Prem­da naj­ve­ćoj evrop­skoj slat­ko­vod­noj ri­bi od­go­va­ra to­pla vo­da, pa je zi­mi sla­bo ak­tiv­na, som po pra­vi­lu već kra­jem naj­hlad­ni­jeg go­di­šnjeg do­ba poč­ne in­ten­ziv­ni­je da je­de, sa pr­vim oset­ni­jim na­do­la­skom vo­de i ra­stom nje­ne tem­pe­ra­tu­re. Oni ko­ji to zna­ju, pa u pra­vi čas iza­đu na od­go­va­ra­ju­će me­sto, mo­gu se već kr­jem fe­bru­a­ra ili po­čet­kom mar­ta upi­sa­ti pr­vim ulo­vi­ma u se­zo­ni. 

Deo na­še naj­ve­će pla­nin­ske re­ke na po­te­su od Pe­ruć­ca do po­čet­ka Zvor­nič­kog je­ze­ra ne pri­vla­či ri­bo­lov­ce sa­mo iz­u­zet­nom le­po­tom pri­ro­de, već i pro­seč­nom lov­nom ve­li­či­nom sko­ba­lja i plo­ti­ca ka­kva se ne sre­će nig­de dru­gde kod nas, pa ni u re­gi­o­nu. Sa­da je pra­vi čas za lov naj­ve­ćih od tih ve­li­kih ri­ba, ko­je ne pra­šta­ju ni naj­ma­nju gre­šku ni­ti sla­bost pri­bo­ra ili si­ste­ma, pa tra­že od ri­bo­lov­ca da po­ve­de ra­ču­na o sva­kom de­ta­lju.

Iako spa­da u ma­nje gra­blji­vi­ce, po­toč­na pa­strm­ka ve­o­ma je omi­lje­na me­đu ri­bo­lov­ci­ma ši­rom sve­ta, pa i kod nas, zbog bor­be­no­sti, le­po­te i am­bi­jen­ta u kom ži­vi. Lo­vo­staj na nju, ko­ji tra­je čak pet me­se­ci, upra­vo se za­vr­ša­va, pa je pra­vi čas da se pod­se­ti­mo gde ju je i ka­ko naj­bo­lje po­tra­ži­ti u ovom pe­ri­o­du.

Sko­balj je to­kom naj­hlad­ni­jeg de­la go­di­ne i u pe­ri­o­du pred po­la­zak na mrest u ve­li­kim ja­ti­ma gru­pi­san u zi­mov­ni­ci­ma, pa je lak­še ostva­ri­ti ve­li­ki ulov ne­go u dru­gim de­lo­vi­ma se­zo­ne, ka­ko na plo­vak, ta­ko i sve po­pu­lar­ni­jom fi­der teh­ni­kom. Ali, ni u ta­kvim uslo­vi­ma ne pro­la­ze svi jed­na­ko do­bro. Je­dan od naj­bo­ljih fi­de­ra­ša sa Za­pad­ne Mo­ra­ve u ovom obim­nom tek­stu ot­kri­va svoj re­cept za uspeh.

Kla­sič­no mu­ši­ča­re­nje s raz­lo­gom va­ži za naj­sup­til­ni­ju, naj­e­le­gant­ni­ju i naj­sport­ski­ju va­ri­jan­tu ri­bo­lo­va. Otka­ko je na­sta­lo, do­ži­ve­lo je ma­le pro­me­ne, pre sve­ga ve­za­ne za na­pre­dak u teh­no­lo­gi­ji iz­ra­de ri­bo­lov­nog pri­bo­ra, dok su ključ­ni prin­ci­pi, ko­je vam u pr­vom de­lu na­šeg no­vog felj­to­na pri­bli­ža­va­mo, osta­li pot­pu­no isti