Štampa

Ve­o­ma če­sto se de­ša­va da se si­tu­a­ci­ja to­kom uspe­šnog ri­bo­lo­va od­jed­nom pot­pu­no pro­me­ni i da ri­ba ko­ja je je­la kao lu­da na­jednom pot­pu­no sta­ne. Ne­ki pe­ca­ro­ši na to ne obra­ća­ju pa­žnju, već na­sta­vlja­ju da ra­de isto što i do ta­da, oče­ku­ju­ći da ri­ba opet kre­ne, a dru­gi tra­že re­še­nje, me­nja­ju­ći si­stem, ma­mac ili pre­zen­ta­ci­ju. Re­zul­tat ta­kvog eks­pe­ri­me­ri­men­ti­sa­nja ne­ka­da mo­že bi­ti iz­ne­na­đu­ju­ći

Iako bi na­slov ovog tek­sta pod­jed­na­ko oprav­da­no mo­gao gla­si­ti i »MHE isu­šu­ju Bal­kan«, jer je po­šast ener­get­skog lu­di­la za­hva­ti­la ceo re­gion, za­dr­ža­ću se na mi­kro­pla­nu, tj. na me­ni bli­skim i po­zna­tim re­ka­ma, nad ko­ji­ma se nad­vi­ja ve­o­ma crn i pre­te­ći oblak pot­pu­nog uni­šte­nja.

Za se­dam da­na pro­ve­de­nih na ne­kim od naj­a­trak­tiv­ni­jih sal­mo­nid­nih vo­da na Bal­ka­nu, vr­sni va­ra­li­čar i ve­li­ki lju­bi­telj pri­ro­de ostva­rio je ne­ko­li­ko sjaj­nih ulo­va, a svo­je uži­va­nje pre­to­čio je u sjaj­nu re­por­ta­žu ilu­stro­va­nu ni­zom fo­to­gra­fi­ja ko­je pro­sto po­zi­va­ju u avan­tu­ru

Pi­ta­nje iz­bo­ra udi­ce ko­jom će­mo na­o­ru­ža­ti svo­je va­ra­li­ce jed­no je od onih oko ko­jih se ri­bo­lov­ci te­ško mo­gu slo­ži­ti. Na­i­me, kao i u mno­go če­mu dru­gom, ni u ovo­me naj­če­šće ne po­sto­ji sa­mo jed­no re­še­nje ko­je se po­ka­za­lo do­brim, a sko­ro sva­ko ima bar ne­ku lo­šu stra­nu. Naš eks­pert za va­ra­li­ča­re­nje ot­kri­va ko­ja on re­še­nja sma­tra naj­bo­ljim za raz­li­či­te vr­ste ve­štač­kih ma­ma­ca

Pra­vi­lo da u ri­bo­lo­vu ni­jan­se če­sto od­lu­ču­ju, va­ži i u fi­de­ru, u kom je ve­o­ma va­žno ko­jom br­zi­nom hra­na is­pa­da iz hra­ni­li­ce i u kom slo­ju vo­de se to de­ša­va. I jed­no i dru­go mo­že­mo kon­tro­li­sa­ti i re­gu­li­sa­ti na ne­ko­li­ko na­či­na, a ovom pri­li­kom vam pred­sta­vljam je­dan od naj­pro­sti­jih i naj­jef­ti­ni­jih, ko­ji se pod­jed­na­ko do­bro po­ka­zao na vo­da­ma svih ti­po­va i za lov svih vr­sta mir­nih ri­ba

Iako ni u do­njem to­ku Du­na­va kroz Sr­bi­ju ri­be ne­ma kao ne­ka­da, pa su bo­ga­ti ulo­vi sve re­đi i uglav­nom re­zer­vi­sa­ni za naj­i­sku­sni­je i naj­u­por­ni­je, još uvek se u oko­li­ni Kla­do­va ri­bo­lov­ci ima­ju če­mu na­da­ti, čak i sa oba­le i u naj­to­pli­jem de­lu go­di­ne, ka­da ri­ba po pra­vi­lu naj­sla­bi­je ra­di