Za mnoge fideraše je hranjenje mikropeletima enigma, jer im je teško da nađu pravu meru njihove vlažnosti, kako bi stigli na dno zajedno sa hranilicom, a potom postepeno ispali iz nje (ni brzo ni sporo). Rešenje postoji, nije komplikovano, a nebrojeno mnogo puta pokazalo se da je vrlo efikasno
Mikropeleti su sve popularnija prihrana, pa nije čudno što ih na tržištu ima sve više – različitih po imenima, veličini, boji, aromi i hranljivom sastavu. Potencijalno su odličan izbor baš za početak sezone lova većine vrsta mirnih riba šaranskog regiona, u vodi koja je još prilično hladna, jer nam mogu doneti i krupniju ribu.
Ali da bismo od njih izvukli maksimum, potrebno je da ih pripremimo na odgovarajući način (kao i svaku drugu hranu). Mikropeleti se i za pecanje na kavezne hranilice i za ribolov na one metod tipa koriste nakvašeni. U oba slučaja je potrebno da oni istovremeno budu dovoljno lepljivi da bismo ih bez neželjenog gubitka tj. prevelikog rasipanja mogli transportovati, te zabaciti na željeno mesto, a sa druge strane bitno je i da nakon pada u vodu počnu da se oslobađaju iz hranilice, ali ne preterano brzo već postepeno. Naravno, to se najlakše postiže kombinovanjem nekoliko vrsta peleta, tj. peleta raličitih prečnika i vremena rastapanja, ali većina ribolovaca nije u situaciji da primeni to rešenje iz svakakvih razloga (zbog prevelikog troška koji bi to iziskivalo, slabe ponude u dostupnim radnjama, neznanja itd.). Na sreću, postoji veoma jednostavan način da od samo jedne vrste peleta napravimo prihranu koja će istovremeno imati sve gorepobrojane karakteristike, iako se neke od njih na prvi pogled delimično isključuju. Evo šta treba uraditi.
1. Otprilike polovinu od ukupne količine peleta koje nameravamo da upotrebimo sipamo u posudu odgovarajuće zapremine i prelijemo vodom tako da budu sasvim potopljeni.
2. Pelete tako ostavimo neko vreme, dok malo ne omekšaju. Optimalno vreme natapanja zavisi od karakteristika peleta (pre svega od njihove tvrdoće, tj. nabijenosti) ... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 450-)