Štampa

Na re­ka­ma mren­skog re­gi­o­na, pri pe­ca­nju na plo­vak če­sto se na isti ma­mac i na istom me­stu hva­ta­ju raz­ne vr­ste ci­pri­ni­da (sko­balj, mre­na, klen, plo­ti­ca, šlji­var...). Ali ima i si­tu­a­ci­ja ka­da ne­ka od tih vr­sta pre­o­vla­đu­je, a ka­ko one mam­ce uzi­ma­ju na raz­li­či­te na­či­ne, ta­da iz­bor udi­ce mo­že bi­ti i pre­su­dan fak­tor uspe­ha

Po­sle du­žeg pe­ri­o­da sla­be ak­tiv­no­sti to­kom dru­ge po­lo­vi­ne zi­me, sko­balj i dru­ga be­la ri­ba ko­nač­no su od kra­ja fe­bru­a­ra po­če­li da ra­de na Sa­vi kod Be­o­gra­da. Vo­žnjom plov­ka, a po­go­to­vo na fi­der, ostva­ru­ju se spo­ra­dič­no le­pi ulo­vi, uz do­bro oda­bra­nu pri­hra­nu, me­sto i pa­žlji­vo ukom­po­no­van si­stem, sa hra­ni­li­com ide­al­ne te­ži­ne za kon­kret­nu po­zi­ci­ju

Iako u nje­mu ima svih krup­ni­jih gra­blji­vi­ca ci­p­ri­nid­nog re­gi­o­na, Sav­sko je­ze­ro je po­sled­njih go­di­na mno­gim va­ra­li­ča­ri­ma za­ni­mlji­vo pre sve­ga zbog broj­ne po­pu­la­ci­je ban­da­ra so­lid­ne lov­ne ve­li­či­ne za na­še uslo­ve. Ta ri­ba po­če­la je da se ja­vlja ubr­zo na­kon ota­pa­nja le­da, a oni ko­ji su bi­li u pra­vo vre­me na vo­di i ma­lo eks­pe­ri­men­ti­sa­li sa va­ra­li­ca­ma ima­li su po­je­di­nim da­ni­ma od­lič­ne ulo­ve

Uspe­šni ri­bo­lo­vac iz Opo­va či­ta­o­ci­ma Ri­bo­lo­va eks­klu­ziv­no pre­no­si svo­ja is­ku­stva sa ri­bom iz­u­zet­no bo­ga­tih vo­da na obo­du da­le­kog Si­bi­ra, gde uspe­šno hva­ta be­lu ri­bu na pri­rod­ne mam­ce, a ban­da­re i štu­ke ra­znih ve­li­či­na na vo­ble­re, si­li­kon­ce i dru­ge va­ra­li­ce.

Na fi­der se lo­ve ri­be ra­znih ve­li­či­na, od naj­sit­ni­je be­le do krup­nih ša­ra­na, ali je pri­bor ko­ji se ko­ri­sti za ovu teh­ni­ku sve vre­me iz­lo­žen ­pove­li­kim op­te­re­će­nji­ma zbog če­stih za­ba­ča­ja i va­đe­nja si­ste­ma te nemale te­ži­ne hra­ni­li­ca. Za­to uopšte ni­je sve­jed­no ka­kvu će­mo ma­ši­ni­cu oda­bra­ti. Naš stal­ni sa­rad­nik, vr­sni fi­de­raš, pr­vak Sr­bi­je i dr­žav­ni re­pre­zen­ta­ti­vac ot­kri­va šta je pri tom bit­no, a na šta ne mo­ra­mo obra­ća­ti pre­vi­še pa­žnje.

Prem­da naj­ve­ćoj evrop­skoj slat­ko­vod­noj ri­bi od­go­va­ra to­pla vo­da, pa je zi­mi sla­bo ak­tiv­na, som po pra­vi­lu već kra­jem naj­hlad­ni­jeg go­di­šnjeg do­ba poč­ne in­ten­ziv­ni­je da je­de, sa pr­vim oset­ni­jim na­do­la­skom vo­de i ra­stom nje­ne tem­pe­ra­tu­re. Oni ko­ji to zna­ju, pa u pra­vi čas iza­đu na od­go­va­ra­ju­će me­sto, mo­gu se već kr­jem fe­bru­a­ra ili po­čet­kom mar­ta upi­sa­ti pr­vim ulo­vi­ma u se­zo­ni. 

Deo na­še naj­ve­će pla­nin­ske re­ke na po­te­su od Pe­ruć­ca do po­čet­ka Zvor­nič­kog je­ze­ra ne pri­vla­či ri­bo­lov­ce sa­mo iz­u­zet­nom le­po­tom pri­ro­de, već i pro­seč­nom lov­nom ve­li­či­nom sko­ba­lja i plo­ti­ca ka­kva se ne sre­će nig­de dru­gde kod nas, pa ni u re­gi­o­nu. Sa­da je pra­vi čas za lov naj­ve­ćih od tih ve­li­kih ri­ba, ko­je ne pra­šta­ju ni naj­ma­nju gre­šku ni­ti sla­bost pri­bo­ra ili si­ste­ma, pa tra­že od ri­bo­lov­ca da po­ve­de ra­ču­na o sva­kom de­ta­lju.

Iako spa­da u ma­nje gra­blji­vi­ce, po­toč­na pa­strm­ka ve­o­ma je omi­lje­na me­đu ri­bo­lov­ci­ma ši­rom sve­ta, pa i kod nas, zbog bor­be­no­sti, le­po­te i am­bi­jen­ta u kom ži­vi. Lo­vo­staj na nju, ko­ji tra­je čak pet me­se­ci, upra­vo se za­vr­ša­va, pa je pra­vi čas da se pod­se­ti­mo gde ju je i ka­ko naj­bo­lje po­tra­ži­ti u ovom pe­ri­o­du.

Sko­balj je to­kom naj­hlad­ni­jeg de­la go­di­ne i u pe­ri­o­du pred po­la­zak na mrest u ve­li­kim ja­ti­ma gru­pi­san u zi­mov­ni­ci­ma, pa je lak­še ostva­ri­ti ve­li­ki ulov ne­go u dru­gim de­lo­vi­ma se­zo­ne, ka­ko na plo­vak, ta­ko i sve po­pu­lar­ni­jom fi­der teh­ni­kom. Ali, ni u ta­kvim uslo­vi­ma ne pro­la­ze svi jed­na­ko do­bro. Je­dan od naj­bo­ljih fi­de­ra­ša sa Za­pad­ne Mo­ra­ve u ovom obim­nom tek­stu ot­kri­va svoj re­cept za uspeh.

Kla­sič­no mu­ši­ča­re­nje s raz­lo­gom va­ži za naj­sup­til­ni­ju, naj­e­le­gant­ni­ju i naj­sport­ski­ju va­ri­jan­tu ri­bo­lo­va. Otka­ko je na­sta­lo, do­ži­ve­lo je ma­le pro­me­ne, pre sve­ga ve­za­ne za na­pre­dak u teh­no­lo­gi­ji iz­ra­de ri­bo­lov­nog pri­bo­ra, dok su ključ­ni prin­ci­pi, ko­je vam u pr­vom de­lu na­šeg no­vog felj­to­na pri­bli­ža­va­mo, osta­li pot­pu­no isti

dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...