Štampa

Tol­sto­lo­bik mo­že da te­ži i pre­ko 40 ki­lo­gra­ma, bro­jan je, bor­ben, na na­šim ga je vo­da­ma mo­gu­će neogra­ni­čeno pe­ca­ti, a do­bija se to­kom ce­log to­pli­jeg de­la go­di­ne, pa ni­je ni­ma­lo čud­no što se sve vi­še ri­bo­lo­va­ca opre­de­lju­je za ci­lja­ni lov tog ci­pri­ni­da pre­ne­tog na naš kon­ti­nent iz Azi­je. Ovog pu­ta ot­kri­va­mo vam ka­ko se naj­bo­lje hva­ta na du­bin­ku

Me­tod fi­der je je­dan od naj­e­fi­ka­sni­jih na­či­na lo­va ša­ra­na na ri­bom bo­ga­tim re­vi­ri­ma. O tom vi­du pe­ca­nja ja­kim šta­po­vi­ma ose­tlji­vog vr­ha, te si­ste­mom sa hra­ni­li­com pu­nom le­plji­ve hra­ne i udi­com na vr­lo krat­kom pred­ve­zu mno­go je pu­ta pi­sa­no, a i sve vi­še ri­bo­lo­va­ca ga pri­me­nju­je. Ali uvek vre­di pro­či­ta­ti ka­ko to ra­de do­ka­za­ni maj­sto­ri fi­de­ra

Ve­ro­vat­no za­hva­lju­ju­ći nat­pro­seč­no bla­goj zi­mi, mno­ge ri­be pro­ra­di­le su ne­što ra­ni­je ne­go što je uobi­ča­je­no. Le­sko­vač­ki ri­bo­lov­ci mogli su da se na­u­ži­va­ju po­sled­njih ne­de­lja pe­ca­ju­ći ba­bu­ške na jed­noj od ba­ra kod se­la Do­bro­tin, bez ika­kve pri­hra­ne, na hleb, u ru­pa­ma u dre­zgi ili spu­šta­ju­ći si­ste­me uz gu­stu ve­ge­ta­ci­ju

Me­đu na­šim va­ra­li­ča­ri­ma, smu­đa­ro­ši po svoj pri­li­ci obra­ća­ju da­le­ko naj­vi­še pa­žnje na iz­bor šta­pa ko­jim lo­ve. Mno­gi po­ku­ša­va­ju da svo­je ne­do­u­mi­ce re­še pro­u­ča­va­ju­ći sve ka­rak­te­ri­sti­ke blan­ko­va, a ni­je ma­li broj onih ko­ji sma­tra­ju da tre­ba ima­ti po­ve­li­ki ar­se­nal da bi se mo­glo ade­kvat­no pe­ca­ti u raz­li­či­tim uslo­vi­ma. Ka­ko iz ugla jed­nog od na­ših naj­i­sku­sni­jih blin­ke­ra­ša za­pra­vo sto­je stva­ri po ovom pi­ta­nju?

Ve­ći­na fi­de­ra­ša ko­ri­sti ne­ki od to­nu­ćih naj­lo­na, jer ta­kva stru­na ima op­ti­mal­ne ka­rak­te­ri­sti­ke za ri­bo­lov u ve­ći­ni si­tu­a­ci­ja. Ipak, po­sto­ji i jed­na u ko­joj je tan­ka upre­de­na stru­na mno­go bo­lje re­še­nje, uko­li­ko tom de­lu pri­bo­ra pri­la­go­di­mo osta­le ele­men­te i svoj pri­stup

Otka­ko se is­po­sta­vi­lo da je tol­sto­lo­bi­ka, iako se hra­ni plank­to­nom, mo­gu­će pe­ca­ti na sport­ski na­čin, sve vi­še plov­ka­ro­ša po­sve­ću­je se ci­lja­nom lo­vu te sna­žne ri­be, ko­ja br­zo ra­ste i mo­že te­ži­ti i pre­ko 40 ki­lo­gra­ma. Je­dan od ko­le­ga ko­ji je odav­no po­čeo da upra­žnja­va ovu di­sci­pli­nu pre­no­si ovim tek­stom svo­ja naj­va­žni­ja za­pa­ža­nja

Ze­mlja se kao sa­sto­jak pri­ma­ma­ za ci­pri­ni­de odav­no upo­treblja­va u tak­mi­čar­skom ri­bo­lo­vu, a tek od pre ne­ku go­di­nu ma­sov­ni­je i u re­kre­a­tiv­nom. Upo­zna­je­mo vas ovog pu­ta sa nje­nim osnov­nim odli­ka­ma kako bi­ste iz­vu­kli mak­si­mum iz te kom­po­nen­te i iz hra­ne ko­ju sa njom na­pra­vite

Naš spe­ci­ja­li­sta za ri­bo­lov na ma­njim vo­da­ma iza­šao je po­sle du­žeg vre­me­na na Sa­vu i u te­škim uslo­vi­ma po­ka­zao da i te­ ka­ko ume da se sna­đe i na ve­li­koj re­ci, da pro­na­đe ri­bu, te da oda­be­re teh­ni­ku, si­stem, hra­nu i mam­ce ko­ji­ma će ostva­ri­ti lep ulov

Čak i onda kada je bela riba u velikim količinama grupisana u nekom zimovniku, nije je uvek la­ko na­ve­sti je da je­de, jer u hladnoj vodi ume da bude nezainteresovana za našu ponudu i da vrlo mrlja­vo uzi­ma čak i male mamce. Ali malo ekspe­ri­men­ti­sa­nja i strpljenja i ovog pu­ta dali su že­lje­ni re­zultat

Suprotno uvre­že­nom mišljenju, ša­ran se na na­šim ve­li­kim re­ka­ma ne lovi sa­mo u naj­to­pli­jem de­lu go­di­ne. Na dobro oda­bra­nom mestu, uz pravilan pristup prihranjivanju i dobar izbor mamca mo­že­mo tu ribu uspešno pecati i u najhladnijem delu godine, a pogotovo ako je zima blaga poput ove, ko­ja se već bliži kraju

dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...