Štampa

Ma­da ne va­ži za pre­tera­no iz­bir­lji­vu ri­bu, ba­bu­ška ume da ve­o­ma do­bro od­re­a­gu­je ka­da joj po­go­di­mo tre­nut­ni ape­tit. A u ovom pe­ri­o­du ku­va­no zr­ne­vlje mo­že bi­ti sa­sto­jak pri­ma­me ko­ji će pri­vu­ći i na je­lo pod­sta­ći naj­krup­ni­je ko­ma­de

Eks­pan­zi­ja tol­sto­lo­bi­ka, ko­ja se po­kla­pa sa du­go­go­di­šnjim sma­nje­njem bro­ja mno­gih dru­gih ri­bo­lov­no atrak­tiv­nih vr­sta i kon­ti­nu­i­ra­nim ra­stom pro­seč­nih tem­pe­ra­tu­ra na­ših vo­da, či­ni da se sve vi­še ri­bo­lo­va­ca okre­će pe­ca­nju te ri­be u ne­kom de­lu se­zo­ne. Ovog pu­ta ot­kri­va­mo vam efi­ka­san re­cept za pe­ca­nje du­bin­skim si­ste­mom, sa hra­ni­li­com i fi­der šta­pom

Naj­jed­no­stav­ni­ji na­čin pe­ca­nja, na plo­vak, šta­pom bez vo­đi­ca, mo­že bi­ti iz­u­zet­no efi­ka­san, ako ume­mo da oda­be­re­mo pra­vo me­sto, vre­me i pri­hra­nu. Ovih da­na, na Ta­mi­šu i mno­gim dru­gim rav­ni­čar­skim re­ka­ma od­lič­no se lo­vi ra­zna be­la ri­ba

Smuđ je jed­na od gra­blji­vi­ca koju ri­bo­lov­ci­ se­ver­ne he­mis­fe­re najviše ce­ne . Za­to ni­je ni čud­no što je za lov te vrste raz­vi­je­no mno­go va­ra­li­ca. Vo­ble­ri se ve­o­ma mno­go ko­ri­ste i go­to­vo da ne­ma ozbilj­ni­jeg smu­đa­ro­ša ko­ji ne­ma ba­rem de­se­tak fa­vo­ri­ta u znat­no ve­ćoj ko­lek­ci­ji. Pred­sta­vlja­mo vam naj­bit­ni­je os­bi­ne tog tipa ve­štač­kih ma­ma­ca

Za­hva­lju­ju­ći po­volj­nim uslo­vi­ma, ve­ći­na vr­sta be­le ri­be u Dri­ni do­sti­že ka­pi­tal­ne di­men­zi­je. To va­ži i za plo­ti­cu, a pe­ca­nje krup­nih je­din­ki ove vr­ste bo­lo­nje­ze teh­ni­kom je pri­lič­no zah­tev­no, ali i iz­u­zet­no atrak­tiv­no. Naš sa­rad­nik oku­šao se sre­di­nom apri­la na jed­nom od naj­a­trak­tiv­ni­jih i ri­bom naj­bo­ga­ti­jih de­lo­va ve­li­ke i pre­le­pe pla­nin­ske re­ke

Ka­da je ba­bu­ški do hrane, ni­je je te­ško lo­vi­ti, pa ni na­pu­ni­ti ču­var­ku. Me­đu­tim, i ona ume da bu­de i te ­ka­ko ću­dlji­va i iz­bir­lji­va, po­go­to­vo u ovom pe­ri­o­du, ka­da se mre­sti, pa se gru­pi­še na po­je­di­nim de­lo­vi­ma vo­de i če­sto ne jede pre­ko ce­log da­na, ni­ti je pri ve­li­kom ape­ti­tu. Uz ma­lo pri­la­go­đa­va­nja tak­ti­ke i pri­bo­ra mo­že­mo je, na sre­ću, i sa­da uspe­šno pe­ca­ti.

U pr­voj po­lo­vi­ni pro­le­ća štu­ka se in­ten­ziv­no hra­ni, uglav­nom u pli­ća­ci­ma, bli­zu me­sta na ko­ji­ma se mre­sti­la, a na ko­ji­ma se sa­da ra­di pro­du­že­nja vr­ste i la­kog do­la­že­nja do hra­ne gru­pi­še i be­la ri­ba, in­stink­tiv­no tra­že­ći naj­to­pli­ju vo­du. Ne­ko­li­ko vr­sta va­ra­li­ca mo­že nam, u po­volj­nim vre­men­skim uslo­vi­ma, do­ne­ti ri­bo­lov za pam­će­nje i ka­pi­tal­nu gra­blji­vi­cu

Da bi­smo sa­da uspe­šno va­ra­li­ča­ri­li pa­strm­ku, mo­ra­mo pro­na­ći me­sta na sal­mo­nid­nim te­ku­ći­ca­ma na ko­ji­ma se ta atrak­tiv­na gra­blji­vi­ca u ovom pe­ri­o­du za­dr­ža­va i lo­vi, oda­bra­ti va­ra­li­ce ko­je na ta­kvim po­zi­ci­ja­ma mo­gu is­pro­vo­ci­ra­ti ri­bu na na­pad i pre­zen­to­va­ti ih na pra­vi na­čin

Po­če­tak pro­le­ća je pra­vo vre­me za lov krup­ne de­ve­ri­ke fi­der teh­ni­kom na naj­ve­ćem be­o­grad­skom je­ze­ru, ali se po­ne­kad de­ša­va i da nje­na ak­tiv­nost iz ra­zno­ra­znih raz­lo­ga ka­sni, kao ove go­di­ne. Na sre­ću ri­bo­lo­va­ca, čak i ka­da se »lo­pa­ta­re« ne ja­vlja­ju, pe­ca­nje mo­že bi­ti vr­lo za­bav­no i di­na­mič­no za­hva­lju­ju­ći krup­nim i broj­nim ban­da­ri­ma

Na­kon mre­sta, smuđ će se in­ten­ziv­no hra­ni­ti, ali ne vi­še na istim me­sti­ma i u isto vre­me kao to­kom zi­me. Sa­da ga tre­ba po­tra­ži­ti na po­zi­ci­ja­ma sa iz­ra­že­nim re­lje­fom dna i ja­čim pro­to­kom, a do­ba da­na i du­bi­nu na ko­joj će­mo ga na­ći dik­ti­raju vi­dlji­vost, tj. bi­stri­na vo­de, i vre­men­ske pri­li­ke

dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...