Za­hva­lju­ju­ći či­nje­ni­ci da do­sti­že ve­li­ku te­ži­nu, da je vr­lo bro­jan u mno­gim na­šim rav­ni­čar­skim re­ka­ma i sta­ja­ći­ca­ma, da nje­gov dnev­ni ulov ni­je ogra­ni­čen, te da ve­ći­ne dru­gih ri­bo­lov­no za­ni­mlji­vih mir­nih vr­sta ima sve ma­nje, to­l­sto­lo­bik pri­vla­či sve vi­še pa­žnje na­ših ri­bo­lo­va­ca. Ve­ći­na njih peca ga du­bin­skim me­to­dom, ali ima i onih ko­ji pred­nost da­ju plov­ku

Re­la­tiv­no če­sti gu­bi­ci krup­nih ri­ba pri pe­ca­nju ša­ra­na fi­der si­ste­mi­ma sa me­tod hra­ni­li­com i iz­ra­zi­to krat­kim pred­ve­zom mu­če i mno­ge ve­šte ri­bo­lov­ce. Ovo­ga pu­ta ot­kri­va­mo vam glav­ne raz­lo­ge te ne­že­lje­ne po­ja­ve i na­či­ne da se ona što re­đe do­ga­đa

Ta­miš je ce­lim to­kom kroz na­šu ze­mlju re­ka iz­ra­zi­to spo­rog to­ka, či­ja ši­ri­na i du­bi­na ne va­ri­ra­ju mno­go. No, upr­kos to­me, od te­re­na do te­re­na mo­gu se i zna­čaj­no raz­li­ko­va­ti i ri­blji fond i na­čin po­na­ša­nja ri­be, pa i naj­pro­duk­tiv­ni­ji na­čin ri­bo­lo­va. Naš sa­rad­nik još jed­nom je pro­na­šao do­bit­nu kom­bi­na­ci­ju na me­stu na kom ni­ka­da ra­ni­je ni­je pe­cao

Upr­kos iz­u­zet­no ši­ro­koj po­nu­di, te­ško je, ne sa­mo na na­šem tr­ži­štu već i u svet­skim okvi­ri­ma, na­ći va­ra­li­ča­rac to­li­ko upo­tre­bljiv za lov ve­štač­kim mam­ci­ma raz­li­či­tih ti­po­va i te­ži­na kao što je ovaj dvo­de­lac no­ve rob­ne mar­ke MaG­ne­tic. La­gan, od­lič­no ba­lan­si­ran, brz, ali ne pre­o­štar, od od­lič­nog ma­te­ri­ja­la i sa sa­vr­še­nom za­vr­šnom ob­ra­dom, ovo je štap vi­so­ke kla­se

Kao i mno­ge na­še ma­nje te­ku­ći­ce, i re­ka Di­či­na, ko­ja te­če sr­cem Šu­ma­di­je, bi­la je ne­ka­da mno­go bo­ga­ti­ja ri­bom ne­go što je da­nas. Ali ono što je na njoj kra­jem av­gu­sta do­ži­veo naš sa­rad­nik po­ka­zu­je i ko­li­ko je pri­ro­da ja­ka i spo­sob­na da se sa­ču­va i ob­no­vi u krat­kom pe­ri­o­du. Je­dan ova­kav ri­bo­lov do­vo­ljan je da sva­ko shva­ti za­što mno­gi lju­di obo­ža­va­ju baš pe­ca­nje na ma­lim vo­da­ma