Štampa

Ve­ći­na ri­bo­lo­va­ca ko­ji iole pa­žlji­vi­je pra­te si­tu­a­ci­ju na po­lju pri­bo­ra i opre­me pri­me­ti­la je da na tr­ži­štu ima ne­u­po­re­di­vo ma­nje pro­iz­vo­da ne­go rob­nih mar­ki, tj. da se mno­ge ma­ši­ni­ce, šta­po­vi, tor­be, ša­to­ri, va­ra­li­ce itd. pro­da­ju pod vi­še na­zi­va, po­ne­kad sa mi­nor­nim iz­me­na­ma, a če­sto i bez njih. Šta se tu de­ša­va i ka­ko je do to­ga do­šlo?

Kra­lji­ca reč­nih br­za­ka po­zna­ta je kao lju­bi­telj ja­kih mi­ri­sa. I ri­bo­lov­ci ko­ji je pe­ca­ju mo­der­nom fi­der teh­ni­kom sto­ga za ma­mac če­sto ko­ri­ste ne­ke odav­no do­ka­za­ne mam­ce, kao što su koc­ke si­ra i raz­ne vr­ste me­sa (na­re­zak, sa­la­me itd.). Ot­kri­va­mo vam ka­ko taj spoj no­vog i sta­rog da­je naj­bo­lje re­zul­ta­te

Prem­da se uglav­nom dr­že u ja­ti­ma i lo­ve u gru­pi, a uz to va­že za agre­siv­ne i sra­zmer­no ve­li­či­ni ha­la­plji­ve gra­bljiv­ce, ban­da­ri ni­su lak plen va­ra­li­ča­ra, po­go­to­vo kra­jem ka­len­dar­ske je­se­ni i po­čet­kom zi­me, ka­da se dr­že sa­mog dna. Tra­ga­ju­ći za re­še­njem tog pro­ble­ma, naš sa­rad­nik ot­krio je ne­ke no­ve adu­te

Što se vo­da vi­še hla­di, to smuđ sla­bi­je ra­di. No i sa­da ga je mo­gu­će uhva­ti­ti, pa i do­ći do tro­fe­ja, uko­li­ko oda­be­re­mo do­bro me­sto i ma­mac (pri­rod­ni ili ve­štač­ki) po­nu­di­mo u onom slo­ju vo­de u kom se smuđ na­la­zi, a da pri tom pre­zen­ta­ci­ja bu­de pri­me­re­na uslo­vi­ma

Pe­ca­nje sko­ba­lja fi­der teh­ni­kom iz go­di­ne u go­di­nu sve je po­pu­lar­ni­je na na­šim te­ku­ći­ca­ma jer mo­že da­ti od­lič­ne re­zul­ta­te. Ali da bi­smo pe­ca­nje za­vr­ši­li sa pu­nom ču­var­kom, mo­ra­mo se pri­dr­ža­va­ti ne­kih bit­nih pra­vi­la i ulo­ži­ti do­sta tru­da u sva­ki iz­la­zak...

Od sre­di­ne je­se­ni, na Ta­mi­šu već ne­ko­li­ko se­zo­na ni­je la­ko uhva­ti­ti ni smu­đa ni štu­ku. Za­to sve ve­ći broj va­ra­li­ča­ra u ovom pe­ri­o­du pre­la­zi na la­ga­ni pri­bor i ma­le ve­štač­ke mam­ce, ko­ji­ma se mo­gu hva­ta­ti le­pi pro­ti­ši i broj­ni ban­da­ri

Prem­da na ne­mač­kom de­lu Od­re pe­ca ve­li­ki broj ri­bo­lo­va­ca, a na sva­kih ne­ko­li­ko ki­lo­me­ta­ra ima i bar po je­dan ri­bar, ova re­ka od­li­ku­je se vr­lo ra­zno­vr­snim ri­bljim fon­dom, pa ume­šni i upor­ni mo­gu da uspe­šno lo­ve vi­še vr­sta gra­blji­vi­ca. Pa­si­o­ni­ra­ni va­ra­li­ča­ri pre­ko naj­ve­ćeg de­la go­di­ne mo­gu da se na­da­ju uspe­hu 

Ne­ma ve­štač­kog mam­ca ko­ji će do­ne­ti ri­bu uvek i svu­da. Za­to ne­ma ni ri­bo­lov­ca ko­ji u svim pri­li­ka­ma ko­ri­sti istu va­ra­li­cu, a pro­iz­vo­đa­či na tr­ži­šte ne­pre­kid­no iz­ba­cu­ju no­ve mo­de­le i de­ko­re. Ka­ko se sna­ći u tom mno­štvu i što če­šće ima­ti pri ru­ci ono što mo­že da­ti ulov, a ne no­si­ti na vo­du po­la pro­dav­ni­ce

Iako te­ku­ći­ce mren­skog re­gi­o­na u hlad­ni­jem de­lu go­di­ne po pra­vi­lu da­ju le­pe ulo­ve, uspeh na nji­ma ni iz­bli­za ni­je za­ga­ran­to­van. Ali, ako ri­bo­lo­vac do­bro sni­mi si­tu­a­ci­ju, oda­be­re pra­vi­lan pri­stup i po­tru­di se, mo­že ra­ču­na­ti na do­sta ak­ci­je i pu­nu ču­var­ku

Naj­jed­no­stav­ni­ji si­ste­mi za pe­ca­nje štu­ke na ce­lu ri­bu ili par­če mo­gu da­ti sjaj­ne re­zul­ta­te ili bi­ti pot­pu­ni pro­ma­šaj, za­vi­sno od to­ga da li ih upo­tre­bi­mo na pra­vi na­čin i na pra­vom me­stu ili ne. Ovim tek­stom pod­se­ća­mo na ­va­žne detalje koji će nam pomoći da ne zaluta­mo kad se od­va­ži­mo da skre­ne­mo sa uobiča­je­ne rute...

dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...