O to­me ka­ko se ce­lo­kup­na pri­ro­da, uklju­ču­ju­ći i ri­be, pri­la­go­đa­va i me­nja od­lič­no go­vo­ri i to što se ove zi­me smuđ ne­ko­li­ko ne­de­lja od­lič­no pe­cao prak­tič­no u cen­tru Be­o­gra­da, iz­me­đu mo­sta Ga­ze­la i ušća, upr­kos ve­li­kom ri­bo­lo­vač­kom pri­ti­sku i či­nje­ni­ci da se tu u re­ku uli­va­ju ot­pad­ne vo­de ve­li­kog de­la na­še pre­sto­ni­ce

Beogradski ribolovci odavno su primetili da se u najhladnijem delu godine i bela riba i smuđ po pravilu mnogo bolje love na Savi nego na Dunavu. Glav­nim raz­lo­gom za to sma­tra se ne­što vi­ša tem­pe­ra­tu­ra vo­de u ma­njoj re­ci, što iz­ve­sno pri­ja hlad­no­krv­nim or­ga­ni­zmi­ma jer im omo­gu­ća­va da pre­ži­ve uz ma­nji utro­šak ener­gi­je. Raz­li­ka u iz­da­šno­sti ovih dve­ju re­ka na pod­ruč­ju glav­nog gra­da ni­je sva­ke se­zo­ne ista – ne­ka­da je go­to­vo za­ne­mar­lji­va, ali je ove zi­me ve­o­ma iz­ra­že­na, što se vi­di i po ma­lom bro­ju ri­bo­lo­va­ca na Du­na­vu i po gu­žvi na udar­nim po­zi­ci­ja­ma na Sa­vi. O od­lič­nom pe­ca­nju be­le ri­be du­bin­skim me­to­dom i na plo­vak na po­sled­njih ne­ko­li­ko sto­ti­na me­ta­ra to­ka Sa­ve, uz de­snu oba­lu od Bran­ko­vog mo­sta niz­vod­no, pi­sa­li smo u prošlom broju Ri­bo­lo­va, a po tom pitanju ništa se nije promenilo ni u poslednje dve sedmice.

Ali još od po­čet­ka de­cem­bra sko­ro sva­ko­dnev­no sti­žu i ve­sti o le­pim ulo­vi­ma smu­đe­va ra­znih ve­li­či­na, pa i krup­nih, ostva­re­nim na Sa­vi, od No­vog mo­sta kod Ade Ci­gan­li­je pa sve do ušća. Pe­ca se na tom te­re­nu i sa oba­le, ali je ri­bo­lov iz čam­ca ipak ne­u­po­re­di­vo uspe­šni­ji, a na de­lu uz le­vu oba­lu od Tram­vaj­skog do Bran­ko­vog mo­sta i je­di­no mo­guć, bu­du­ći da je tu, zbog gra­đe­vin­skih ra­do­va, pri­stup oba­li do­zvo­ljen sa­mo gra­đe­vin­skim rad­ni­ci­ma. Po­sled­njih ne­ko­li­ko... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 630-)