Na pr­vi po­gled su svi ka­lu­pi na­me­nje­ni za pu­nje­nje me­tod-fi­der hra­ni­li­ca ve­o­ma slič­ni, čak do te me­re da mno­gi mi­sle da me­đu nji­ma za­pra­vo ne­ma ni­ka­kve su­štin­ske raz­li­ke. Ali ta­kav uti­sak ni­je sa­svim is­pra­van, a to raz­voj ovog pro­iz­vo­da od nje­go­vog na­stan­ka do da­nas ve­o­ma do­bro po­ka­zu­je. Naš eks­pert za mo­der­ni ri­bo­lov sa hra­ni­li­com pred­sta­vlja vam ti­pič­ne mo­de­le i uka­zu­je na šta tre­ba obra­ti­ti po­seb­nu pa­žnju pri iz­bo­ru ovog de­la opre­me

Sa pr­vim sun­ča­nim da­ni­ma po­čet­kom sva­kog pro­le­ća otva­ram se­zo­nu pe­ca­nja na sta­ja­ći­ca­ma u ši­roj oko­li­ni Ni­ša, gde lo­vim ba­bu­šku, naj­pre je tra­že­ći, na­rav­no, na naj­pli­ćim ba­ra­ma, ko­je se pr­ve za­gre­ju, usled če­ga u nji­ma poč­ne da bu­ja ra­zno bi­lje i da vr­vi od sit­nih ži­vo­tinj­skih or­ga­ni­za­ma, te se i ri­ba ak­ti­vi­ra. Sko­ro sve te ba­re ima­ju mno­go vo­de­nog ra­sti­nja, što ri­bo­lov du­bin­skim me­to­dom, uklju­ču­ju­ći i fi­der, či­ni vr­lo kom­pli­ko­va­nim ili na­pro­sto ne­mo­gu­ćim. Za­to se ve­ći­na ko­le­ga na ta­kvim re­vi­ri­ma opre­de­lju­je za plov­ka­re­nje, naj­če­šće tak­mi­čar­ci­ma (te­le­sko­pi­ma bez vo­đi­ca) ili bo­lo­nje­zi­ma.

ALI ZA ME­NE PO­SE­BAN IZA­ZOV pred­sta­vlja baš fi­der ri­bo­lov u ta­kvim uslo­vi­ma, pa mu ni­sam odo­leo ni ovih da­na, pred sam kraj mar­ta i uvo­đe­nje ogra­ni­če­nja u kre­ta­nju zbog epi­de­mi­je ko­ro­na vi­ru­sa. Za­ni­mlji­vo, iako smo tek za­ga­zi­li u pro­le­će, ma­lo­broj­ne ko­le­ge plov­ka­ro­ši ko­je sam na oda­bra­noj ma­loj sta­ja­ći­ci za­te­kao ža­li­li su se da se već ak­ti­vi­rao cver­glan i da ta naj­ve­ća noć­na mo­ra ri­bo­lo­va­ca ko­ji pe­ca­ju na pri­rod­ne mam­ce iz­u­zet­no agre­siv­no ki­di­še na cr­ve i gli­ste.

Ja sam po svom sta­rom do­brom obi­ča­ju po­neo sve mam­ce ka­ko bih eks­pe­ri­men­ti­sao sa nji­ma, pa sam osim cr­vi­ća i gli­sta (ko­ji se pod­ra­zu­me­va­ju, jer ih ve­ći­na ri­ba, uklju­ču­ju­ći i ba­bu­šku, ra­do uzi­ma ce­le se­zo­ne) imao ma­lo ku­va­nog ži­ta i še­ćer­ca, ali i ba­bu­ški omi­lje­nu po­sla­sti­cu od gri­za – bol­tu­šku...  (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 503-)