Štampa

Ko­li­ko smo sa­mo pu­ta bi­li u si­tu­a­ci­ji da na­kon što smo pro­ba­li sve što nam je pa­lo na pa­met i što smo ima­li pri ru­ci za­klju­či­mo: »Ne vre­di, da­nas ri­ba ne je­de!«. Ne­ka­da taj pro­blem ni­je re­šiv, ali u ne­kim pri­li­ka­ma vre­di uči­ni­ti ne­što o če­mu ma­lo ko raz­mi­šlja i pro­me­ni­ti po­la­zi­šte – ako gra­blji­vi­ca ni­je glad­na, to ne zna­či da ne­će pro­ba­ti da ote­ra ulje­za sa svo­je te­ri­to­ri­je

Uspe­šne ri­bo­lov­ce od onih dru­gih raz­li­ku­je pre sve­ga to što uvek na­sto­je da što bo­lje pro­a­na­li­zi­ra­ju kon­kret­ne uslo­ve na vo­di i oda­be­ru naj­bo­lji pri­stup za njih, pri če­mu vo­de ra­ču­na o sva­koj sit­ni­ci. A ko­li­ko i ne­ka na­o­ko be­zna­čaj­na stvar mo­že uti­ca­ti na ko­nač­ni is­hod ri­bo­lo­va, od­lič­no se vi­di iz ovog pri­lo­ga

Shi­ma­no va­ra­li­čar­ci vi­še i vi­še sred­nje kla­se odav­no su na do­brom gla­su jer su zna­lač­ki osmi­šlje­ni i ta­ko na­pra­vlje­ni da omo­gu­ća­va­ju op­ti­mal­no pre­zen­to­va­nje i vo­đe­nja mam­ca, kao i efi­ka­sno za­ma­ra­nje za­ka­če­ne ri­be. No­vom se­ri­jom Yasei LTD ja­pan­ski gi­gant oti­šao je još ko­rak da­lje, po­nu­div­ši pa­le­tu dvo­de­la­ca kon­stru­i­sa­nih za po­je­di­ne vr­ste pre­da­to­ra i raz­li­či­te teh­ni­ke. Pred­sta­vlja­mo vam je­dan od na­šem tr­ži­štu naj­za­ni­mlji­vi­jih mo­de­la iz te atrak­tiv­ne pa­le­te

Ši­rom Evro­pe sve je inte­reso­va­nja po­bu­đu­je »spe­ci­ja­li­stič­ko« pe­ca­nje krup­ne mre­ne i reč­nog ša­ra­na. Je­dan od glav­nih raz­lo­ga po­pu­lar­no­sti te di­sci­pli­ne ko­ja je iz­me­đu fi­de­ra i mo­der­nog ša­ran­skog ri­bo­lo­va le­ži u to­me što se njo­me mo­gu, na do­bro oda­bra­nom me­stu, istim pri­bo­rom, pri­stu­pom, pri­hra­nom i mam­ci­ma isto­vre­me­no lo­vi­ti te dve vr­ste ri­ba, ko­je su za­pra­vo mno­go slič­ni­je ne­go što nam se na pr­vi po­gled či­ni

Fi­de­ra­ši na je­ze­ru Ada Ci­gan­li­ja naj­če­šće ci­lja­no pe­ca­ju de­ve­ri­ku, ko­ja ni­je na­ro­či­to broj­na, ali do­sti­že za­vid­nu te­ži­nu u od­no­su na pro­sek u na­šim vo­da­ma. Zbog sra­zmer­no ma­le ko­li­či­ne ri­be, ve­o­ma bi­stre vo­de i po­ja­sa tra­ve oko kog se pe­ca, ovaj ri­bo­lov ve­o­ma je zah­te­van, ali ka­da se ri­bo­lo­vac do­bro spre­mi i uz to ima ma­lo sre­će, mo­že se na­u­ži­va­ti i po­čet­kom de­cem­bra

Lov ša­ra­na na ve­li­kim re­ka­ma jed­na je od te­žih ri­bo­lo­vač­kih di­sci­pli­na i u naj­to­pli­jem de­lu go­di­ne, ka­da je naj­ce­nje­ni­ji ci­pri­nid iz­u­zet­no ak­ti­van. A u ovom pe­ri­o­du, ka­da se tem­pe­ra­tu­ra vo­de pri­bli­ži mi­ni­mu­mu, to po­sta­je pra­vi eks­trem­ni sport, u kom na uspeh u kon­ti­nu­i­te­tu mo­gu ra­ču­na­ti sa­mo naj­u­por­ni­ji i naj­ve­šti­ji

Kle­ma­nje je­ste naj­ra­spro­stra­nje­ni­je i po mno­go če­mu naj­bo­lje re­še­nje za pra­vlje­nje saj­li svih de­blji­na. Ali taj deo si­ste­ma, pre­ko po­tre­ban u svim si­tu­a­ci­ja­ma ka­da po­sto­ji mo­guć­nost ja­vlja­nja štu­ke, mo­že­mo na­pra­vi­ti i na ne­ko­li­ko dru­ga­či­jih na­či­na, pa i ve­zi­va­njem ne­kim od naj­popularniih čvo­ro­va

Je­dan od naj­va­žni­jih fak­to­ra uspe­ha u pe­ca­nju na plo­vak je te­melj­no son­di­ra­nje dna na me­stu ri­bo­lo­va i oda­bir du­bi­ne na ko­joj će ma­mac bi­ti po­nu­đen. A ko­li­ko i na­iz­gled sa­svim ma­le raz­li­ke u pre­zen­ta­ci­ji mo­gu uti­ca­ti na ko­nač­ni re­zul­tat od­lič­no se vi­di iz ovog tek­sta vr­snog tak­mi­ča­ra i vi­še­stru­kog re­pre­zen­ta­tiv­ca Sr­bi­je

Što su tem­pe­ra­tu­re vo­de ni­že, a mrest bli­ži, pol­no zre­le štu­ke po­sta­ju sve ma­nje ras­po­lo­že­ne za jur­nja­vu za ple­nom, pa ih sve ma­nje za­ni­ma­ju va­ra­li­ce. Za­to je ovo pra­vo vre­me za lov te gra­blji­ve vr­ste sta­tič­nim teh­ni­ka­ma, na pri­rod­ne mam­ce, tj. na ke­de­re. Ovog pu­ta do­no­si­mo za­ni­mlji­vo is­ku­stvo o lo­vu na plo­vak na bi­strim i du­bo­kim sta­ja­ćim vo­da­ma

Na re­ka­ma mren­skog ti­pa, ka­kve su sve tri Mo­ra­ve, pe­ca­ju­ći na fi­der ili vo­žnjom plov­ka oče­ku­je­mo naj­pre sko­ba­lja, šlji­va­ra, mre­nu i kle­na, a naj­če­šće sa­mo po­vre­me­no do­bi­ja­mo ne­ke od vr­sta be­le ri­be ko­je vi­še vo­le spo­ri­ju vo­du. De­si se, me­đu­tim, ne­kad i to da stva­ri kre­nu pot­pu­no neo­če­ki­va­nim to­kom, kao ovog da­na na sa­mom kra­ju no­vem­bra

dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...