Štampa

Kva­li­tet i pri­vlač­nost sva­ke bra­šna­ste pri­ma­me za ri­bu mo­gu se zna­čaj­no po­ve­ća­ti do­da­va­njem ra­znih ma­ma­ca. Ali da bi­smo po­sti­gli mak­si­ma­lan efe­kat, mo­ra­mo zna­ti i šta tre­ba do­da­ti kon­kret­noj hra­ni i u ko­joj ko­li­či­ni, a i ka­ko sve to tre­ba po­me­ša­ti i ko­jim tem­pom pla­si­ra­ti. Evo šta pre­po­ru­ču­je je­dan od na­ših naj­i­sku­sni­jih i naj­u­spe­šni­jih fi­de­ra­ša

Lov ban­da­ra ve­štač­kim mam­ci­ma s raz­lo­gom je sve po­pu­lar­ni­ji me­đu lju­bi­te­lji­ma ul­tra­lajt pri­stu­pa, jer ka­da se na­i­đe na ja­to za je­lo ras­po­lo­že­nih ri­ba, za­ga­ran­to­van je ve­li­ki broj uda­ra­ca i istin­sko uži­va­nje u za­ma­ra­nju za svo­ju ve­li­či­nu vr­lo bor­be­nih gra­blji­va­ca

Lov krup­nih ci­pri­ni­da si­ste­mi­ma s me­tod hra­ni­li­ca­ma i ja­kim šta­po­vi­ma iz­men­lji­vih vr­ho­va pred­sta­vlja iz­u­zet­no efi­ka­snu kom­bi­na­ci­ju mo­der­nog ša­ran­skog ri­bo­lo­va i kla­sič­nog fi­de­ra. Uko­li­ko ri­bo­lo­vac ume da oda­be­re da­lji­nu na ko­joj će ri­bi po­nu­di­ti hra­ni­li­cu pu­nje­nu kva­li­tet­nom pri­ma­mom i mam­cem na njoj ili u nje­noj ne­po­sred­noj bli­zi­ni, i kra­tak iz­la­zak mo­že mu do­ne­ti bo­gat ulov

Za­hva­lju­ju­ći is­ku­stvu i in­for­ma­ci­ja­ma do­bi­je­nim od ko­le­ga, naš vr­sni ša­ran­dži­ja je ve­o­ma do­bro is­ko­ri­stio kra­tak bo­ra­vak na jed­nom od naj­lep­ših ša­ran­skih re­vi­ra na Bal­ka­nu i uhva­tio ve­li­ki broj ri­ba na raz­li­či­te mam­ce

Vi­so­ke tem­pe­ra­tu­re, ni­zak ni­vo re­ke i spor pro­tok či­ne let­nje pe­ca­nje ve­ći­ne vr­sta ri­be na Ta­mi­šu ve­o­ma kom­pli­ko­va­nim, a ulo­ve u ovo do­ba go­di­ne če­sto vr­lo skrom­nim. Ipak, i u ta­kvim uslo­vi­ma mo­že se do­bro pro­ći, uz ma­lo vi­še tru­da, do­bro ana­li­zi­ra­nje si­tu­a­ci­je i od­go­va­ra­ju­ću tak­ti­ku

Za raz­li­ku od ve­ći­ne ov­da­šnjih va­ra­li­ča­ra, ko­ji bu­co­va u ovom de­lu se­zo­ne lo­ve u svi­ta­nje i pred za­la­zak sun­ca, jed­na be­o­grad­ska eki­pa na vo­du naj­če­šće iz­la­zi po mra­ku i na spe­ci­fič­nim po­zi­ci­ja­ma od­lič­no pro­la­zi u pr­vim noć­nim sa­ti­ma

Upor­nost u eks­pe­ri­men­ti­sa­nju sa mon­ta­ža­ma ko­je je pre­pra­vio u skla­du sa svo­jim za­mi­sli­ma do­ne­la je na­šem sa­rad­ni­ku po­čet­kom av­gu­sta lep ulov tol­sto­lo­bi­ka na ku­pov­ne »ta­ble­te« na ve­o­ma za­tra­vlje­nom ka­na­lu Du­nav – Ti­sa – Du­nav

Za pri­hra­nji­va­nje be­le ri­be na Dri­ni i Sa­vi odav­no se ko­ri­sti ote­ža­ni mre­ža­sti džak, naj­če­šće na­pu­njen sta­rim hle­bom i(li) ku­gla­ma bra­šna­ste pri­ma­me, či­ju po­zi­ci­ju nam po­ka­zu­je ve­li­ki »plo­vak«. Za­ču­do, to do­ka­za­no efi­ka­sno po­ma­ga­lo ret­ko se upo­tre­blja­va na dru­gim ve­li­kim re­ka­ma, a ovaj tekst po­ka­zu­je da za to ne­ma baš ni­ka­kvog raz­lo­ga

Ve­ći­na smu­đa­ro­ša u naj­to­pli­jem de­lu go­di­ne na va­ra­li­ce omi­lje­nu ri­bu lo­vi po mra­ku, tj. u pr­vim i po­sled­njim noć­nim sa­ti­ma. Pi­ta­li smo tro­ji­cu ver­zi­ra­nih ri­bo­lo­va­ca ko­ji su im glav­ni adu­ti za ovaj deo se­zo­ne i do­bi­li ve­o­ma za­ni­mlji­ve od­go­vo­re

Ako su uslo­vi ide­al­ni i ri­ba pri ape­ti­tu, mo­že se de­si­ti da se na­pe­ca­mo bez ob­zi­ra na to ka­kav pri­bor, si­stem i ma­mac ko­ri­sti­mo, či­me pri­hra­nju­je­mo i ko­li­ko da­le­ko i če­sto za­ba­cu­je­mo. Ali ka­da smo su­o­če­ni s ne­po­volj­nim okol­no­sti­ma i ri­bom ko­ja ni­je mno­go za­in­te­re­so­va­na za hra­nu, sko­ro sva­ki ele­ment pri­stu­pa po­sta­je bi­tan i tre­ba ga do­bro oda­bra­ti

dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...