Štampa

Bas je bez ika­kve sum­nje ri­ba ko­ja je naj­za­slu­žni­ja za pri­hva­ta­nje mno­gih va­ra­li­čar­skih teh­ni­ka i mo­der­nih ve­štač­kih ma­ma­ca na ovom pod­ruč­ju. Po­če­tak se­zo­ne je vre­me ka­da se ve­li­ko­u­sti mo­že iz­u­zet­no uspe­šno lo­vi­ti na jed­nu vr­stu va­ra­li­ca od me­ke gu­me spe­ci­jal­no raz­vi­je­nih baš za nje­ga

Je­dan od pi­o­ni­ra fi­der ri­bo­lo­va u Sr­bi­ji, ko­ji je ovom teh­ni­kom za­ra­zio ne­bro­je­ne ri­bo­lov­ce u po­sled­njih pet­na­e­stak go­di­na, u pr­vom de­lu du­go pri­pre­ma­nog se­ri­ja­la o mo­der­nom ri­bo­lo­vu sa hra­ni­li­com skre­će pa­žnju na ne­ke od naj­ve­ćih i naj­ra­spro­stra­nje­ni­jih za­blu­da, zbog ko­jih se ostva­ru­ju znat­no sla­bi­ji re­zul­ta­ti od mo­gu­ćih

So­ma­ro­ši ko­ji va­ra­li­ča­re naj­ve­ću evrop­sku slat­ko­vod­nu ri­bu od svih me­se­ci u go­di­ni naj­vi­še vo­le april, jer su ta­da šan­se za ulov ka­pi­ta­la­ca ve­štač­kim mam­ci­ma da­le­ko naj­ve­će. U že­lji da bu­du sprem­ni za raz­ne si­tu­a­ci­je, mno­gi pre­te­ru­ju, pa na vo­du no­se sto­ti­ne va­ra­li­ca. A za­pra­vo je do­volj­no ima­ti pri ru­ci sa­mo ne­ko­li­ko ko­ma­da, ali pra­vil­no oda­bra­nih

Ma­nje je­ze­ro re­vi­ra Mi­ka Alas pro­ču­lo se po­sled­njih go­di­na me­đu lju­bi­te­lji­ma fi­der i meč ri­bo­lo­va kao vo­da sa naj­ve­ćom kon­cen­tra­ci­jom krup­nih ba­bu­ški kod nas. Odsko­ra u nje­mu ima i pra­vih gr­do­si­ja. Njih ni­je baš la­ko upe­ca­ti, ali uz pra­vi­lan pri­stup mo­gu­će je do­ži­ve­ti ri­bo­lov iz sno­va

Ni­je ni­ka­ka­va taj­na da da­nas po­sto­ji ne­u­po­re­di­vo vi­še rob­nih mar­ki ri­bo­lov­nog pri­bo­ra ne­go fir­mi ko­je ga pro­iz­vo­de. Za­to ni­je ret­kost da se ista stvar, even­tu­al­no ma­lo pro­me­nje­na, na­đe u po­nu­di ne­ko­li­ko fir­mi. To je po­seb­no čest slu­čaj sa ma­ši­ni­ca­ma, od ko­jih ne­ke ima­ju i po po­la tu­ce­ta »klo­no­va«.

Za mno­ge fi­de­ra­še je hra­nje­nje mi­kro­pe­le­ti­ma enig­ma, jer im je te­ško da na­đu pra­vu me­ru nji­ho­ve vla­žno­sti, ka­ko bi sti­gli na dno za­jed­no sa hra­ni­li­com, a po­tom po­ste­pe­no is­pa­li iz nje (ni br­zo ni spo­ro). Re­še­nje po­sto­ji, ni­je kom­pli­ko­va­no, a ne­bro­je­no mno­go pu­ta po­ka­za­lo se da je vr­lo efi­ka­sno