Štampa

Po­sle vi­še od­la­za­ka na Ti­su za re­la­tiv­no krat­ko vre­me i na­kon ne­ko­li­ko is­pro­ba­nih va­ri­jan­ti pri­hra­nji­va­nja i pe­ca­nja, naš sa­rad­nik do­šao je do do­bit­ne kom­bi­na­ci­je za naj­sport­ski­ji mo­gu­ći lov tol­sto­lo­bi­ka – na plo­vak i du­gač­ki štap sa vo­đi­ca­ma.

Do­bar ulov če­sto je plod te­melj­ne pri­pre­me za­sno­va­ne na do­brom po­zna­va­nju okol­no­sti ko­je nas oče­ku­ju na vo­di. Ali ne­ka­da je osim to­ga, kao u ovom slu­ča­ju, po­treb­no i ume­će br­zog pri­la­go­đa­va­nja si­tu­a­ci­ji ko­ju ni­smo mo­gli da pred­vi­di­mo.

Re­no­mi­ra­na en­gle­ska ku­ća Hardy, či­je je ime si­no­nim za vr­huns­ki kva­li­tet, ima­la je u svom asor­ti­ma­nu vi­še fan­ta­stič­nih va­ra­li­čar­skih šta­po­va. Mo­del ko­jim se ovog pu­ta ba­vi­mo je­dan je od baš ta­kvih. Na­me­njen lo­vu ka­pi­tal­nih gra­blji­vi­ca i raz­vi­jen u sa­rad­nji sa jed­nim od naj­u­spe­šni­jih štu­ka­ro­ša sve­ta, odav­no je ušao u le­gen­du.

Pe­ca­nje mir­nih vr­sta ri­ba sve je te­že za­mi­sli­vo bez pri­ma­mlji­va­nja ne­kom  bra­šna­stom hra­nom, ko­joj se sve če­šće do­da­ju i ra­zno ku­va­no zr­ne­vlje, te­ška ili la­ka ze­mlja, sta­ri hleb ili pre­zla, ali i ne uvek baš jef­ti­ni ku­pov­ni mi­ri­si, atrak­to­ri, pe­le­ti i sl. A baš sa­da je pra­vo vre­me za lov mno­gih ci­pri­ni­da uz naj­jed­no­stav­ni­ju pri­hra­nu, svi­ma la­ko do­stup­nim i jef­ti­nim ži­ta­ri­ca­ma

Pe­ca­nje usred ve­li­kog gra­da naj­če­šće se sma­tra pu­kim ubi­ja­njem vre­me­na i iz­bo­rom iz nu­žde, ka­da ri­bo­lo­vac ne­ma vre­me­na ili mo­guć­no­sti da ide na ri­bom bo­ga­ti­je i ma­nje na­pad­nu­te te­re­ne. Me­đu­tim, ima i ne­kih iz­u­ze­ta­ka, bu­du­ći da su i na po­je­di­nim de­lo­vi­ma re­ka usred ur­ba­nih sre­di­na mo­gu­ći le­pi i re­dov­ni ulo­vi, pa čak i tro­fej­ni

Za­hva­lju­ju­ći či­nje­ni­ci da do­sti­že ve­li­ku te­ži­nu, da je vr­lo bro­jan u mno­gim na­šim rav­ni­čar­skim re­ka­ma i sta­ja­ći­ca­ma, da nje­gov dnev­ni ulov ni­je ogra­ni­čen, te da ve­ći­ne dru­gih ri­bo­lov­no za­ni­mlji­vih mir­nih vr­sta ima sve ma­nje, to­l­sto­lo­bik pri­vla­či sve vi­še pa­žnje na­ših ri­bo­lo­va­ca. Ve­ći­na njih peca ga du­bin­skim me­to­dom, ali ima i onih ko­ji pred­nost da­ju plov­ku

Re­la­tiv­no če­sti gu­bi­ci krup­nih ri­ba pri pe­ca­nju ša­ra­na fi­der si­ste­mi­ma sa me­tod hra­ni­li­com i iz­ra­zi­to krat­kim pred­ve­zom mu­če i mno­ge ve­šte ri­bo­lov­ce. Ovo­ga pu­ta ot­kri­va­mo vam glav­ne raz­lo­ge te ne­že­lje­ne po­ja­ve i na­či­ne da se ona što re­đe do­ga­đa

Ta­miš je ce­lim to­kom kroz na­šu ze­mlju re­ka iz­ra­zi­to spo­rog to­ka, či­ja ši­ri­na i du­bi­na ne va­ri­ra­ju mno­go. No, upr­kos to­me, od te­re­na do te­re­na mo­gu se i zna­čaj­no raz­li­ko­va­ti i ri­blji fond i na­čin po­na­ša­nja ri­be, pa i naj­pro­duk­tiv­ni­ji na­čin ri­bo­lo­va. Naš sa­rad­nik još jed­nom je pro­na­šao do­bit­nu kom­bi­na­ci­ju na me­stu na kom ni­ka­da ra­ni­je ni­je pe­cao

Upr­kos iz­u­zet­no ši­ro­koj po­nu­di, te­ško je, ne sa­mo na na­šem tr­ži­štu već i u svet­skim okvi­ri­ma, na­ći va­ra­li­ča­rac to­li­ko upo­tre­bljiv za lov ve­štač­kim mam­ci­ma raz­li­či­tih ti­po­va i te­ži­na kao što je ovaj dvo­de­lac no­ve rob­ne mar­ke MaG­ne­tic. La­gan, od­lič­no ba­lan­si­ran, brz, ali ne pre­o­štar, od od­lič­nog ma­te­ri­ja­la i sa sa­vr­še­nom za­vr­šnom ob­ra­dom, ovo je štap vi­so­ke kla­se

Kao i mno­ge na­še ma­nje te­ku­ći­ce, i re­ka Di­či­na, ko­ja te­če sr­cem Šu­ma­di­je, bi­la je ne­ka­da mno­go bo­ga­ti­ja ri­bom ne­go što je da­nas. Ali ono što je na njoj kra­jem av­gu­sta do­ži­veo naš sa­rad­nik po­ka­zu­je i ko­li­ko je pri­ro­da ja­ka i spo­sob­na da se sa­ču­va i ob­no­vi u krat­kom pe­ri­o­du. Je­dan ova­kav ri­bo­lov do­vo­ljan je da sva­ko shva­ti za­što mno­gi lju­di obo­ža­va­ju baš pe­ca­nje na ma­lim vo­da­ma

dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...