Štampa

Ka­da pro­đe pu­na tu­ri­stič­ka se­zo­na, put Grč­ke kre­ću mno­gi lju­bi­te­lji mor­skog ri­bo­lo­va, ko­ji ko­ri­ste ma­nju gu­žvu, još uvek ve­o­ma le­po vre­me i po­ve­ća­ni ri­blji ape­tit ka­ko bi se uz pra­vi­lan pri­stup na­u­ži­va­li u lo­vu iz­u­zet­no sna­žnih i bor­be­nih mor­skih ri­ba

Jed­na od spe­ci­fič­no­sti fi­der teh­ni­ke, ko­ja je če­sto či­ni su­per­i­or­nom u od­no­su na osta­le, jeste mo­guć­nost mak­si­mal­no pre­ci­znog pri­ma­mlji­va­nja ri­be na sa­svim ma­li pro­stor, uče­sta­lim za­ba­ci­va­njem u istu tač­ku. Ali ne­ka­da se is­pla­ti i tra­ži­ti po­ten­ci­jal­nu lo­vi­nu za­ba­ci­va­njem si­ste­ma s hra­nil­com na raz­ne stra­ne, dok se ne na­đe zo­na u ko­joj se ri­ba iz ne­kog raz­lo­ga već gru­pi­sa­la

Iako va­ži za ri­bu ko­ja se sko­ro bez izuzetka hra­ni po dnev­nom sve­tlu, je­di­ni is­klju­či­vi gra­blji­vac iz po­ro­di­ce ci­pri­ni­da mo­že se lo­vi­ti i usred no­ći, bar ta­mo gde ima ve­štač­kog osve­tljenja. Naš sa­rad­nik ot­kri­va ka­ko je i na ko­je va­ra­li­ce u ta­kvim uslo­vi­ma naj­bo­lje ju­ri­ti bu­co­va

Ho­će li ko­ri­sni­ci ri­bo­lov­nih vo­da ima­ti vi­še nov­ca za ču­va­nje pri­rod­nih re­sur­sa ko­ji su im po­ve­re­ni na upra­vlja­nje i ho­će li ri­bo­lov­ci do­bi­ti ne­što vi­še ne­go do sa­da ka­da pla­te tri­de­se­tak po­sto sku­plju do­zvo­lu, te šta da ra­de oni ko­ji mi­sle da ri­bo­lov­ni­ce ne tre­ba ku­po­va­ti

Ma­lo šta mo­že bi­ti ta­ko de­pri­mi­ra­ju­će kao ka­da do­đeš na iz­gle­dan re­vir, na kom si ne ta­ko dav­no ve­o­ma uspe­šno pe­cao, a sa­če­ka­ju te dra­stič­no dru­ga­či­ji uslo­vi, ko­ji ne de­lu­ju ni­ma­lo obe­ća­va­ju­će. No i u ta­kvim okol­no­sti­ma mo­žemo le­po pe­ca­ti ako do­bro »pro­či­ta­mo« vo­du i po­tru­di­mo se da se pri­la­go­di­mo na naj­bo­lji mo­gu­ći na­čin

Mo­der­ni ri­bo­lo­va hra­ni­li­com i šta­po­vi­ma sa ose­tlji­vim vr­ho­vi­ma od pu­nog ma­te­ri­ja­la naj­če­šće pod­ra­zu­me­va če­sta za­ba­ci­va­nja to­kom pe­ca­nja, broj­ne udar­ce te ve­li­ki broj uhva­će­nih je­dinki. Me­đu­tim, po­sto­je i ne­ke si­tu­a­ci­je u ko­ji­ma se fi­der teh­ni­kom pe­ca spo­ro, uz ma­li broj za­ba­ča­ja i du­go če­ka­nje na ja­vlja­nje ri­be – baš ta­kvim pri­stu­pom naš sa­rad­nik lo­vio je po­čet­kom ok­to­bra i ka­pi­tal­ne mre­ne