Štampa

Lov gra­blji­vi­ca naj­ma­njim ve­štač­kim mam­ci­ma, na naj­fi­ni­ji pri­bor (štap te­ži­ne ba­ca­nja do pet­na­e­stak gra­ma, ma­lu ma­ši­ni­cu i naj­lon preč­ni­ka do 0,16 mm ili ple­te­ni­cu de­blji­ne do 0,10 mm) ima sve vi­še pri­sta­li­ca ši­rom sve­ta, pa i kod nas. Naš sa­rad­nik lo­vio je to­kom 2015. na taj na­čin uspe­šno vi­še vr­sta ri­ba, na te­ku­ćim i sta­ja­ćim vo­da­ma ši­rom Sr­bi­je

Ve­li­ke i sna­žne ri­be, kao što je si­bir­ska mla­di­ca, ni­je la­ko lo­vi­ti ni va­ra­li­ča­re­njem, a nekmoli kla­sič­nim mu­ši­ča­re­njem, pre­fi­nje­nom teh­ni­kom, osmi­šlje­nom ta­ko da po­ten­ci­jal­na lo­vi­na ima ve­li­ke šan­se da se do­ko­pa slo­bo­de čak i ka­da je ne­u­po­re­di­vo ma­nja i sla­bi­ja ne­go što je taj­men. Za­do­volj­stvo je još ve­će ka­da ri­bo­lo­vac uhva­ti dva ka­pi­tal­ca ka­kva ni­ko na sve­tu ni­je na taj na­čin upe­cao!

Spu­šta­ju­ći se niz re­ku i dr­že­ći si­stem sa va­ra­li­com ili ke­de­rom bli­zu dna, te ga po­vre­me­no odi­žu­ći i spu­šta­ju­ći, sva­ko mo­že da tu i ta­mo uhva­ti po­ne­kog smu­đa. Ali, da bi ulo­vi bi­li re­dov­ni, mo­ra­mo zna­ti šta ra­di­mo, gde i ka­ko.

Su­prot­no ši­ro­ko ras­pro­stra­nje­nom uve­re­nju, pe­ca­nje na ko­mer­ci­jal­nim re­vi­ri­ma ni­je uvek la­ko i jed­no­stav­no. Čak i ka­da je vo­da pre­pu­na ri­be, če­sto je po­treb­no do­bro se po­tru­di­ti da bi­smo je pri­ma­mi­li i na­ve­li da se hra­ni onim što smo oka­či­li na udi­cu.

Ada Ci­gan­li­ja ni­je ni­ma­lo la­ka vo­da za pe­ca­nje iz ni­za raz­lo­ga. Ali baš u to­me lju­bi­te­lji naj­po­zna­ti­jeg i naj­po­se­će­ni­jeg be­o­grad­skog je­ze­ra na­la­ze do­dat­ni mo­tiv za pe­ca­nje i je­dva če­ka­ju je­sen ka­ko bi se oku­ša­li u zah­tev­nom ali za­bav­nom nad­mu­dri­va­nju sa krup­nim de­ve­ri­ka­ma i le­pim ban­da­ri­ma.

Naš eks­pert za fi­der ri­bo­lov pred­sta­vlja vam je­dan ce­nom pri­stu­pa­čan štap sred­nje sna­ge, pri­men­ljiv u raz­li­či­tim uslo­vi­ma i na vo­da­ma ra­znih ti­po­va, odsko­ra do­stu­pan na srp­skom tr­ži­štu

Ključ uspe­ha u lo­vu smu­đa ne­ret­ko je u na­la­že­nju pra­vog me­sta i pre­zen­ta­ci­je ko­ja na nje­mu da­je naj­bo­lje re­zul­ta­te. Ovo­ga pu­ta, autor knji­ge »Smuđ – ple­me­ni­ti pre­da­tor« ot­kri­va ko­je po­zi­ci­je da­ju ri­bu u raz­li­či­tim de­lo­vi­ma go­di­ne i ka­ko na nji­ma tre­ba lo­vi­ti

Reč­ni ša­ran je je­dan od naj­te­žih pro­tiv­ni­ka ko­je mo­že­mo ima­ti u ri­bo­lo­vu na na­šim vo­da­ma. Ali pra­vi po­sve­će­ni­ci, ko­ji ne ža­le vre­me­na ni tru­da, na­đu na­čin da ga pri­vu­ku i uhva­te. Dvo­ji­ca od njih ot­kri­va­ju vam taj­ne ko­je su im do­ne­le vr­lo le­pe ulo­ve u ovoj nat­pro­seč­no te­škoj go­di­ni

Iako je bi­je glas da je ha­la­plji­va i da se la­ko lo­vi, ba­bu­ška ume da bu­de vr­lo iz­bir­lji­va i iz­ne­na­đu­ju­će opre­zna, po­go­to­vo na ma­lim vo­da­ma iz­lo­že­nim ve­li­kom ri­bo­lo­vač­kom pri­ti­sku. Naš eks­pert za plov­ka­re­nje na­šao je do­bit­nu for­mu­lu za je­se­nje pe­ca­nje na ma­lom i iz­ra­zi­to za­tra­vlje­nom ka­na­lu

U za­vr­šnom na­stav­ku mi­ni-felj­to­na o mul­ti-če­kr­ci­ma, sa­zna­će­te za­što se nji­ma jed­na­ko da­le­ko za­ba­cu­je bez ob­zi­ra na to ko­li­ko je špul­na na­pu­nje­na, za ko­je su vi­do­ve ri­bo­lo­va naj­bo­lji, a za ko­je ih ne tre­ba ko­ri­sti­ti i ko­ju je stru­nu naj­bo­lje na­me­ta­ti dok se još uči­mo ka­ko se ova­kvim ma­ši­ni­ca­ma pe­ca.

dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...