S obzirom na to da je klen izraziti svaštojed, nije nimalo čudno što se peca na različite mamce, od kojih su mnogi sezonskog tipa, tj. izrazito bolji od drugih u pojedinim delovima godine. Ovog puta predstavljamo vam trenutno najlovnije poslastice za »glavonju« po izboru našeg saradnika koji poslednjih meseci odlično prolazi na malim rekama na jugu Srbije
Nakon što sam u prošlom broju lista Ribolov pisao o lovu klena plovkom i lakom dubinkom na maloj reci (Veternici, uzvodno od Leskovca), nekoliko kolega se javilo redakciji s molbom da malo detaljnije obradimo temu najboljih mamaca za pecanje ovog svaštojeda u zimskom periodu. Zato mi je urednik i dao zadatak da se time pozabavim, što meni uopšte nije teško palo, naprotiv. U nastavku ću stoga napisati koju reč više o onim poslasticama za »glavonju« koje najradije koristim i smatram najefikasnijim za lov u hladnoj vodi.
1. PILEĆA DŽIGERICA. Moj omiljeni zimski mamac, osim što je veoma lovan, lako se nabavlja, čuva, priprema za upotrebu, kači na udicu i dobro drži na njoj. Ispuštajući atraktivni miris, koji se daleko širi kroz hladnu vodu, parčence džigerice na hranjenje može podstaći i najletargičnijeg klena.
Džigericu kupujem u mesarama, a za stotinak dinara dobijam količinu dovoljnu ne samo za dva intenzivna pecanje već i za to da malo počastim nekog psa lutalicu, ako se pojavi na obali. Skalpelom džigericu iseckam na komadiće od 2-3 cm, nekada trakaste a nekada kockaste, ali u svakom slučaju takve da budu taman za standardnu udicu veličine 8. Za lov klena, koji na rekama na kojima ga ja pecam može težiti i 2 kg, ona mora da bude jaka i pouzdana, a ja uglavnom koristim model VMC 9210. Džigericu kačim tako što je najpre probodem udicom, koju onda okrenem i sakrijem u mesu.
Na džigericu u daleko najvećem broju slučajeva pecam tehnikom vožnje plovka (s debelim telom i »tupim« vrhom), ali ako naiđem na neki veći vir kraj obale sa koje pecam, onda podignem plovak tako da bude van vode, dok su mamac i olovo istovremeno na dnu, pa lovim na »laki ček«.
2. HLEB, kako obični tako i ribolovni (koji mnogi ribolovci zovu i »francuski« ili »pen šaju«, jer se pojavio u svetskim okvirima kao proizvod iz Francuske, pod imenom Pain Chaillou), drugi mi je omiljeni zimski mamac. Njegov poseban kvalitet je to što ga osim klena vrlo rado uzima i skobalj, koji s klenom veoma često deli stanište, tj. životni prostor u rekama. Da bih izbegao manje skobalje i drugu sitnu belu ribu, koje doduše u ovom periodu i nema previše tamo gde tražim klena, stavljam veću ružu običnog hleba ili veći komad »francuza« (koji se priprema tako što se kriška natopi vodom i dobro iscedi, a onda čuva uvijena u mokru krpu). To nimalo ne smeta klenu, koji ima tako velika usta da i kilaš bez problema može da proguta ceo orah (s ljuskom). Udica za pecanje na hleb mi je najčešće ista kao za džigericu, a na ovaj mamac isključivo lovim tehnikom vožnje plovka... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 629-)