Pecanje najveće evropske slatkovodne ribe dubinskim metodom je veoma izazovno i uzbudljivo. Za to su nam potrebni jak i dobro uklopljen pribor, dosta strpljenja i umeća, kao i dobro napravljeni i pouzdani sistemi, koji će omogućiti optimalnu prezentaciju mamca...
Sezona lova soma na prirodne mamce je u punom zamahu i trajaće sve do sredine jeseni. Na jezerima se ponajpre koriste montaže sa usidrenim plovkom (balerinom), dok se dubinka neuporedivo češće upotrebljava na velikim ravničarskim rekama, na kojima se som kod nas najviše i peca. Zato vam predstavljamo tri standardne dubinske montaže.
1. UDICA NA KRAJU. Najpopularniji sistem je istovremeno i najjednostavniji. Pravi se tako što na osnovni najlon navučemo klizeće olovo odgovarajuće težine (obično između 40 i 100 g, ali nekada i preko 150 g) i zatim za kraj strune vežemo vrtilicu, za čiji donji kraj fiksiramo predvez. Između olova i virble obavezno treba staviti komad bužira koji će štititi čvor od udaraca utega, a pomeranje olova po najlonu sa gornje strane (prema štapu) ograničićemo pomoću silikonskog stopera ili vezivanjem parčeta obične gumice za tegle... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 353-)