Na re­ka­ma mren­skog re­gi­o­na, pri pe­ca­nju na plo­vak če­sto se na isti ma­mac i na istom me­stu hva­ta­ju raz­ne vr­ste ci­pri­ni­da (sko­balj, mre­na, klen, plo­ti­ca, šlji­var...). Ali ima i si­tu­a­ci­ja ka­da ne­ka od tih vr­sta pre­o­vla­đu­je, a ka­ko one mam­ce uzi­ma­ju na raz­li­či­te na­či­ne, ta­da iz­bor udi­ce mo­že bi­ti i pre­su­dan fak­tor uspe­ha

Po­sle du­žeg pe­ri­o­da sla­be ak­tiv­no­sti to­kom dru­ge po­lo­vi­ne zi­me, sko­balj i dru­ga be­la ri­ba ko­nač­no su od kra­ja fe­bru­a­ra po­če­li da ra­de na Sa­vi kod Be­o­gra­da. Vo­žnjom plov­ka, a po­go­to­vo na fi­der, ostva­ru­ju se spo­ra­dič­no le­pi ulo­vi, uz do­bro oda­bra­nu pri­hra­nu, me­sto i pa­žlji­vo ukom­po­no­van si­stem, sa hra­ni­li­com ide­al­ne te­ži­ne za kon­kret­nu po­zi­ci­ju

Iako u nje­mu ima svih krup­ni­jih gra­blji­vi­ca ci­p­ri­nid­nog re­gi­o­na, Sav­sko je­ze­ro je po­sled­njih go­di­na mno­gim va­ra­li­ča­ri­ma za­ni­mlji­vo pre sve­ga zbog broj­ne po­pu­la­ci­je ban­da­ra so­lid­ne lov­ne ve­li­či­ne za na­še uslo­ve. Ta ri­ba po­če­la je da se ja­vlja ubr­zo na­kon ota­pa­nja le­da, a oni ko­ji su bi­li u pra­vo vre­me na vo­di i ma­lo eks­pe­ri­men­ti­sa­li sa va­ra­li­ca­ma ima­li su po­je­di­nim da­ni­ma od­lič­ne ulo­ve

Uspe­šni ri­bo­lo­vac iz Opo­va či­ta­o­ci­ma Ri­bo­lo­va eks­klu­ziv­no pre­no­si svo­ja is­ku­stva sa ri­bom iz­u­zet­no bo­ga­tih vo­da na obo­du da­le­kog Si­bi­ra, gde uspe­šno hva­ta be­lu ri­bu na pri­rod­ne mam­ce, a ban­da­re i štu­ke ra­znih ve­li­či­na na vo­ble­re, si­li­kon­ce i dru­ge va­ra­li­ce.

Na fi­der se lo­ve ri­be ra­znih ve­li­či­na, od naj­sit­ni­je be­le do krup­nih ša­ra­na, ali je pri­bor ko­ji se ko­ri­sti za ovu teh­ni­ku sve vre­me iz­lo­žen ­pove­li­kim op­te­re­će­nji­ma zbog če­stih za­ba­ča­ja i va­đe­nja si­ste­ma te nemale te­ži­ne hra­ni­li­ca. Za­to uopšte ni­je sve­jed­no ka­kvu će­mo ma­ši­ni­cu oda­bra­ti. Naš stal­ni sa­rad­nik, vr­sni fi­de­raš, pr­vak Sr­bi­je i dr­žav­ni re­pre­zen­ta­ti­vac ot­kri­va šta je pri tom bit­no, a na šta ne mo­ra­mo obra­ća­ti pre­vi­še pa­žnje.