Fider tehnikom lovim već skoro šest godina, ali se i dalje trudim da o njoj saznam što više, pa marljivo prikupljam informacije i ideje, a one koje mi se učine primenljivim nastojim da što pre isprobam na vodi, ne žaleći pri tom vreme i trud. Često pecajući na Tamišu, na kom iz sezone u sezonu ima sve više fideraša, primetio sam da mnogi prolaze znatno slabije nego što bi mogli zato što ignorišu neke elemente vredne pažnje, istovremeno se usredsređujući više no što je potrebno na stvari koje nisu bitne. Stoga sam u ovom prilogu sabrao svoja zapažanja o pravilnom pecanju bele ribe fider tehnikom na Tamišu, posebno se osvrćući na period koji je pred nama.
IZBOR MESTA I VREMENA može i te kako uticati na uspeh. Tamiška bela riba u ovom delu sezone voli da se zadržava u plićim zonama, pa je tu treba potražiti jer možemo lepo proći i kada na mestima sa većom dubinom nije zainteresovana za jelo. Obratite pažnju na to kako se kreće trava koju tok sada često nosi u velikim kolilčinama, pa pre nego što se smestite na obali obiđite teren i nađite lokaciju na kojoj plivajuće vegetacije ima što manje. Idealno bi bilo da vam na toj poziciji sunce ne smeta, tj. ne bije u oči, te da uz to možete pecati u hladovini, jer i krajem leta vreme može biti veoma toplo. Ali sve to nije baš lako uklopiti. U svakom slučaju, poželjno je već u svitanje početi sa ribolovom, jer tada vrućina još nije prevelika, a tamiška riba je najraspoloženija za jelo.
HRANJENJE je u fideru uvek od velikog značaja, pa i na Tamišu. Mnoge kolege se fokusiraju na nalaženje dobitne kombinacije i optimalne boje miksa, a po mom iskustvu je najvažnije dodati u hranu veću količinu mamaca, jer je to najefikasniji način da privučemo krupnu ribu i smanjimo udeo sitnijih jedinki u ulovu. Kao i na većini drugih voda, najbolji dodaci primami za rekreativni fider ribolov su crvići i seckane gliste, ali ne treba zanemariti ni kukuruz šećerac i kastere (čaure). Kad je reč o boji hrane, ona u ovom periodu ne bi trebalo da bude previše upadljiva... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 331-)