U po­tra­zi za di­na­mič­nim zim­skim ri­bo­lo­vom na te­re­nu ko­ji ni­je pre­vi­še na­pad­nut naš sve­stra­ni sa­rad­nik za­pu­tio se na deo Ju­žne Mo­ra­ve kod me­sta Gr­de­li­ca, gde je od­lič­no pe­cao vo­žnjom plov­ka, na ri­bo­lov­ni hleb

Iako ne­ma spo­ra oko to­ga da je lo­ka­ci­ja, tj. na­la­že­nje me­sta na ko­ji­ma je ri­ba gru­pi­sa­na, je­dan od ključ­nih fak­to­ra uspe­ha u pe­ca­nju ci­pri­ni­da u naj­hlad­ni­jem de­lu se­zo­ne, ak­tu­el­na de­ša­va­nja na je­ze­ru Pot­peć po­ka­zu­ju ko­li­ko je bit­no i štošta dru­go, od teh­ni­ke pre­ko si­ste­ma i pri­ma­me do mam­ca

Sa­mo dan na­kon što je na Sa­vi uhva­tio smu­đa od oko 8 kg, vr­sni va­ra­li­čar je još jed­nom iza­šao na vo­du i ka­da se već spre­mao za po­vra­tak ku­ći ulo­vio je muž­ja­ka smu­đa ka­kav de­ce­ni­ja­ma ni­je evi­den­ti­ran u evrop­skim vo­da­ma

U pe­ri­o­du ka­da se ve­ći­na lju­bi­te­lja lo­va be­le ri­be na re­ka­ma mren­skog ti­pa fo­ku­si­ra na ve­li­ke zi­mov­ni­ke u ko­ji­ma se gru­pi­šu broj­na ja­ta sko­ba­lja i dru­gih vr­sta, naš sa­rad­nik opre­de­lio se za sa­svim dru­ga­či­ji pri­stup i na­u­ži­vao se lo­ve­ći kle­na u mi­ru i ti­ši­ni

Iz­men­lji­vi vr­ho­vi od pu­nog ma­te­ri­ja­la od­lu­ču­ju­će uti­ču na po­na­ša­nje šta­pa i na nje­go­vu upo­tre­blji­vost u raz­li­či­tim si­tu­a­ci­ja­ma. Za­to je od ve­li­ke va­žno­sti da zna­mo či­me tre­ba da se ru­ko­vo­di­mo ka­da bi­ra­mo ko­ji će­mo vrh upo­tre­bi­ti