Štampa

Lov štu­ke na po­vr­ši­ni za ve­ći­nu va­ra­li­ča­ra ko­ji su se u nje­mu opro­ba­li pred­sta­vlja ne­za­bo­rav­no is­ku­stvo i na­čin pe­ca­nja ko­me se vra­ća­ju kad god je to mo­gu­će. On je na­pro­duk­tiv­ni­ji u to­pli­jem de­lu go­di­ne, a dr­ve­ne ža­be su je­dan od naj­e­fi­ka­sni­jih ma­ma­ca

Na ve­ći­ni na­ših du­na­va­ca i dru­gih »di­vljih« vo­da ci­pri­nid­nog re­gi­o­na pe­ca­nje krup­ne ri­be, ko­ja je pri­lič­no ret­ka, osim ra­znih ma­njih šaranovih srod­ni­ka mno­go gde ote­ža­va­ju do­sad­ni cver­gla­ni. De­jan Cvet­ko­vić iz Kr­nja­če već go­di­na­ma ima do­bit­nu kom­bi­na­ci­ju baš za ta­kve te­ške uslo­ve i če­sto ostva­ru­je tro­fej­ne ulo­ve

Od svih ri­ba na­ših vo­da, klen ima naj­ra­zno­vr­sni­ji je­lov­nik. No iako je iz­ra­zi­ti sva­što­jed, ume da bu­de ve­o­ma iz­bir­ljiv i u po­je­di­nim pe­ri­o­di­ma ne­ki ma­mac uzi­ma mno­go ra­di­je ne­go bi­lo šta dru­go. To­kom le­ta se naj­vi­še lovi na vo­će, ali ka­da su re­ke vi­so­ke i mut­ne. is­pla­ti se pro­ba­ti i na me­sne mam­ce, a po­go­to­vo na ži­vu ri­bi­cu

Iako ovaj va­ra­li­ča­rac ima mno­ge od stan­dard­nih ka­rak­te­ri­sti­ka pro­iz­vo­da re­no­mi­ra­ne fir­me Hardy, ve­ći­na lju­bi­te­lja vr­hun­skog pri­bo­ra pre sve­ga će ga pam­ti­ti po to­me što je bio po­sled­nji štap ko­ji je pod ime­nom ku­će iz Aln­vi­ka na­pra­vljen u ma­tič­noj ze­mlji.

Ve­ći­na onih ko­ji ni­kad ni­su bi­li na ne­kom rib­njač­kom je­ze­ru sma­tra da za pe­ca­nje na ta­kvim vo­da­ma ni­su po­treb­ni ni­ka­kvo zna­nje ni­ ve­šti­na, te da sa­ma ku­po­vi­na dnev­ne do­zvo­le i odva­ja­nje ne­ko­li­ko sa­ti ga­ran­tu­ju ulov od bar ne­ko­li­ko de­se­ti­na ki­la ri­be. Uop­šte, me­đu­tim, ni­je ta­ko – i naj­bo­lji ri­bo­lov­ci če­sto mo­ra­ju po­šte­no da se pri­pre­me i na­ra­de ne bi li na­pu­ni­li ču­var­ku

Mno­gi slat­ko­vod­ni ri­bo­lov­ci, zbog manj­ka is­ku­stva i in­for­ma­ci­ja, to­kom go­di­šnjeg od­mo­ra na mo­ru ni ne po­ku­ša­va­ju da pe­ca­ju ili se za­do­vo­lja­va­ju lo­vom sit­ne ri­be na pri­rod­ne mam­ce. Me­đu­tim, i to­kom naj­to­pli­jeg de­la go­di­ne i u vre­me naj­ve­ćih gu­žvi, mo­gu­će je na va­ra­li­cu hva­ta­ti raz­ne mor­ske gra­blji­vi­ce i na­u­ži­va­ti se, a pri tom se ne od­re­ći uobi­ča­je­nih tu­ri­stič­kih ak­tiv­no­sti