Štampa

Ni­ske tem­pe­ra­tu­re i osetne osci­la­ci­je vo­do­sta­ja ote­ža­le su tra­že­nje i lov smu­đa u pr­vim da­ni­ma na­kon is­te­ka za­bra­ne. Ni­je bi­lo la­ko pro­na­ći ovog pre­da­to­ra, ali oni ko­ji ne ro­bu­ju kli­še­i­ma, te su sprem­ni da ma­lo eks­pe­ri­men­ti­šu, ima­li su uspe­ha već na sa­mom star­tu

Iako je ove go­di­ne pro­leć­na ri­bo­lov­na se­zo­na po­pri­lič­no za­ka­sni­la, na po­je­di­nim re­ka­ma, po­put Ju­žne Mo­ra­ve, som se ipak raz­bu­dio i u pe­ri­o­du pred mrest ak­tiv­no hra­nio, na­sto­je­ći da na­dok­na­di ener­gi­ju utro­še­nu pre­ko zi­me, ta­ko da su ga upor­ni ri­bo­lov­ci kra­jem apri­la po­ne­gde i vr­lo le­po pe­ca­li

Šta ra­di­ti ka­da nam se de­se­tak cen­ti­me­ta­ra iz­nad dna, u slo­bod­noj vo­di, ja­vlja sa­mo do­sad­na sit­nu­ri­ja, dok »pra­ve« ri­be uzi­ma­ju sa­mo ma­mac spu­šten ta­mo oda­kle udi­cu sko­ro si­gur­no ne­će­mo iz­vu­ći. Naš sa­rad­nik i nje­gov ko­le­ga iza­bra­li su sku­plju ali pro­duk­tiv­ni­ju va­ri­jan­tu pecanja i na­u­ži­va­li se.

Ve­či­ta di­le­ma sva­kog plov­ka­ro­ša je­ste ko­ji štap za pe­ca­nje ku­pi­ti. Sko­ro sva­ki po­čet­nik na­ba­vi je­dan štap, te nji­me iz­ve­sno vre­me pe­ca sve i svu­da, da bi po­ste­pe­no, sa ši­re­njem zna­nja, shva­tao ko­ja su mu ogra­ni­če­nja i pro­ši­rio ar­se­nal mo­de­li­ma raz­li­či­tih ka­rak­te­ri­sti­ka i na­me­na.

Ku­ku­ruz je je­dan od glav­nih sastojaka ve­ći­ne hra­na za mir­ne ri­be. Ko­ri­sti se u for­mi bra­šna, gri­za, ce­lih ili se­če­nih zr­na itd. Za­ču­do, ve­o­ma ma­li broj ri­bo­lo­va­ca do­da­je ga u svo­je pri­ma­me u jed­nom za ri­bu iz­u­zet­no pri­vlač­nom a na­ma la­ko do­stup­nom vi­du – is­ko­kanog i po­tom sa­mle­venog. Ot­kri­va­mo vam jed­nu od do­bro ču­va­nih taj­ni sta­rih tak­mi­ča­ra.

Naj­po­se­će­ni­ja aku­mu­la­ci­ja u ju­go­i­stoč­noj Sr­bi­ji ume da bu­de ve­o­ma iz­da­šna pre­ma fi­de­ra­ši­ma i plov­ka­ro­ši­ma. Me­đu­tim, po­čet­kom apri­la su i vre­men­ske pri­li­ke i ulo­vi bi­li pro­men­lji­vi, pa se do uspeha dolazilo samo uz do­bru tak­ti­ku, te od­go­va­ra­ju­ću pri­hra­nu i mam­ce, a trebalo je i ma­lo sre­će da se na­đe do­bro me­sto na de­lu je­ze­ra na kom je ri­ba u tom mo­men­tu za­in­te­re­so­va­na za je­lo.