Štampa

Na sve na­či­ne pod­stre­ki­va­na potro­šač­ka gro­zni­ca, kao jed­no od uni­ver­zal­nih obe­lež­ja raz­vi­je­nog de­la sa­vre­me­nog sve­ta, ni­je mi­mo­i­šla ni­je­dan vid pe­ca­nja, pa ni fi­der teh­ni­ku. Ta­ko se uz raz­ne objek­tiv­no po­treb­ne i ko­ri­sne de­lo­ve pri­bo­ra na tr­ži­štu mo­že na­ći i obi­lje ar­ti­ka­la bez ko­jih se ap­so­lut­no mo­že. Ka­ko se sna­ći u toj džun­gli od po­nu­de?

Na ve­štač­kom je­ze­ru ko­je se na­la­zi na naj­ve­ćoj nad­mor­skoj vi­si­ni od svih ve­štač­kih aku­mu­la­ci­ja u Sr­bi­ji od nje­go­vog for­mi­ra­nja do­zvo­ljen je ri­bo­lov vu­čom va­ra­li­ca iza čam­ca. Vi­še­de­ce­nij­sko is­ku­stvo ta­mo­šnjih ri­bo­lo­va­ca do­ne­lo je mno­ga sa­zna­nja i uvi­de ko­ji mo­gu bi­ti od ko­ri­sti svi­ma ko­ji tom atrak­tiv­nom i u svet­skim okvi­ri­ma ve­o­ma po­pu­lar­nom teh­ni­kom lo­ve na dru­gim na­šim vo­da­ma

Od mno­štva hra­na ko­je se ko­ri­ste u mo­der­nom ri­bo­lo­vu s hra­ni­li­com mo­že­mo iza­bra­ti one ko­je će bi­ti po­seb­no po­god­ne za raz­li­či­te kon­kret­ne vo­de, ri­be i uslo­ve pe­ca­nja. Ali da bi­smo to mo­gli da ura­di­mo, mo­ra­mo bi­ti u sta­nju da pre­po­zna­mo ka­kve ka­rak­te­ri­sti­ke tre­ba da ima na­ša sme­sa i ko­jom će­mo kom­bi­na­ci­jom sa­sto­ja­ka do­bi­ti ide­a­lan sa­stav za date okolnosti

Sve­stra­ni zre­nja­nin­ski va­ra­li­čar od­lič­no je pro­ce­nio da bi na­do­la­ze­ća pro­me­na vre­me­na mo­gla ve­o­ma po­volj­no uti­ca­ti na ape­tit pre­da­to­ra, pa je po­ra­nio na vo­du po­sled­njeg da­na pred po­če­tak za­bra­ne i uži­vao u ne­ko­li­ko sa­ti ri­bo­lo­va za pam­će­nje

Kao i u mno­gim dru­gim ze­mlja­ma ko­je za pri­mar­ni cilj ima­ju brz pri­vred­ni rast i in­du­strij­ski raz­voj i kod nas ži­vot­na sre­di­na uop­šte, pa i ri­bo­lov­ne vo­de i ri­blji fond, ima­ju sta­tus pod­ra­zu­me­va­ne žr­tve, či­je se uni­šta­va­nje i ugro­ža­va­nje za­rad na­vod­nog na­pret­ka sma­tra­ju pot­pu­no nor­mal­nim, pa se ni­šta ne ra­di da to bu­de iz­beg­nu­to ili sve­de­no na mi­ni­mum čak ni u si­tu­a­ci­ja­ma ka­da ne tra­ži ni­ka­kav tro­šak pa čak ni trud, kao što se vi­di iz naj­no­vi­jeg pri­me­ra sa Ta­mi­ša

Du­go­go­di­šnje pe­ca­nje na istom me­stu ša­ran­dži­ja­ma do­ne­kle olak­ša­va na­la­že­nje do­bit­nih kom­bi­na­ci­ja u raz­li­či­tim uslo­vi­ma, jer na osno­vu na­go­mi­la­nog is­ku­stva mo­gu da oda­be­ru pri­stup za sva­ku kon­kret­nu si­tu­a­ci­ju. Ali bu­du­ći da se u ri­bo­lo­vu me­nja­ju i kon­fi­gu­ra­ci­ja te­re­na i pro­vid­nost vo­de i njen ni­vo i br­zi­na pro­to­ka i mno­go to­ga dru­gog, uklju­ču­ju­ći i na­vi­ke ri­ba, za­pra­vo je prak­tič­no ne­mo­gu­će na ma ko­joj po­zi­ci­ji pe­ca­ti iz se­zo­ne u se­zo­nu na pot­pu­no isti na­čin