Ka­da je ba­bu­ški do hrane, ni­je je te­ško lo­vi­ti, pa ni na­pu­ni­ti ču­var­ku. Me­đu­tim, i ona ume da bu­de i te ­ka­ko ću­dlji­va i iz­bir­lji­va, po­go­to­vo u ovom pe­ri­o­du, ka­da se mre­sti, pa se gru­pi­še na po­je­di­nim de­lo­vi­ma vo­de i če­sto ne jede pre­ko ce­log da­na, ni­ti je pri ve­li­kom ape­ti­tu. Uz ma­lo pri­la­go­đa­va­nja tak­ti­ke i pri­bo­ra mo­že­mo je, na sre­ću, i sa­da uspe­šno pe­ca­ti.

U pr­voj po­lo­vi­ni pro­le­ća štu­ka se in­ten­ziv­no hra­ni, uglav­nom u pli­ća­ci­ma, bli­zu me­sta na ko­ji­ma se mre­sti­la, a na ko­ji­ma se sa­da ra­di pro­du­že­nja vr­ste i la­kog do­la­že­nja do hra­ne gru­pi­še i be­la ri­ba, in­stink­tiv­no tra­že­ći naj­to­pli­ju vo­du. Ne­ko­li­ko vr­sta va­ra­li­ca mo­že nam, u po­volj­nim vre­men­skim uslo­vi­ma, do­ne­ti ri­bo­lov za pam­će­nje i ka­pi­tal­nu gra­blji­vi­cu

Da bi­smo sa­da uspe­šno va­ra­li­ča­ri­li pa­strm­ku, mo­ra­mo pro­na­ći me­sta na sal­mo­nid­nim te­ku­ći­ca­ma na ko­ji­ma se ta atrak­tiv­na gra­blji­vi­ca u ovom pe­ri­o­du za­dr­ža­va i lo­vi, oda­bra­ti va­ra­li­ce ko­je na ta­kvim po­zi­ci­ja­ma mo­gu is­pro­vo­ci­ra­ti ri­bu na na­pad i pre­zen­to­va­ti ih na pra­vi na­čin

Po­če­tak pro­le­ća je pra­vo vre­me za lov krup­ne de­ve­ri­ke fi­der teh­ni­kom na naj­ve­ćem be­o­grad­skom je­ze­ru, ali se po­ne­kad de­ša­va i da nje­na ak­tiv­nost iz ra­zno­ra­znih raz­lo­ga ka­sni, kao ove go­di­ne. Na sre­ću ri­bo­lo­va­ca, čak i ka­da se »lo­pa­ta­re« ne ja­vlja­ju, pe­ca­nje mo­že bi­ti vr­lo za­bav­no i di­na­mič­no za­hva­lju­ju­ći krup­nim i broj­nim ban­da­ri­ma

Na­kon mre­sta, smuđ će se in­ten­ziv­no hra­ni­ti, ali ne vi­še na istim me­sti­ma i u isto vre­me kao to­kom zi­me. Sa­da ga tre­ba po­tra­ži­ti na po­zi­ci­ja­ma sa iz­ra­že­nim re­lje­fom dna i ja­čim pro­to­kom, a do­ba da­na i du­bi­nu na ko­joj će­mo ga na­ći dik­ti­raju vi­dlji­vost, tj. bi­stri­na vo­de, i vre­men­ske pri­li­ke