Štampa

Ve­ro­vat­no ne­ma ri­bo­lov­ca kom se ni­je de­si­lo da do­đe na te­ren na kom je ri­ba pret­hod­nih da­na do­bro ra­di­la a baš ta­da kad on do­đe ne­će ni da pip­ne. Ne­ki u ta­kvoj si­tu­a­ci­ji br­zo klo­nu du­hom i od­u­sta­nu, dru­gi pro­me­ne me­sto, a tre­ći eks­pe­ri­men­ti­šu dok ne na­đu do­bit­nu kom­bi­na­ci­ju

Na sa­mom kra­ju zi­me lju­bi­te­lji lo­va sko­ba­lja i mre­ne na­po­kon su do­če­ka­li ono če­mu su se po­du­že na­da­li – pe­riod od ne­ko­li­ko da­na sa ja­kim mra­zom, ko­ji kao da je pred­sta­vljao oki­dač za ja­vlja­nje krup­ni­jih ri­ba

Ka­da se tem­pe­ra­tu­ra vo­de pri­bli­ži tač­ki mr­žnje­nja, čak i one ri­be ko­je su i u ta­kvim uslo­vi­ma ak­tiv­ne na­sto­je da tro­še što ma­nje ener­gi­je i ni­su ras­po­lo­že­ne za ma ka­kvu jur­nja­vu za po­ten­ci­jal­nim ple­nom. Ipak, i u ta­kvim uslo­vi­ma je mo­gu­će uspe­šno lo­vi­ti gr­ge­če la­ga­nim va­ra­li­ča­re­njem, uko­li­ko oda­be­re­mo pra­vu tak­ti­ku, tj. ako ih po­tra­ži­mo na pra­vim me­sti­ma i po­nu­di­mo im od­go­va­ra­ju­ći ma­mac na na­čin kom ne­će mo­ći da odo­le

Od ve­li­či­ne so­ma uhva­će­nog pre ne­ko­li­ko ne­de­lja na Pou, još je ne­ve­ro­vat­ni­ji na­čin na ko­ji je ovaj ulov ostva­ren. Da bi sa­vla­da­la gr­do­si­ju ko­ja se za­vu­kla pod obo­re­no dr­vo na dnu, tro­ji­ca ri­bo­lo­va­ca su bi­la pri­nu­đe­na da se do­vi­ja­ju i da ra­de ne­što što je, bez pre­te­ri­va­nja, mo­glo da im ugro­zi i ži­vot

No­ve va­ra­li­ce, ko­je je Ra­pa­la pred­sta­vi­la pre ma­nje od dve sed­mi­ce, po­ka­zu­ju iz­ve­stan za­o­kret ka mo­der­nim ten­den­ci­ja­ma u kon­struk­ci­ji veštačkih mamaca i na­či­ni­ma nji­ho­ve pre­zen­ta­ci­je (verovatno i zato da bi se dopale mla­đim ri­bo­lov­ci­ma), ali istodobno osta­ju na kur­su ori­gi­nal­nih re­še­nja. U na­šim uslo­vi­ma su osim za lov štuke sve tri upo­tre­blji­ve i za lov so­ma, pa i za ve­li­ke smu­đe­ve

Gli­sta je je­dan od naj­po­pu­lar­ni­jih ma­ma­ca za lov ve­ći­ne mir­nih vr­sta ri­ba. Do­du­še, u ovom de­lu se­zo­ne ona za ribolovce uglavnom ni­je pr­vi iz­bor, ali je va­lja ima­ti pri ru­ci i po­nu­di­ti i kao ma­mac i kao sa­sto­jak pri­hra­ne, i to na ne­ki od na­či­na pri­me­re­nih ak­tu­el­nim uslo­vi­ma i ape­ti­tu ri­be, sma­nje­nom zbog uspo­re­nog me­ta­bo­li­zma