Štampa

Ruč­no ra­đe­ni vo­ble­ri na­ših kon­struk­to­ra i pro­iz­vo­đa­ča po­zna­ti su i tra­že­ni ši­rom sve­ta. Uglav­nom su to va­ra­li­ce od tri i po cen­ti­me­tra na­vi­še. Ali, ne­ki maj­sto­ri uspe­šno iz­ra­đu­ju pra­ve mi­ni­ja­tu­re, du­ge od 15 do 30 mm, na ko­je se ne pe­ca­ju sa­mo sit­ne gra­blji­vi­ce već i tro­fej­ni pri­mer­ci ra­znih vr­sta.

Vi­ro­vi u ko­ji­ma sko­balj i dru­ga be­la ri­ba zi­mu­ju mo­gu ne­ka­da da bu­du pu­ni ri­be to­li­ko da ka­že­mo da jed­na le­ži na dru­goj, ali da upr­kos to­me ne po­ka­zu­ju ni naj­ma­nje in­te­re­so­va­nje za na­šu pri­ma­mu i mam­ce. U ta­kvim si­tu­a­ci­ja­ma, ri­bo­lov­cu pre­o­sta­je sa­mo da pro­ba da eks­pe­ri­men­ti­sa­njem ot­kri­je do­bit­nu kom­bi­na­ci­ju pre­zen­ta­ci­je, si­ste­ma i mam­ca.

I u Sr­bi­ji je iz go­di­ne u go­di­nu sve vi­še ri­bo­lo­va­ca ko­ji na otvo­re­nim vo­da­ma vra­ća­ju u vo­du upe­ca­ne ri­be, uklju­ču­ju­ći i one tro­fej­ne. Ali slu­čaj o ko­me ovog pu­ta pi­še­mo je­din­stven je ne sa­mo u na­šim okvi­ri­ma nego ve­ro­vat­no i u svet­skim. Je­dan kru­pan du­nav­ski smuđ već se tri pu­ta sli­kao sa istim ri­bo­lov­cem i sva­ki put na­kon to­ga vra­ćao se u svo­je vo­de­no car­stvo.

U ovom na­stav­ku felj­to­na o jed­noj od naj­e­fi­ka­sni­jih teh­ni­ka lo­va štu­ke, na re­du su uput­stva za la­ko, da­le­ko i pre­ci­zno za­ba­ci­va­nje, ana­li­za naj­bo­ljih pred­ve­za i pred­sta­vlja­nje ne­kih od naj­lov­ni­jih džer­ko­va svih vre­me­na.

Ka­da se tem­pe­ra­tu­ra vo­de pri­bli­ži tač­ki mr­žnje­nja, smu­đa je mno­go te­že uhva­ti­ti na va­ra­li­cu ne­go sta­ci­o­nar­nim me­to­dom, na pri­rod­ni ma­mac (ži­vog ili mr­tvog ke­de­ra, fi­let, par­če...). No va­ra­li­ča­ri ko­ji do­bro po­zna­ju te­re­ne na ko­ji­ma pe­ca­ju i ume­ju da oda­be­ru va­ra­li­cu i pre­zen­tu­ju je na pra­vi na­čin mo­gu da u uslo­vi­ma po­volj­nog vo­do­sta­ja ra­ču­na­ju na uspeh i u pe­ri­o­du pred sam po­če­tak lo­vo­sta­ja.

Ma­lo ko­je pi­ta­nje u ve­zi s pri­bo­rom iza­zi­va to­li­ko in­te­re­so­va­nje kao ono o kva­li­te­tu sta­rih i no­vih če­kr­ka. Jed­ni tvr­de da su old­taj­me­ri bo­lji po svim bit­nim ka­rak­te­ri­sti­ka­ma, dok dru­gi isto to ka­žu za sa­vre­me­ne ma­ši­ni­ce. A naj­re­al­ni­je bi bi­lo re­ći da je isti­na, kao i u mno­go če­­mu dru­gom, ne­gde na sre­di­ni.