Le­to ko­je je na iz­ma­ku za ve­ći­nu obre­no­vač­kih ri­bo­lo­va­ca pri­lič­no neo­če­ki­va­no pro­la­zi u zna­ku iz­u­zet­ne ak­tiv­no­sti ša­ra­na na Ko­lu­ba­ri. Ri­ba je od­lič­no ra­di­la u du­žem vre­men­skom pe­ri­o­du, pa je uhva­ćen ve­li­ki broj le­pih ko­ma­da za ovu re­ku. Ali, to ne zna­či da je bi­lo do­volj­no se­sti bi­lo gde i za­ba­ci­ti bi­lo ko­ji ma­mac i si­stem. Za vr­hun­ske re­zul­ta­te bi­lo je po­treb­no do­bro oda­bra­ti po­zi­ci­ju, pri­hra­nu, si­stem i ma­mac

To­kom dru­ge po­lo­vi­ne av­gu­sta, do­sta vre­me­na po­sve­tio sam lo­vu ša­ra­na te­škim fi­de­rom, na Ko­lu­ba­ri kod Obre­nov­ca, na me­sti­ma sa obi­ljem po­to­plje­nog kr­ša. U za­vi­sno­sti od te­ži­ne si­ste­ma ko­ji ko­ri­stim (tj. ve­li­či­ne hra­ni­li­ce i te­ži­ne olo­va na njoj), mam­ca i ve­li­či­ne ri­ba ko­je se ja­vlja­ju, pe­cam šta­pom Top­mix T-Rex, Da­i­wa Aqu­a­li­te ili Sen­sas Ma­gic Fe­e­der, uvek sa vr­hom od 4 oz (112 g). Ma­ši­ni­ca je u sva­koj va­ri­jan­ti Shi­ma­no Stra­dic, ve­li­či­ne 4000. Uz to upo­tre­blja­vam naj­lon Stroft de­blji­ne 0,25-0,30 mm, te hra­ni­li­ce ka­ve­znog ti­pa, iz asor­ti­ma­na obre­no­vač­ke fir­me AS, sa ote­ža­njem od 30 do 50 g, shod­no du­bi­ni na me­stu pe­ca­nja i tre­nut­noj br­zi­ni to­ka. Is­pod osnov­nog naj­lo­na ve­zu­jem pod­vez od oko 60 cm, od naj­lo­na de­blji­ne do 0,25 mm, a za nje­ga ka­čim 10 cm dug pred­vez od upre­de­ne stru­ne, sa udi­com ve­li­či­ne 6 ili 8.

Kolubara

Si­stem i pre­zen­ta­ci­ju mam­ca sma­tram vr­lo bit­nim fak­to­ri­ma uspe­ha u ova­kvom ri­bo­lo­vu, a ma­mac na ko­ji sam naj­bo­lje pro­la­zio je ku­ku­ruz – jed­no ili dva zr­na oba­ve­zno mon­ti­ra­na na dla­ku. Pe­cam naj­če­šće na onaj ku­va­ni, AS-ov, sa kom­bi­no­va­nom aro­mom ja­go­da–lig­nja, ko­ji se pro­da­je u va­ku­um-pa­ko­va­nju. Po­je­di­nim da­ni­ma, me­đu­tim, ulo­ve sam imao i na ka­ste­re (uča­u­re­ne cr­vi­će iz me­sa), cr­ve, ku­ku­ruz še­će­rac, pa i na ru­žu hle­ba. Hra­ni­li­cu uglav­nom pu­nim hra­nom Sen­sas Ma­gic, ko­joj do­da­jem po­ma­lo še­ćer­ca, pe­le­ta i ka­ste­ra, a sva­ko­dnev­no do­dat­no pri­hra­nju­jem me­sto, ali ma­lom ko­li­či­nom ku­ku­ru­za še­ćer­ca iz kon­zer­ve (oko 300 g dnev­no). Mo­ji re­zul­ta­ti, tj. ulo­vi ko­je sam po­sled­njih ne­de­lja ostva­rio, a od ko­jih sa­mo deo vi­di­te na sli­ka­ma uz ovaj tekst, po­ka­zu­ju da je to sa­svim do­volj­no... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 436-)