Štampa

Sre­di­nom je­se­ni, od na­ših ve­li­kih re­ka, naj­vi­še gra­blji­vi­ca da­va­la je Ti­sa. Ulo­va je bi­lo i sa oba­le, no naj­bo­lje su ipak pro­la­zi­li is­ku­sni ri­bo­lov­ci ko­ji su pe­ca­li ver­ti­kal­nim dži­go­va­njem, i to pre na krup­ni­je ke­de­re ne­go na va­ra­li­ce od me­ke gu­me. Trio vr­snih ša­ran­dži­ja – Zre­nja­ni­nac Voj­kan Ar­se­nov i nje­go­ve ko­le­ge Sa­ša Ste­fa­no­vić i Zo­ran Maj­sto­ro­vić iz Be­o­gra­da su to­kom dva no­vem­bar­ska da­na ima­li se­ri­ju ulo­va za pam­će­nje

Ka­da na re­ku bo­ga­tu ri­bom, kao što je Dri­na, do­đu ri­bo­lov­ci sprem­ni da se po­tru­de oko pri­hra­nji­va­nja, iz­bo­ra te­re­na, mam­ca, si­ste­ma i pre­zen­ta­ci­je, uspeh ret­ko iz­o­sta­je, čak i u si­tu­a­ci­ja­ma ka­da se uslo­vi na vo­di na­glo pro­me­ne. Ovog pu­ta, naj­bo­lje su ra­di­le krup­ne mre­ne, uz po­ne­ku plo­ti­cu

Milan sa jednodnevnom ulovom

­Mno­gi plov­ka­ro­ši i fi­de­ra­ši po­seb­no vo­le lov de­ve­ri­ke i sva­ku pri­li­ku ko­ja im se uka­že ko­ri­ste za pe­ca­nje ribe. Ove je­se­ni ta atrak­tiv­na i po­pu­lar­na ci­pri­nid­na vr­sta uspe­šno se hva­ta­la na mno­gim te­re­ni­ma na na­šem de­lu Ti­se, pa i kod se­la Kni­ća­nin...

Lov gra­blji­vi­ca naj­ma­njim ve­štač­kim mam­ci­ma, na naj­fi­ni­ji pri­bor (štap te­ži­ne ba­ca­nja do pet­na­e­stak gra­ma, ma­lu ma­ši­ni­cu i naj­lon preč­ni­ka do 0,16 mm ili ple­te­ni­cu de­blji­ne do 0,10 mm) ima sve vi­še pri­sta­li­ca ši­rom sve­ta, pa i kod nas. Naš sa­rad­nik lo­vio je to­kom 2015. na taj na­čin uspe­šno vi­še vr­sta ri­ba, na te­ku­ćim i sta­ja­ćim vo­da­ma ši­rom Sr­bi­je

Ve­li­ke i sna­žne ri­be, kao što je si­bir­ska mla­di­ca, ni­je la­ko lo­vi­ti ni va­ra­li­ča­re­njem, a nekmoli kla­sič­nim mu­ši­ča­re­njem, pre­fi­nje­nom teh­ni­kom, osmi­šlje­nom ta­ko da po­ten­ci­jal­na lo­vi­na ima ve­li­ke šan­se da se do­ko­pa slo­bo­de čak i ka­da je ne­u­po­re­di­vo ma­nja i sla­bi­ja ne­go što je taj­men. Za­do­volj­stvo je još ve­će ka­da ri­bo­lo­vac uhva­ti dva ka­pi­tal­ca ka­kva ni­ko na sve­tu ni­je na taj na­čin upe­cao!

Spu­šta­ju­ći se niz re­ku i dr­že­ći si­stem sa va­ra­li­com ili ke­de­rom bli­zu dna, te ga po­vre­me­no odi­žu­ći i spu­šta­ju­ći, sva­ko mo­že da tu i ta­mo uhva­ti po­ne­kog smu­đa. Ali, da bi ulo­vi bi­li re­dov­ni, mo­ra­mo zna­ti šta ra­di­mo, gde i ka­ko.