Štampa

Ka­da je ba­bu­ški do hrane, ni­je je te­ško lo­vi­ti, pa ni na­pu­ni­ti ču­var­ku. Me­đu­tim, i ona ume da bu­de i te ­ka­ko ću­dlji­va i iz­bir­lji­va, po­go­to­vo u ovom pe­ri­o­du, ka­da se mre­sti, pa se gru­pi­še na po­je­di­nim de­lo­vi­ma vo­de i če­sto ne jede pre­ko ce­log da­na, ni­ti je pri ve­li­kom ape­ti­tu. Uz ma­lo pri­la­go­đa­va­nja tak­ti­ke i pri­bo­ra mo­že­mo je, na sre­ću, i sa­da uspe­šno pe­ca­ti.

U pr­voj po­lo­vi­ni pro­le­ća štu­ka se in­ten­ziv­no hra­ni, uglav­nom u pli­ća­ci­ma, bli­zu me­sta na ko­ji­ma se mre­sti­la, a na ko­ji­ma se sa­da ra­di pro­du­že­nja vr­ste i la­kog do­la­že­nja do hra­ne gru­pi­še i be­la ri­ba, in­stink­tiv­no tra­že­ći naj­to­pli­ju vo­du. Ne­ko­li­ko vr­sta va­ra­li­ca mo­že nam, u po­volj­nim vre­men­skim uslo­vi­ma, do­ne­ti ri­bo­lov za pam­će­nje i ka­pi­tal­nu gra­blji­vi­cu

Da bi­smo sa­da uspe­šno va­ra­li­ča­ri­li pa­strm­ku, mo­ra­mo pro­na­ći me­sta na sal­mo­nid­nim te­ku­ći­ca­ma na ko­ji­ma se ta atrak­tiv­na gra­blji­vi­ca u ovom pe­ri­o­du za­dr­ža­va i lo­vi, oda­bra­ti va­ra­li­ce ko­je na ta­kvim po­zi­ci­ja­ma mo­gu is­pro­vo­ci­ra­ti ri­bu na na­pad i pre­zen­to­va­ti ih na pra­vi na­čin

Po­če­tak pro­le­ća je pra­vo vre­me za lov krup­ne de­ve­ri­ke fi­der teh­ni­kom na naj­ve­ćem be­o­grad­skom je­ze­ru, ali se po­ne­kad de­ša­va i da nje­na ak­tiv­nost iz ra­zno­ra­znih raz­lo­ga ka­sni, kao ove go­di­ne. Na sre­ću ri­bo­lo­va­ca, čak i ka­da se »lo­pa­ta­re« ne ja­vlja­ju, pe­ca­nje mo­že bi­ti vr­lo za­bav­no i di­na­mič­no za­hva­lju­ju­ći krup­nim i broj­nim ban­da­ri­ma

Na­kon mre­sta, smuđ će se in­ten­ziv­no hra­ni­ti, ali ne vi­še na istim me­sti­ma i u isto vre­me kao to­kom zi­me. Sa­da ga tre­ba po­tra­ži­ti na po­zi­ci­ja­ma sa iz­ra­že­nim re­lje­fom dna i ja­čim pro­to­kom, a do­ba da­na i du­bi­nu na ko­joj će­mo ga na­ći dik­ti­raju vi­dlji­vost, tj. bi­stri­na vo­de, i vre­men­ske pri­li­ke

U pe­ri­o­du pred za­bra­nu, klen se na na­šim re­ka­ma mren­skog ti­pa ve­o­ma uspe­šno pe­ca na dži­ge­ri­cu, uglav­nom du­bin­skim me­to­dom. Me­đu­tim, ka­da je vo­da bi­stra, ovaj od­lič­ni ma­mac mo­že nam da­ti ve­o­ma le­pe ulo­ve i atrak­ti­van ri­bo­lov i teh­ni­kom vo­žnje plov­ka

Iako špan­ska re­ka Ebro va­ži za jed­nu od krupnim so­mom naj­bo­ga­ti­jih vo­da na na­šem kon­ti­nen­tu, čak se i na njoj ret­ko de­ša­va da se na jed­nom te­re­nu za se­dam da­na uhva­ti dvo­ci­fre­ni broj ka­pi­ta­la­ca. Baš to po­šlo je za ru­kom ju­na­ci­ma ove pri­če

Po­sle vi­še­go­di­šnjeg za­tiš­ja, iza­zva­nog ve­o­ma sma­nje­nim ri­bljim fon­dom, u po­sled­njih ne­ko­li­ko se­zo­na do­šlo je do ma­le eks­pan­zi­je ba­sa u mno­gim vo­da­ma u Bač­koj, što su mla­đi va­ra­li­ča­ri je­dva do­če­ka­li. A nji­ho­vi le­pi ulo­vi pro­sto ma­me i osta­le na nad­me­ta­nje sa sna­žnim i bor­be­nim do­šlja­kom iz se­ver­ne Ame­ri­ke

Sta­ro pra­vi­lo da je ki­šna gli­sta od­li­čan ma­mac za lov naj­ve­će evrop­ske slat­ko­vod­ne ri­be po­čet­kom se­zo­ne još jed­nom se po­tvr­di­lo u po­sled­njih ne­ko­li­ko ne­de­lja. Som na mno­gim te­re­ni­ma le­po ra­di, pa sa­mo tre­ba na­ći do­bro me­sto, pla­si­ra­ti ma­mac na pra­vi na­čin i bi­ti str­pljiv

Čak ni na re­ci ko­ja je sit­nom ri­bom bo­ga­ta kao Ta­miš, ni­je uvek la­ko na­pe­ca­ti se. Ali ri­bo­lo­vac ko­ji se do­bro pri­pre­mi i to­kom pe­ca­nja eks­pe­ri­men­ti­še, tra­že­ći do­bit­nu kom­bi­na­ci­ju, na kra­ju ipak od­la­zi ku­ći za­do­vo­ljan

dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...