Štampa

Ma­lo je ri­bo­lo­va­ca ima­lo pri­li­ku da vi­di ta­kav pri­zor – vo­da na pro­sto­ru po­vr­ši­ne ne­ko­li­ko sto­ti­na kva­drat­nih me­ta­ra vri od bez­broj­nih ci­po­la, u ko­je se sva­ki čas za­le­ću so­mo­vi, ne­ret­ko du­gi i pre­ko dva me­tra, pri tom plju­ska­ju­ći re­po­vi­ma po po­vr­ši­ni u si­lo­vi­tim na­le­ti­ma, ko­ji­ma na­sto­je da se za krat­ko vre­me što vi­še naj­e­du.

Pi­ta­nje br­zog pri­vla­če­nja ci­pri­ni­da na hra­nje­no me­sto, za­dr­ža­va­nja na nje­mu i uspe­šnog pod­sti­ca­nja na je­lo tim je va­žni­je što ma­nje vre­me­na ima­mo na ras­po­la­ga­nju. A ako uz to pri­ma­mu mo­ra­mo br­zo spre­mi­ti, eto iza­zova vi­še.

Ne­po­volj­nu si­tu­a­ci­ju mo­že­mo uči­ni­ti ne­što bo­ljom i ostva­ri­ti pri­sto­jan ulov upr­kos te­škim okol­no­sti­ma, ali mo­ra­mo obra­ti­ti pa­žnju na niz sit­ni­ca, ko­je u uslo­vi­ma ve­li­ke vi­dlji­vo­sti po­sta­ju iz­u­zet­no bit­ne.

Je­dan od naj­u­spe­šni­jih i naj­ce­nje­ni­jih evrop­skih va­ra­li­ča­ra u no­vom se­ri­ja­lu tek­sto­va ot­kri­va sve što tre­ba da zna­te o fa­jer­bol dži­go­va­nju, teh­ni­ci ko­ja je svo­jom efi­ka­sno­šću i jed­no­stav­no­šću na­pre­čac osvo­ji­la štu­ka­ro­še i smu­đa­ro­še iz mno­gih za­pad­no­e­vrop­skih ze­ma­lja.

Prem­da je pro­leć­na se­zo­na ove go­di­ne zbog ne­po­volj­nih vre­men­skih pri­li­ka oka­sni­la oko me­sec da­na, sa sta­bi­li­za­ci­jom vre­me­na uslo­vi za pe­ca­nje mir­nih ri­ba po­sta­ju sve bo­lji. Pri­dr­ža­va­mo li se ne­kih jed­no­stav­nih pra­vi­la, fi­der teh­ni­kom sa­da mo­že­mo uspe­šno lo­vi­ti na ve­ći­ni sta­ja­ćih i te­ku­ćih vo­da.

Iako su ve­li­ke vo­de u ovom pe­ri­o­du na Dri­ni uobi­ča­je­ne, mno­ge ma­nje is­ku­sne ri­bo­lov­ce ta­kva si­tu­a­ci­ja zbu­ni i ne us­pe­ju da pro­na­đu ri­bu i do­bro me­sto, pa sa pe­ca­nja od­la­ze ne­za­do­volj­ni. A re­cept za uspe­šno plov­ka­re­nje u ta­kvim uslo­vi­ma po­sto­ji i sva­ko ga mo­že pri­me­ni­ti.