Najjednostavniji način pecanja, na plovak, štapom bez vođica, može biti izuzetno efikasan, ako umemo da odaberemo pravo mesto, vreme i prihranu. Ovih dana, na Tamišu i mnogim drugim ravničarskim rekama odlično se lovi razna bela riba
Kao dvojica ribolovaca odavno zaraženih pecanjem na plovak, moj brat Ivan i ja svake godine najželjnije čekamo maj, kada redovno ostvarujemo najbolje ulove bele ribe na Tamišu kod Glogonja, u kom živimo (mesta dvadesetak kilometara udaljenog od Pančeva). U ovom periodu se po pravilu odlično peca veoma lepa krupatica, a ako se sve kockice slože kako treba, može biti i odličnih ulova kesege (špicerke, coble), izrazito sportske ribe, koja se veoma lepo peca na plovak, borbena je i ne previše izbirljiva, a najbolje se lovi upravo u periodu visokih prolećnih voda. Početkom ovog maja su nam i vreme i vodostaj išli na ruku, pa smo mesto na kom redovno plovkarimo tri dana zaredom prihranjivali sa po 2-3 kg kukuruza šećerca i 6. maja, za moj omiljeni praznik Đurđevdan, izašli smo na reku, koja je tada rasla za po dvadesetak centimetara dnevno, ali se pri tom nije mutila, što je bilo idealno, jer u takvim uslovima bela riba radi blizu obale i aktivno se hrani, pa se mogu očekivati krupni komadi pomenutih vrsta i odlični ulovi.
Kako je voda rasla, skoro je prelila pozicije na strmoj obali koje smo kopanjem uredili na jednom tamiškom terenu Glogonjcima poznatom kao Stara plaža, ali smo mogli da pecamo, a visok vodostaj je učinio da se tok gotovo potpuno umiri na našem mestu, iznad kog je jedno veliko oboreno drvo, što ribi izuzetno odgovara, a i nama paše, jer vožnje plovka duže traju. Na vodu smo stigli oko osam sati izjutra, opremljeni petljašima od 5 i 6 m, plovcima nosivosti od 3 do 5 g, najlonima prečnika od 0,18 do 0,14 mm i udicama VMC 9210 i Owner 50560 Furansu, veličina 12. Oko izbora hrane nismo se mnogo dvoumili, već smo poneli ukupno dva kilograma Maros Mix Eco primame (Pellet Tunning sa aromom meda i Školjku u jednakoj količini), koja nije skupa, a dobro se pokazala na Tamišu. Mešavini tih hrana dodali smo po 500 g prezle, domaće prekrupe i kukuruza šećerca, pa smo sve dobro promešali, pri tom kvaseći masu vodom u koju smo dodali tečni aditiv... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 428-)