Naj­ve­ća ita­li­jan­ska re­ka Po pra­va je me­ka za so­mo­ve, ko­ji tu ima­ju obi­lje hra­ne i od­lič­ne uslo­ve za ži­vot, pa ih ima mno­go i do­sti­žu ogrom­ne di­men­zi­je. Iz pr­ve ru­ke vam ot­kri­va­mo ka­ko te gr­do­si­je na pri­rod­ne i ve­štač­ke mam­ce lo­vi Ju­ri Gri­sen­di, kog mno­gi sma­tra­ju naj­u­spe­šni­jim so­ma­ro­šem da­na­šnji­ce

Pe­ca­nje ša­ra­na na re­ka­ma po­put Du­na­va, Ti­se i Sa­ve iz­u­zet­no je zah­tev­na di­sci­pli­na i ka­da ri­bo­lo­vac mo­že da po­sve­ti mno­go vre­me­na pri­pre­mi i odr­ža­va­nju me­sta i sva­ko­dnev­nim iz­la­sci­ma, a još vi­še ako je ogra­ni­čen vre­me­nom. Ipak, oda­be­re­ li do­bro me­sto, vre­me pri­ma­mu i ma­mac, mo­že­ se na­da­ti uspe­hu

Ve­ći­na zna­la­ca sla­že se da je mre­na sra­zmer­no ve­li­či­ni ube­dlji­vo naj­ja­ča ri­ba na­ših vo­da. Te­le­snom gra­đom i pre­hram­be­nim na­vi­ka­ma pred­o­dre­đe­na za ži­vot u naj­br­žim de­lo­vi­ma re­ka, iz ko­jih ju je ve­o­ma te­ško iz­vu­ći, ona je iz­u­zet­no atrak­ti­van pro­tiv­nik, a pu­na se­zo­na lo­va na nju po­či­nje upra­vo sa­da

Lo­mlje­nje omi­lje­nog šta­pa je­dan je od naj­tra­u­ma­tič­ni­jih do­ga­đa­ja za sva­kog ri­bo­lov­ca. Ne sa­mo za­to što je to je­dan od naj­sku­pljih de­lo­va pri­bo­ra, već i sto­ga što se na štap vre­me­nom na­vik­ne­mo, poč­ne­mo da ga do­ži­vlja­va­mo kao svo­ju pro­du­že­nu ru­ku, a ne­ret­ko i kao po­moć­ni­ka u lo­vu ri­be ko­ji ima ne­ku po­seb­nu moć. Ima li na­či­na da iz­beg­ne­mo ri­zik od pu­ca­nja pri­li­kom pe­ca­nja.

U po­sled­njih dva­de­se­tak go­di­na mno­ge fir­me pe­ri­o­dič­no iz­ba­cu­ju no­ve ver­zi­je po­pu­lar­nih se­ri­ja svo­jih šta­po­va i ve­o­ma če­sto se is­po­sta­vi da su gro­mo­gla­sno na­ja­vlji­va­na po­bolj­ša­nja za­pra­vo mi­ni­mal­na ili ih uop­šte ne­ma. Ovo­ga pu­ta pred­sta­vlja­mo vam je­dan iz­u­ze­tak, ve­o­ma do­bro pri­hva­ćen i oce­njen od svih ko­ji su ima­li pri­li­ku da nji­me pe­ca­ju, uklju­ču­ju­ći i na­šeg spe­ci­ja­li­stu za fi­der i pr­vog pr­va­ka Sr­bi­je u toj di­sci­pli­ni