Štampa

Je­dan od naj­va­žni­jih fak­to­ra uspe­ha u pe­ca­nju na plo­vak je te­melj­no son­di­ra­nje dna na me­stu ri­bo­lo­va i oda­bir du­bi­ne na ko­joj će ma­mac bi­ti po­nu­đen. A ko­li­ko i na­iz­gled sa­svim ma­le raz­li­ke u pre­zen­ta­ci­ji mo­gu uti­ca­ti na ko­nač­ni re­zul­tat od­lič­no se vi­di iz ovog tek­sta vr­snog tak­mi­ča­ra i vi­še­stru­kog re­pre­zen­ta­tiv­ca Sr­bi­je

Što su tem­pe­ra­tu­re vo­de ni­že, a mrest bli­ži, pol­no zre­le štu­ke po­sta­ju sve ma­nje ras­po­lo­že­ne za jur­nja­vu za ple­nom, pa ih sve ma­nje za­ni­ma­ju va­ra­li­ce. Za­to je ovo pra­vo vre­me za lov te gra­blji­ve vr­ste sta­tič­nim teh­ni­ka­ma, na pri­rod­ne mam­ce, tj. na ke­de­re. Ovog pu­ta do­no­si­mo za­ni­mlji­vo is­ku­stvo o lo­vu na plo­vak na bi­strim i du­bo­kim sta­ja­ćim vo­da­ma

Na re­ka­ma mren­skog ti­pa, ka­kve su sve tri Mo­ra­ve, pe­ca­ju­ći na fi­der ili vo­žnjom plov­ka oče­ku­je­mo naj­pre sko­ba­lja, šlji­va­ra, mre­nu i kle­na, a naj­če­šće sa­mo po­vre­me­no do­bi­ja­mo ne­ke od vr­sta be­le ri­be ko­je vi­še vo­le spo­ri­ju vo­du. De­si se, me­đu­tim, ne­kad i to da stva­ri kre­nu pot­pu­no neo­če­ki­va­nim to­kom, kao ovog da­na na sa­mom kra­ju no­vem­bra

Mi­nu­lu se­zo­nu na jed­noj od na­ših naj­lep­ših i za va­ra­li­čar­ski ri­bo­lov naj­a­trak­tiv­ni­jih pla­nin­skih aku­mu­la­ci­ja obe­le­ži­la je, pri­lič­no neo­če­ki­va­no, pra­va re­ne­san­sa po­pu­la­ci­je ban­da­ra. Taj ma­li a vr­lo bor­be­ni pre­da­tor od­lič­no se lo­vio, na ra­dost mno­gih blin­ke­ra­ša, i pru­žio je ri­bo­lov­ci­ma mno­go uži­va­nja, ali i pro­sto­ra za is­pro­ba­va­nje ra­znih va­ra­li­ca i pri­stu­pa

Po­tra­ga za ve­li­kim ša­ra­ni­ma na na­šim re­ka­ma ve­o­ma je kom­pli­ko­va­na ra­bo­ta, uz to sa ne­iz­ve­snim is­ho­dom. Ipak, još uvek ima mno­go onih ko­ji ne od­u­sta­ju od na­sto­ja­nja da se nad­me­ću sa di­vljom ri­bom na te­škim te­re­ni­ma na ko­ji­ma je ima ma­lo. Ti po­sve­će­ni­ci ima­ju ne­ke svo­je go­di­na­ma kre­i­ra­ne pri­stu­pe, a ovog pu­ta pred­sta­vlja­mo je­dan ko­ji pro­ve­re­no da­je re­zul­ta­te

Keks je po­sled­njih go­di­na po­stao je­dan od naj­če­šće ko­ri­šće­nih do­da­ta­ka hra­na­ma u fi­der ri­bo­lo­vu, po­go­to­vo na te­ku­ći­ca­ma. Na­ro­čito se do­bro po­ka­zao krup­no mle­ve­ni keks obo­jen u ži­ve bo­je, ko­ji ri­ba la­ko uoča­va i ra­do uzi­ma. Ali ne­ka­da je do­bro i pot­pu­no »obr­nu­ti igru«, kao što će­te sa­zna­ti iz ovog tek­sta