Štampa

Po­sled­njih go­di­na, sa ra­stom po­pu­­lar­no­sti pe­ca­nja u zi­mov­ni­ci­ma, mno­gi su ste­kli uti­sak da je u naj­hlad­ni­jem de­lu go­di­ne sa­mo va­žno na­ći do­bro me­sto ka­ko bi se za ne­ko­li­ko sa­ti na­pu­ni­la i naj­ve­ća ču­var­ka. Me­đu­tim, stva­ri ni iz­bli­za ni­su ta­ko jed­no­stav­ne, po­go­to­vo na te­re­ni­ma sa ma­njom kon­cen­tra­ci­jom ri­be ili u uslo­vi­ma u ko­ji­ma se ona, zbog bla­ge zi­me, ne gru­pi­še

Zbog sve broj­ni­jih spla­vo­va na dva­de­se­tak ki­lo­me­ta­ra du­gom de­lu de­sne oba­le Sa­ve od Be­o­gra­da pre­ma Um­ci, pri­stu­pač­ne po­zi­ci­je za pe­ca­nje sa oba­le mo­gu se bez­ma­lo iz­bro­ja­ti na pr­ste. Jed­nu od njih, ko­ja je ove zi­me po­seb­no iz­da­šna, po­čet­kom me­se­ca, po iz­u­zet­no lo­šem vre­me­nu, po­se­ti­la su dvo­ji­ca vr­snih fi­de­ra­ša, ko­ji su ku­ći oti­šli odu­še­vlje­ni, iako su po­ki­sli kao mi­še­vi

Ati­pič­na zi­ma do­ne­la je za na­še uslo­ve i neo­če­ki­va­no do­bru ak­tiv­nost smu­đa na ve­li­kim rav­ni­čar­skim re­ka­ma. Le­pe ulo­ve u po­sled­nja dva me­se­ca ima­li su sko­ro svi ko­ji su bar po­vre­me­no iz­la­zi­li na vo­du. A oni po­sve­će­ni­ci ko­ji su po­tra­zi za jed­nom od na­ših naj­ce­ni­e­ne­i­jih gra­blji­vi­ca išli na pe­ca­nje po ne­ko­li­ko pu­ta ne­delj­no ne­ret­ko su do­bi­ja­li i ka­pi­tal­ce, po­go­to­vo ako su ot­kri­li tip me­sta na ka­kvi­ma se »sta­kle­no­o­ki« naj­ra­di­je za­dr­ža­vao

U po­re­đe­nju sa dru­gim va­ra­li­ca­ma, dži­go­vi ni­su sku­pi, pa se na­ro­či­to često ko­ri­ste za pe­ca­nje na me­sti­ma na ko­ji­ma ima mno­go za­kač­ki. Ali ako ne­ko­li­ko pu­ta zare­dom is­ki­da­mo ta­kav ve­štač­ki ma­mac, fi­nan­sij­ski iz­da­tak više neće bi­ti zanemarljiv, pa ni utro­šak dra­go­ce­nog vre­me­na i još dra­go­ce­ni­jih ži­va­ca. Pred­sta­vlja­mo vam jed­no od naj­jed­no­stav­ni­jih re­še­nja tog pro­ble­ma, ko­je je pri tom pot­pu­no bes­plat­no

Cr­vi­ći su sko­ro uvek i svu­da pri­vlač­ni za bezmalo sve vr­ste tzv. mir­nih ri­ba, pa su je­dan od naj­popularnijih ma­ma­ca, a po­sled­njih go­di­na se u sve ve­ćim ko­li­či­na­ma ko­ri­ste i kao do­da­tak hra­na­ma, pa čak i kao sa­mo­stal­na pri­ma­ma. Ni­je ih na­ro­či­to te­ško ču­va­ti, sta­vi­ti na udi­cu, tran­spor­to­va­ti do vo­de i na­mi­ri­sa­ti, ali od na­či­na na ko­ji sve to ra­di­mo može pre­sud­no za­vi­si­ti naš uspeh u ri­bo­lo­vu 

Bo­lo­nje­zi su du­gač­ki te­le­skop sa vo­đi­ca­ma, ko­ji se ko­ri­ste za pe­ca­nje na plo­vak i na sta­ja­ćim i na te­ku­ćim vo­da­ma. Me­đu­tim, naš do­vi­tlji­vi sa­rad­nik upo­tre­bio je ta­kav štap od šest me­ta­ra za lov krup­ne mre­ne du­bin­skim me­to­dom na Ju­žnoj Mo­ra­vi, u kom je bio us­pe­šan pre­ko svih oče­ki­va­nja