Štampa

Na­glo hla­đe­nje vo­de, pra­će­no i na­do­la­skom, uslo­vi­lo je znat­no opa­da­nje ape­ti­ta be­le ri­be na Du­na­vu kod Be­o­gra­da, ta­ko da su po­čet­kom no­ve­bra do­bro pro­la­zi­li sa­mo oni fi­de­ra­ši ko­ji su obra­ća­li pa­žnju na sva­ki de­talj. Ot­kri­va­mo vam taj­ne onih ko­ji su i u ovim te­škim da­ni­ma bi­li uspe­šni.

Plov­ka­re­nje be­le ri­be na Dri­ni mo­že bi­ti ne­za­bo­rav­no, ali i to­tal­no ne­u­spe­šno, ako na­i­đe­mo na ne­po­vo­ljan vo­do­staj, ko­ji u sred­njem i do­njem to­ku mo­že da se me­nja i po ne­ko­li­ko pu­ta dnev­no, za­vi­sno od re­ži­ma ra­da ve­li­kih hi­dro­e­lek­tra­na. No, pra­vi maj­sto­ri i u ne­po­volj­nim uslo­vi­ma ume­ju da se pri­la­go­de i da na­đu na­čin da ostva­re ulov za pam­će­nje

Ša­ran spa­da u ri­blje vr­ste ko­je vo­le to­plu vo­du, pa na nje­no ubr­za­no hla­đe­nje re­a­gu­je sve ma­njom po­kre­tlji­vo­šću i ape­ti­tom. Ipak, mo­gu­će ga je i u ovom pe­ri­o­du uspe­šno hva­ta­ti i u krat­kim iz­la­sci­ma na rib­njač­ka je­ze­ra, ali mu mo­ra­mo mak­si­mal­no ugo­di­ti, ka­ko bi­smo ga pod­sta­kli da pro­ba naš ma­mac.

Ve­šti plov­ka­ro­ši iz Ju­žne Sr­bi­je u ovom de­lu se­zo­ne na te­ku­ći­ca­ma ve­o­ma uspe­šno pe­ca­ju i krup­ne mre­ne i sko­ba­lje, bo­lo­nje­ze šta­po­vi­ma i vo­žnjom plov­ka, jed­no­stav­nim si­ste­mom i jef­ti­nom pri­hra­nom, ali uz ve­li­ko ume­će u pre­zen­to­va­nju mam­ca i ma­lo tru­da ulo­že­nog u iz­bor pra­vog me­sta

U dru­gom de­lu tek­sta o pro­ble­mi­ma i iza­zo­vi­ma sa ko­ji­ma se smu­đa­roš su­o­ča­va ka­da mu se na šta­pu (ma­nje ili vi­še ne­na­da­no) na­đe kru­pan som, na re­du su pro­ble­mi pri pri­hva­ta­nju za­mo­re­nog ka­pi­tal­ca, te iz­bor pri­bo­ra (od šta­pa, pre­ko ma­ši­ni­ce, osnov­ne stru­ne, pred­ve­za i udi­ca) do si­ste­ma, ko­ji mo­ra da bu­de sa­vr­še­no uklo­pljen, jak, ali ne i pre­grub.

Bra­šna­stim hra­na­ma ko­ji­ma pri­ma­mlju­je ri­bu na otvo­re­nim vo­da­ma ve­ći­na ri­bo­lo­va­ca do­da­je ku­ku­ruz še­će­rac, cr­vi­će i gli­ste. Po­sled­njih go­di­na, me­đu­tim, ra­ste broj i onih ko­ji u tu svr­hu bar po­vre­me­no upo­tre­blja­va­ju raz­ne pe­le­te, a to ni­je slu­čaj­no – mo­že, na­i­me, da­ti i od­lič­ne ulo­ve. Kao u slu­ča­ju opi­sa­nom u ovom tek­stu.

Smuđ spa­da u ple­me­ni­te ri­be, ali nje­gov lov na vo­ble­re, po­go­to­vo u ovom pe­ri­o­du, ni­je ni la­gan ni ko­mo­tan. Od­vi­ja se uglav­nom po mra­ku, da­kle po hlad­no­ći, če­sto na te­ško pri­stu­pač­nim me­sti­ma, na ko­ji­ma je ri­bo­lo­vac pri­nu­đen da se mi­ni­mal­no kre­će i da što ma­nje ko­ri­sti sve­tlo ka­ko ne bi odao svoj po­lo­žaj, a i va­đe­nje za­ka­če­ne ri­be, ko­ja mo­že da se ja­vi po­sle ne­ko­li­ko da­na bez udar­ca, ne­ret­ko je skop­ča­no sa broj­nim pro­ble­mi­ma. Sve to pred­sta­vlja po­se­ban iza­zov za pra­ve maj­sto­re.

Pe­ca­nje štu­ke na plo­vak i ži­vu ri­bi­cu je­dan je od naj­po­pu­lar­ni­jih vi­do­va ri­bo­lo­va na na­šim vo­da­ma. U ovom pe­ri­o­du ta gra­blji­vi­ca do­bro ra­di na sko­ro svim vo­da­ma, a na­ro­či­to na ba­ra­ma i dru­gim sta­ja­ći­ca­ma. Ali, ni u ta­kvim uslo­vi­ma ni­je uvek la­ko do­ći do vred­ni­jeg ulo­va, već tre­ba iza­bra­ti do­bar si­stem i ma­mac po­nu­di­ti na pra­vom me­stu, u pra­vo vre­me.

Hla­đe­nje vo­de, do kog do­la­zi već po­čet­kom je­se­ni, sva­ke go­di­ne u ovo do­ba po­kre­ne be­lu ri­bu na Sa­vi, ko­ja se in­ten­ziv­no hra­ni, ka­ko bi pri­ku­pi­la za­li­he za zi­mu i mrest ko­ji je na­kon to­ga oče­ku­je. Za­to plov­ka­ro­ši i fi­de­ra­ši ovih da­na sve če­šće iz­la­ze na re­ku i tra­že na­či­ne da do­đu do što bo­ljeg ulo­va. Ovog put, ključ je bio u na­či­nu po­sta­vlja­nja mam­ca na udi­cu.

Iako se ta­mo gde ih ima mno­go i ba­bu­ška i dru­gi ma­nji ci­pri­ni­di mo­gu od­lič­no lo­vi­ti na raz­ne mam­ce, vr­lo če­sto sve te ri­be ume­ju da bu­du ve­o­ma iz­bir­lji­ve i da na ne­ki ma­mac re­a­gu­ju mno­go bo­lje ne­go na sve osta­le, ali i da pro­me­ne je­lov­nik usred da­na, bez ika­kvog na­ma ja­snog raz­lo­ga. Za­to se za sva­ko pe­ca­nje tre­ba do­bro spre­mi­ti, a u ovom pe­ri­o­du to pod­ra­zu­me­va da je po­želj­no da pri ru­ci ima­mo bar ne­ko­li­ko po­sla­sti­ca ko­ji­ma ša­ran­ske vr­ste te­ško odo­le­va­ju

dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...