Ri­bo­lov ša­ra­na da­nas je mno­go dru­ga­či­ji ne­go što je bio do pre tri­de­se­tak go­di­na, i to za­hva­lju­ju­ći po­ja­vi boj­li­ja, mon­ta­ži ma­ma­ca is­pod udi­ce (na »dla­ku«), ko­ri­šće­nju če­kr­ka s me­ha­ni­zmom slo­bod­nog ho­da i elek­tron­skih in­di­ka­to­ra tr­za­ja... Me­đu­tim, još ima tra­di­ci­o­na­li­sta ko­ji pe­ca­ju­ći na sta­rin­ski na­čin od­lič­no pro­la­ze

Jo­van Jo­ca Si­mo­no­vić, ko­a­u­tor i sni­ma­telj te­le­vi­zij­ske emi­si­je Lov i ri­bo­lov i svo­je­dob­no su­vla­snik kult­nog be­o­grad­skog ri­bo­lo­vač­kog klu­ba-pro­dav­ni­ce Ri­bo­lo­vač­ka pri­ča, sve­stra­ni je ri­bo­lo­vac, vr­lo us­pe­šan u va­ra­li­ča­re­nju, kom je u pret­hod­ne tri i po de­ce­ni­je po­sve­tio naj­vi­še vre­me­na. Me­đu­tim, u po­sled­njih ne­ko­li­ko go­di­na se u ve­li­koj me­ri vra­tio jed­noj od svo­jih pr­vih ri­bo­lo­vač­kih lju­ba­vi, pa sko­ro sva­ki slo­bod­ni tre­nu­tak, ka­da ni­je na ne­kom sni­ma­nju u ze­mlji ili ino­stran­stvu, pro­vo­di na Du­na­vu, u Đer­da­pu, gde je sme­stio kamp pri­ko­li­cu i gde lo­vi ša­ra­na iz čam­ca, na do­ma­ći va­ljak od me­ša­vi­ne ku­ku­ru­znog i pše­nič­nog bra­šna, i to na me­stu ko­je re­dov­no hra­ni kom­bi­na­ci­jom ku­va­nog ku­ku­ru­za i pre­kru­pe, ko­ju ta­ko­đe sam pri­pre­ma.

U svom »po­vrat­ku u mla­dost« Si­mo­no­vić je kraj­nje do­sle­dan, pa osim što ko­ri­sti kla­sič­nu pri­ma­mu i ma­mac, bez ika­kvih aro­ma... (-Ceo tekst možete pročitati u listu Ribolov br. 620-)