Tol­sto­lo­bik mo­že da te­ži i pre­ko 40 ki­lo­gra­ma, bro­jan je, bor­ben, na na­šim ga je vo­da­ma mo­gu­će neogra­ni­čeno pe­ca­ti, a do­bija se to­kom ce­log to­pli­jeg de­la go­di­ne, pa ni­je ni­ma­lo čud­no što se sve vi­še ri­bo­lo­va­ca opre­de­lju­je za ci­lja­ni lov tog ci­pri­ni­da pre­ne­tog na naš kon­ti­nent iz Azi­je. Ovog pu­ta ot­kri­va­mo vam ka­ko se naj­bo­lje hva­ta na du­bin­ku

Me­tod fi­der je je­dan od naj­e­fi­ka­sni­jih na­či­na lo­va ša­ra­na na ri­bom bo­ga­tim re­vi­ri­ma. O tom vi­du pe­ca­nja ja­kim šta­po­vi­ma ose­tlji­vog vr­ha, te si­ste­mom sa hra­ni­li­com pu­nom le­plji­ve hra­ne i udi­com na vr­lo krat­kom pred­ve­zu mno­go je pu­ta pi­sa­no, a i sve vi­še ri­bo­lo­va­ca ga pri­me­nju­je. Ali uvek vre­di pro­či­ta­ti ka­ko to ra­de do­ka­za­ni maj­sto­ri fi­de­ra

Ve­ro­vat­no za­hva­lju­ju­ći nat­pro­seč­no bla­goj zi­mi, mno­ge ri­be pro­ra­di­le su ne­što ra­ni­je ne­go što je uobi­ča­je­no. Le­sko­vač­ki ri­bo­lov­ci mogli su da se na­u­ži­va­ju po­sled­njih ne­de­lja pe­ca­ju­ći ba­bu­ške na jed­noj od ba­ra kod se­la Do­bro­tin, bez ika­kve pri­hra­ne, na hleb, u ru­pa­ma u dre­zgi ili spu­šta­ju­ći si­ste­me uz gu­stu ve­ge­ta­ci­ju

Me­đu na­šim va­ra­li­ča­ri­ma, smu­đa­ro­ši po svoj pri­li­ci obra­ća­ju da­le­ko naj­vi­še pa­žnje na iz­bor šta­pa ko­jim lo­ve. Mno­gi po­ku­ša­va­ju da svo­je ne­do­u­mi­ce re­še pro­u­ča­va­ju­ći sve ka­rak­te­ri­sti­ke blan­ko­va, a ni­je ma­li broj onih ko­ji sma­tra­ju da tre­ba ima­ti po­ve­li­ki ar­se­nal da bi se mo­glo ade­kvat­no pe­ca­ti u raz­li­či­tim uslo­vi­ma. Ka­ko iz ugla jed­nog od na­ših naj­i­sku­sni­jih blin­ke­ra­ša za­pra­vo sto­je stva­ri po ovom pi­ta­nju?

Ve­ći­na fi­de­ra­ša ko­ri­sti ne­ki od to­nu­ćih naj­lo­na, jer ta­kva stru­na ima op­ti­mal­ne ka­rak­te­ri­sti­ke za ri­bo­lov u ve­ći­ni si­tu­a­ci­ja. Ipak, po­sto­ji i jed­na u ko­joj je tan­ka upre­de­na stru­na mno­go bo­lje re­še­nje, uko­li­ko tom de­lu pri­bo­ra pri­la­go­di­mo osta­le ele­men­te i svoj pri­stup