Štampa

Či­ni­lo da će ovo bi­ti iz­u­zet­no uspe­šno pe­ca­nje, ali se vo­da od­jed­nom za­mu­ti­la, a ri­ba sta­la. To je zna­či­lo da tre­ba me­nja­ti do­bro osmi­šljen i re­a­li­zo­van plan, ali je is­ku­sni plov­ka­roš us­peo da i u ta­kvim okol­no­sti­ma za krat­ko vre­me pro­na­đe no­vu do­bit­nu tak­ti­ku

Pe­ca­nje ban­da­ra na raz­ne pri­rod­ne mam­ce, a pre sve­ga na ma­le ke­de­re, fi­le­te ri­be i par­či­će, da­je re­zul­ta­te to­kom ce­le go­di­ne, pa i u ovom pe­ri­o­du. Mo­že bi­ti vr­lo za­bav­no, a i pro­duk­tiv­no, jer se ban­dar po pra­vi­lu kre­će u ja­ti­ma, ta­ko da ta­mo gde se ja­vi je­dan mo­že­mo za krat­ko vre­me oče­ki­va­ti vi­še uda­ra­ca, na­ro­či­to ako po­štu­je­mo ne­ka osnov­na pra­vi­la

Gla­vi­nja­re su od­lič­ne za lov štu­ke, po­go­to­vo na du­bljim te­re­ni­ma, jer nji­ma mo­že­mo pre­tra­ži­ti sko­ro sve slo­je­ve vo­de, a nji­ho­va in­ten­ziv­na vi­bra­ci­ja do­no­si ulo­ve u svim de­lo­vi­ma se­zo­ne. Ako ih do sa­da ni­ste uvr­sti­li u svoj ar­se­nal, ve­ru­je­mo da će­te na­kon či­ta­nja ovog tek­sta to si­gur­no uči­ni­ti

Odav­no je po­zna­to da se u do­njem to­ku Sa­ve be­la ri­ba mo­že le­po lo­vi­ti u naj­hlad­ni­jem de­lu se­zo­ne. Ali to ni­je uvek jed­no­stav­no, ne sa­mo za­to što ni­je la­ko na­ći slo­bod­no me­sto, već i za­to što ri­ba ume da bu­de ve­o­ma ću­dlji­va, pa je po­treb­no do­bro is­pla­ni­ra­ti iz­la­zak, ulo­ži­ti do­sta tru­da, a ne­ka­da i ima­ti ma­lo sre­će

Klen spa­da u naj­ve­će sva­što­je­de na­ših vo­da, ali i u ri­be ko­je se mo­gu pe­ca­ti sko­ro ce­le go­di­ne, s tim što se zi­mi na ve­ći­ni te­re­na na­bo­lje hva­ta ka­da vo­da sa­mo što ne poč­ne da se mr­zne. U ovom pe­ri­o­du ni­je mno­go ras­po­lo­žen za jur­ca­nje za ple­nom, ali ako mu is­pred no­sa po­la­ga­no pro­đe ne­ki mi­ri­san i ka­lo­ri­čan za­lo­gaj, te­ško će mu odo­le­ti

Što su rav­ni­čar­ske re­ke i sta­ja­će vo­de hlad­ni­je, u nji­ma je ma­nje ak­tiv­ne sit­ne ri­be, pa smuđ te­že do­la­zi do hra­ne, a još uvek na­sto­ji da se što bo­lje na­je­de, ka­ko bi pre­zi­mio i što sprem­ni­ji do­če­kao mrest. Za­to sa­da po­sto­je do­bre šan­se da uhva­ti­mo bar ne­ku tro­fej­nu ri­bu, ali sa­mo uko­li­ko zna­mo gde i ka­da da je tra­ži­mo, te šta da joj po­nu­di­mo i na ko­ji na­čin