U mnogim situacijama fider tehnikom se najbolji rezultati postižu kada se prihrana napravi mešanjem dve ili čak tri smese, kojima se potom dodaju i razni krupniji sastojci (crvi, mleveni keks, peleti...). Naš svestrani saradnik nedavno se lepo napecao skobalja primenivši potpuno drugačiji pristup – hranilicu je punio velikim komadima običnog hleba!?
Iako sam vikendom uvek slobodan, tada gotovo nikad ne idem na pecanje jer ne volim gužve pored vode i radije biram kratke izlaske na nju radnim danima posle posla. Međutim, za prvu februarsku subotu su ćerka i supruga isplanirale porodični odlazak u šoping, za šta tek nisam bio nimalo zainteresovan, pa sam ih oko podneva odvezao do centra grada i potom produžio do Južne Morave.
ZIMOVNICI NA ŠIREM PODRUČJU Niša bili su i početkom februara veoma posećeni, mada riba u njima nije posebno dobro radila, pa sam rešio da u jednom od njih potražim poziciju ispod ili iznad »vašarišta« (tj. mimo zone u kojoj je najviše sveta), nadajući se da će toplo vreme izmamiti poneko jato riba i van najdubljih delova reke. Pronašao sam jednu poziciju gde je dno bilo peskovito, a dubina malo manja nego u najpopularnijim južnomoravskim zimovnicima – nešto ispod dva metra.
Počeo sam s pecanjem na dva štapa i neko vreme menjao daljinu zabacivanja, tražeći ribu i blizu obale i dalje od nje. Kako to nije dalo željeni rezultat, pokušao sam i sa promenama dužine predveza i veličine udica, pa s jednim crvićem ili više njih (okačenih na razne načine), ali je sve to bilo uzalud.
KADA VIŠE NISAM IMAO ideju šta bih još mogao da probam da promenim, odlučio sam da do kraja pecanja koristim samo jedan štap i zabacujem sve vreme u jednu tačku, pa šta bude. Iako mi ni to isprva nije donelo nikakva dešavanja, nisam odustajao od takvog pristupa već sam u »kanal« (najdublji deo korita, koji je na ovom mestu otprilike na sredini reke, tj. na daljini od oko 30 metara) na svakih desetak minuta zabacivao svoj sistem, pri čemu u hranilice nisam ubacivao brašnastu primamu nego velike komade svežeg hleba s korom.
TO SE I ISPLATILO, JER SAM TIM »musama« hleba (kako niški ribolovci zovu velike komade) uspeo da do tada neaktivne skobalje konačno podstaknem da počnu da se hrane, i to čak prilično intenzivno... (Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 604-)