Štampa

U mno­gim va­ri­jan­ta­ma pe­ca­nja na plo­vak ba­ca­nje pri­ma­me je­dan je od ključ­nih fak­to­ra uspe­ha, dok je u ri­bo­lo­vu sve po­pu­lar­ni­jom fi­der teh­ni­kom hra­na ap­so­lut­no neo­p­hod­na. Broj pro­iz­vo­đa­ča po­ve­ća­va se iz go­di­ne u go­di­nu, kao i nji­hov asor­ti­man, a da bi se ri­bo­lo­vac sna­šao u toj ogrom­noj po­nu­di i da bi sme­sa ko­ju na­pra­vi bi­la mak­si­mal­no efi­ka­sna, mo­ra zna­ti za­što ne­ku sme­su ku­pu­je, sa čim je me­ša i ka­ko je ko­ri­sti

Sa­mo će oni ko­ji ima­ju kra­nje po­vr­šno is­ku­stvo u lo­vu gr­ge­ča re­ći da je ta ma­la i eks­plo­ziv­na ri­ba lak plen i da je ni­je za­ni­mlji­vo pe­ca­ti na ve­štač­ke mam­ce. I ma­da ni­je spor­no da se mo­že de­si­ti da ban­dar ra­di kao lud i da uda­ra u svim slo­je­vi­ma vo­de mal­te­ne na sve što u vo­du ba­ci­mo, či­nje­ni­ca je da će u ve­ći­ni si­tu­a­ci­ja naj­bo­ga­ti­ji ulov i naj­vi­še de­ša­va­nja ima­ti oni ko­ji se po­tru­de da do po­sled­nje sit­ni­ce uskla­de iz­bor me­sta, svih ele­me­na­ta pri­bo­ra, mam­ce i pre­zen­ta­ci­ju

Tro­fej­ne pri­mer­ke so­ma, ko­ji mo­gu bi­ti du­gi i znat­no pre­ko dva me­tra i te­ški vi­še de­se­ti­na ki­lo­gra­ma, ni­je la­ko iz­va­di­ti ni iz čam­ca, ko­li­ko god jak pri­bor da ko­ri­sti­mo. A naš mla­di ko­le­ga, ko­ji je donedavno bio ori­jen­ti­san na lov ša­ra­na, spe­ci­ja­li­zo­vao se za ci­lja­no pe­ca­nje pra­vih gr­do­si­ja sa oba­le, i to na pse­ću hra­nu!

Ve­štač­ko je­ze­ro ko­je se na­la­zi na naj­ve­ćoj nad­mor­skoj vi­si­ni u Sr­bi­ji po­sled­njih go­di­na naj­če­šće je u ži­ži in­te­re­so­va­nja zbog do­brih ulo­va štu­ke, ko­je dosko­ra tu ni­je bi­lo. Me­đu­tim, na Vla­si­nu ne­ki ri­bo­lov­ci idu i ra­di lo­va ve­li­kih de­ve­ri­ka, ko­ji mo­že da­ti i tro­fe­je ka­kvi se na ve­ći­ni dur­gih vo­da ve­o­ma ret­ko vi­đa­ju

Ve­ći­na va­ra­li­ča­ra kle­na na re­ka­ma naj­ra­di­je lo­vi na ma­le kru­ška­ste vo­ble­re ili na lep­ti­re. Sve osta­le vr­ste ve­štač­kih ma­ma­ca su u dru­gom pla­nu, pa i ma­le ka­ši­ke, ko­je su na mno­gim te­re­ni­ma pro­sto neo­do­lji­ve za »gla­vo­nju« to­kom ce­le se­zo­ne, pa i u pe­ri­o­du naj­ve­ćih vru­ći­na i iz­ra­zi­to ni­ske i bi­stre vo­de

Ri­bo­lov­ci ko­ji­ma je ne­ka vo­da is­pred no­sa če­sto ni­su sve­sni ko­li­ko nji­ho­va pred­sta­va o mo­guć­no­sti­ma za pe­ca­nje na njoj i o sta­nju ri­bljeg fon­da mo­že za njih bi­ti ograničenje. Sa baš ta­kvom si­tu­a­ci­jom sreo se naš sa­rad­nik ka­da je po­sle du­žeg vre­me­na do­šao u rod­ni kraj i na re­ku svog de­tinj­stva – je­dva je na­šao dru­štvo za od­la­zak na vo­du jer su ga svi ube­đi­va­li da ri­ba ne ra­di i da je ne­ma kao ne­ka­da, a u tri iz­la­ska pro­šao je iz­u­zet­no do­bro