Otka­ko se is­po­sta­vi­lo da je tol­sto­lo­bi­ka, iako se hra­ni plank­to­nom, mo­gu­će pe­ca­ti na sport­ski na­čin, sve vi­še plov­ka­ro­ša po­sve­ću­je se ci­lja­nom lo­vu te sna­žne ri­be, ko­ja br­zo ra­ste i mo­že te­ži­ti i pre­ko 40 ki­lo­gra­ma. Je­dan od ko­le­ga ko­ji je odav­no po­čeo da upra­žnja­va ovu di­sci­pli­nu pre­no­si ovim tek­stom svo­ja naj­va­žni­ja za­pa­ža­nja

Ze­mlja se kao sa­sto­jak pri­ma­ma­ za ci­pri­ni­de odav­no upo­treblja­va u tak­mi­čar­skom ri­bo­lo­vu, a tek od pre ne­ku go­di­nu ma­sov­ni­je i u re­kre­a­tiv­nom. Upo­zna­je­mo vas ovog pu­ta sa nje­nim osnov­nim odli­ka­ma kako bi­ste iz­vu­kli mak­si­mum iz te kom­po­nen­te i iz hra­ne ko­ju sa njom na­pra­vite

Naš spe­ci­ja­li­sta za ri­bo­lov na ma­njim vo­da­ma iza­šao je po­sle du­žeg vre­me­na na Sa­vu i u te­škim uslo­vi­ma po­ka­zao da i te­ ka­ko ume da se sna­đe i na ve­li­koj re­ci, da pro­na­đe ri­bu, te da oda­be­re teh­ni­ku, si­stem, hra­nu i mam­ce ko­ji­ma će ostva­ri­ti lep ulov

Čak i onda kada je bela riba u velikim količinama grupisana u nekom zimovniku, nije je uvek la­ko na­ve­sti je da je­de, jer u hladnoj vodi ume da bude nezainteresovana za našu ponudu i da vrlo mrlja­vo uzi­ma čak i male mamce. Ali malo ekspe­ri­men­ti­sa­nja i strpljenja i ovog pu­ta dali su že­lje­ni re­zultat

Suprotno uvre­že­nom mišljenju, ša­ran se na na­šim ve­li­kim re­ka­ma ne lovi sa­mo u naj­to­pli­jem de­lu go­di­ne. Na dobro oda­bra­nom mestu, uz pravilan pristup prihranjivanju i dobar izbor mamca mo­že­mo tu ribu uspešno pecati i u najhladnijem delu godine, a pogotovo ako je zima blaga poput ove, ko­ja se već bliži kraju