Zimi je skobalj grupisan u velika jata, pa ga možemo veoma uspešno pecati ako mu ponudimo odgovarajuću prihranu i mamac. No to nije »jednosmerna ulica«, budući da se ova ćudljiva riba ne ponaša isto ni svakog dana na istom mestu, a pogotovo ne na različitim rekama, što vrsni niški plovkaroš najbolje dokazuje ostvarujući na Južnoj Moravi i na reci Strumi u Bugarskoj sjajne ulove primenom potpuno drugačijih taktika
Zima je deo godine koji je uvek prvenstveno rezervisan za meni omiljenu ribolovnu disciplinu – pecanje skobalja na tekućoj vodi bolonjeze tehnikom, tj. »vožnjom plovka«. Poslednjih meseci sam reku na koju ću ići birao zavisno od vremenskih uslova i vodostaja, pa sam pecao na Strumi u Bugarskoj, nedaleko od Blagoevgrada, te na Južnoj Moravi kod Niša, gde se skobalj na plovak peca potpuno različitim pristupima.
NA JUŽNOJ MORAVI LOVIO SAM NA nadaleko čuvenom zimovniku kod sela Mramor, na način koji tu provereno daje daleko najbolje rezultate – koristeći za mamac komadiće ribolovnog hleba, a za primamu isključivo hlebne (lokalno – »niške«) »bombe«, koje se prave stezanjem prevrnutog belog hleba oko kamena, tako da korica bude sa unutrašnje strane, i onda vezuju tankim koncem, kako kamen ne bi ispao pre vremena a hleb se prebrzo rasipao. Skobalj je, naime, bio totalno nezainteresovan za crve, pa su svi brzo prestajali i da pomišljaju da love na njih.
Ovo je bilo veoma teško pecanje, kakvo samo na hleb može biti, jer je skobalj skoro sve vreme uzimao toliko obazrivo i nežno da je to veoma retko bilo jasno vidljivo – u većini slučajeva se jedva primećivalo, uglavnom po laganom »treptaju« plovka ili trenutnoj maloj promeni u brzini njegovog kretanja. To je tražilo preciznost, savršeno izbalansirane i osetljive sisteme te punu koncentraciju ribolovca, jer su pravovremeno registrovanje tih osobenih, minimalnih pomicanja i brzo reagovanje na njih bili neophodni da bi se ostvario dobar ulov, kakvim se nisu mogli svi pohvaliti.
NA STRUMI JE SITUACIJA u praktično svim aspektima bila sasvim drugačija. Ta reka je mnogo manja od Morave, nešto sporija i znatno bistrija, a skobalj koji je nastanjuje se tek neznatno razlikuje od moravskog (nešto je tamnije boje, vretenastijeg tela i većih peraja), ali se bitno drugačije ponaša. Dobro reaguje na kupovnu praškastu primamu pomešanu sa hlebnim mrvicama i mrtvim crvima, pogotovo kada se uz to povremeno pomoću praćke linija »vožnje« dohranjuje mesnim crvićima (što sporiji tok u od... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 630-)