Štampa

Lov od­ra­slih pri­me­ra­ka je­di­nog is­klju­či­vog gra­bljiv­ca iz po­ro­di­ce ci­pri­ni­da na pri­rod­ne mam­ce pre je ri­bo­lo­vač­ki ku­ri­o­zi­tet ne­go standardna praksa, pre sve­ga zbog to­ga što vo­đe­nje mo­ra bi­ti ve­o­ma br­zo da bi­smo uop­šte is­pro­vo­ci­ra­li na­pad, a ke­der (bio živ ili mr­tav) ni­je po­go­dan za ta­kvu pre­zen­ta­ci­ju. Me­đu­tim, u ne­kim si­tu­a­ci­ja­ma po­sta­je čak i efi­ka­sni­ji od ma ko­je va­ra­li­ce ili mu­ši­ce

Ma­lo ko­ja ri­ba to­li­ko fa­sci­ni­ra na­še pe­ca­ro­še kao krup­ni kle­no­vi iz ma­lih te­ku­ći­ca. To ni­je ni­ma­lo slu­čaj­no, jer je te sta­re i opre­zne ri­be ve­o­ma te­ško pre­va­ri­ti i ka­da su okol­no­sti po­volj­ne za ri­bo­lov, a nekmoli on­da ka­da je vo­da ve­o­ma ma­la i bi­stra, kao što je bi­lo to­kom naj­ve­ćeg de­la ovog le­ta. Ta­da ri­ba la­ko uoča­va opa­snost i pre­po­zna­je pre­va­ru, pa sva­ki tro­fej­ni ulov po­sta­je tim vred­ni­ji

Čak i ka­da ne ko­ri­sti­mo hra­ni­li­ce i pri­ma­mu na mo­ru mo­že­mo pre­ko ce­le go­di­ne, pa i usred le­ta, od­lič­no pe­ca­ti fi­der šta­po­vi­ma i nji­ma od­go­va­ra­ju­ćim ma­ši­ni­ca­ma i naj­lo­nom i lo­vi­ti raz­ne vr­ste ri­ba, te ta­ko da­ti svom od­mo­ru do­dat­ni kva­li­tet i osta­ti u for­mi, pa i usa­vr­ši­ti svo­ju ve­šti­nu

Sva­kom iole is­ku­sni­jem ri­bo­lov­cu do­go­di­lo se bar ne­ka­da da ima uti­sak da su svi uslo­vi ide­al­ni, a da ri­ba ra­di znat­no sla­bi­je ne­go što bi se na osno­vu to­ga mo­glo oče­ki­va­ti. U ta­kvoj si­tu­a­ci­ji se ne­ki raz­o­ča­ra­ju i ne tru­de se pre­vi­še, a dru­gi baš ta­da da­ju sve od se­be ne bi li pro­na­šli na­čin da le­po pe­ca­ju, te ne­ret­ko pro­na­đu for­mu­lu uspe­ha

Me­tod fi­der teh­ni­ku ve­ći­na ri­bo­lo­va­ca po­ve­zu­je is­klju­či­vo sa pe­ca­njem ša­ra­na i ba­bu­ške na sta­ja­ći­ca­ma ko­mer­ci­jal­nog ti­pa. Ali, taj na­čin pe­ca­nja, uz ma­le mo­di­fi­ka­ci­je, ve­o­ma je pri­men­ljiv i na te­ku­ćim vo­da­ma, na ko­ji­ma u ne­kim uslo­vi­ma mo­že i do­ne­ti znat­no bo­lje re­zul­ta­te ne­go stan­dard­ni fi­der pri­stup

U po­sled­njih de­se­tak go­di­na su gla­vi­nja­re ma­lo po ma­lo po­sta­le naj­ko­ri­šće­ni­je va­ra­li­ce za so­ma na na­šim re­ka­ma. Ali, još ima do­sta onih ko­ji »br­ku« ra­do i uspe­šno lo­ve i dru­gim ve­štač­kim mam­ci­ma, od ko­jih vo­ble­ri sva­ka­ko spa­da­ju u naj­u­po­tre­blji­vi­je i naj­e­fi­ka­sni­je, što po­tvr­đu­je i ova pri­ča vr­snog ni­škog blin­ke­ra­ša

Ma­njak slo­bod­nog vre­me­na, neo­p­hod­nog za sva­ki iole ozbilj­ni­ji ri­bo­lov, ali i sve si­ro­ma­šni­ji ri­blji fond na mno­gim na­šim vo­da­ma, glav­ni su raz­lo­zi što se sve vi­še va­ra­li­ča­ra, od po­čet­ni­ka do onih naj­i­sku­sni­jih, opre­de­lju­je za ul­tra­la­ko i la­ko va­ra­li­ča­re­nje. Oni­ma ko­ji pla­ni­ra­ju da poč­nu da lo­ve na taj na­čin ili se nji­me odsko­ra ba­ve pre­do­ča­va­mo šta to uvek tre­ba ima­ti u vi­du ne bi li ri­bo­lov bio za­ni­mlji­vi­ji i efi­ka­sni­ji 

Svi­ma nam je po­zna­to da u ri­bo­lo­vu eks­pe­ri­men­ti­sa­nje i od­stu­pa­nje od vla­sti­tih na­vi­ka i ša­blo­na če­sto do­no­si uspeh, ali je ma­lo onih ko­ji su sprem­ni da pro­me­ne pri­stup ko­ji do­no­si so­lid­ne re­zul­ta­te. Evo još jed­nog pri­me­ra ko­ji po­ka­zu­je da i te ­ka­ko vre­di da­ti šan­su no­vo­ta­ri­ja­ma, na­ro­či­to ako se to ra­di sa raz­lo­gom i uz do­bro pla­ni­ra­nje

Lov smu­đa vo­ble­ri­ma, po mra­ku, za mno­ge lju­bi­te­lje te ri­be naj­a­trak­tiv­ni­ji je vid va­ra­li­ča­re­nja. On je po­go­to­vo za­ni­mljiv u ovom pe­ri­o­du, ka­da je pre­ko da­na bo­ra­vak na vo­di ne­pri­ja­tan zbog ve­li­kih vru­ći­na, a naj­če­šće i sa­svim ne­pro­duk­ti­van jer »sta­kle­no­o­ki« u po­tra­gu za hra­nom na pli­ćim me­sti­ma i u po­vr­šin­skom slo­ju vo­de kre­će tek ka­da sun­ce ne­sta­ne sa ho­ri­zon­ta

Ka­da se ri­bo­lo­vac na­vik­nut na to da mo­ra da se po­mu­či za sva­ku iole ve­ću ri­bu na­đe na vo­di u ko­joj ta­kvih je­din­ki ima pre­vi­še, ne­ka­da mo­ra da pre­đe na gru­blji pri­bor i ve­će mam­ce, ali se mo­že de­si­ti da čak ni to ne po­mog­ne, te da mo­ra da poč­ne da ma­šta o ne­če­mu što ni­ka­da ra­ni­je ni­je ni po­smi­slio da će po­že­le­ti

dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...