iza­bra­nog me­sta, uskla­đe­nog pri­bo­ra, ade­kvat­ne pri­hra­ne i ma­ma­ca, tre­ba ima­ti i ma­lo sre­će da vo­do­staj bu­de bar ko­li­ko-to­li­ko po­go­dan i da ne osci­li­ra pre­vi­še. Ovog pu­ta je ma­lo fa­li­lo da uslo­vi bu­du ne­mo­gu­ći, ali je pe­ca­nje ipak bi­lo vr­lo uspe­šno

Ve­ći­na va­ra­li­ča­ra ka­me­ne na­pe­re pre­vas­hod­no po­ve­zu­je sa pri­su­stvom smu­đa i nje­ga naj­če­šće ci­lja­no ju­ri ka­da pe­ca sa špo­ro­va ili iz čam­ca u nji­ho­voj bli­zi­ni. Oko njih, me­đu­tim, u naj­ve­ćem de­lu go­di­ne ima i dru­gih gra­blji­vi­ca, pa i bu­co­va, a sa­da je pra­vo vre­me da na ta­kvim lo­ka­ci­ja­ma po­tra­ži­mo one krup­ne, ko­ji se uve­li­ko spre­ma­ju za zim­ski »post«

Iz go­di­ne u go­di­nu, fi­der teh­ni­ka sve je po­pu­lar­ni­ja me­đu ri­bo­lov­ci­ma sa na­ših re­ka mren­skog ti­pa, jer se po­ka­za­la kao iz­u­zet­no efi­ka­sna za lov svih ri­bo­lov­no za­ni­mlji­vih mir­nih vr­sta – sko­ba­lja, mre­ne, šlji­va­ra, plo­ti­ce i kle­na. Je­dan od na­ših naj­u­spe­šni­jih spe­ci­ja­li­sta za taj vod ri­bo­lo­va na Za­pad­noj Mo­ra­vi ot­kri­va či­ta­o­ci­ma Ri­bo­lo­va taj­ne uspe­šnog pe­ca­nja to­kom pr­ve po­lo­vi­ne je­se­ni

Obil­no pri­hra­nji­va­nje mam­cem na ko­ji lo­vi­mo sma­tra se naj­bo­ljim na­či­nom da pri­vu­če­mo i uhva­ti­mo ša­ra­na, ka­ko na otvo­re­nim vo­da­ma, ta­ko i na »uhva­ti i pu­sti« je­ze­ri­ma. Ali če­sto mo­že efi­ka­san bi­ti i pot­pu­no dru­ga­či­ji pri­stup, sa jed­nim boj­li­jem na udi­ci, bez pri­ma­me ili uz sa­svim ma­lu ko­li­či­nu hra­ne. To je, me­đu­tim, mo­gu­će sa­mo ako po­ve­de­mo ra­ču­na o svim ele­men­ti­ma bit­nim za ta­kav pri­stup