Štampa

Po­je­di­ne no­ve rob­ne mar­ke su po­sled­njih go­di­na do­sta na­pre­do­va­le br­zo re­a­gu­ju­ći na zah­te­ve lo­kal­nih tr­ži­šta i po­pu­nja­va­ju­ći pra­zni­ne u pro­gra­mi­ma naj­ve­ćih pro­iz­vo­đa­ča. Ali gi­gan­ti ne bi bi­lo to što je­su ka­da ne bi ume­li da od­go­vo­re i na ta­kve iza­zo­ve. Da­i­wa je za na­red­nu se­zo­nu pri­pre­mi­la mno­štvo za­ni­mlji­vih pro­iz­vo­da u svim ce­nov­nim ka­te­go­ri­ja­ma 

Či­ni­lo da će ovo bi­ti iz­u­zet­no uspe­šno pe­ca­nje, ali se vo­da od­jed­nom za­mu­ti­la, a ri­ba sta­la. To je zna­či­lo da tre­ba me­nja­ti do­bro osmi­šljen i re­a­li­zo­van plan, ali je is­ku­sni plov­ka­roš us­peo da i u ta­kvim okol­no­sti­ma za krat­ko vre­me pro­na­đe no­vu do­bit­nu tak­ti­ku

Pe­ca­nje ban­da­ra na raz­ne pri­rod­ne mam­ce, a pre sve­ga na ma­le ke­de­re, fi­le­te ri­be i par­či­će, da­je re­zul­ta­te to­kom ce­le go­di­ne, pa i u ovom pe­ri­o­du. Mo­že bi­ti vr­lo za­bav­no, a i pro­duk­tiv­no, jer se ban­dar po pra­vi­lu kre­će u ja­ti­ma, ta­ko da ta­mo gde se ja­vi je­dan mo­že­mo za krat­ko vre­me oče­ki­va­ti vi­še uda­ra­ca, na­ro­či­to ako po­štu­je­mo ne­ka osnov­na pra­vi­la

Gla­vi­nja­re su od­lič­ne za lov štu­ke, po­go­to­vo na du­bljim te­re­ni­ma, jer nji­ma mo­že­mo pre­tra­ži­ti sko­ro sve slo­je­ve vo­de, a nji­ho­va in­ten­ziv­na vi­bra­ci­ja do­no­si ulo­ve u svim de­lo­vi­ma se­zo­ne. Ako ih do sa­da ni­ste uvr­sti­li u svoj ar­se­nal, ve­ru­je­mo da će­te na­kon či­ta­nja ovog tek­sta to si­gur­no uči­ni­ti

Odav­no je po­zna­to da se u do­njem to­ku Sa­ve be­la ri­ba mo­že le­po lo­vi­ti u naj­hlad­ni­jem de­lu se­zo­ne. Ali to ni­je uvek jed­no­stav­no, ne sa­mo za­to što ni­je la­ko na­ći slo­bod­no me­sto, već i za­to što ri­ba ume da bu­de ve­o­ma ću­dlji­va, pa je po­treb­no do­bro is­pla­ni­ra­ti iz­la­zak, ulo­ži­ti do­sta tru­da, a ne­ka­da i ima­ti ma­lo sre­će

Klen spa­da u naj­ve­će sva­što­je­de na­ših vo­da, ali i u ri­be ko­je se mo­gu pe­ca­ti sko­ro ce­le go­di­ne, s tim što se zi­mi na ve­ći­ni te­re­na na­bo­lje hva­ta ka­da vo­da sa­mo što ne poč­ne da se mr­zne. U ovom pe­ri­o­du ni­je mno­go ras­po­lo­žen za jur­ca­nje za ple­nom, ali ako mu is­pred no­sa po­la­ga­no pro­đe ne­ki mi­ri­san i ka­lo­ri­čan za­lo­gaj, te­ško će mu odo­le­ti

Što su rav­ni­čar­ske re­ke i sta­ja­će vo­de hlad­ni­je, u nji­ma je ma­nje ak­tiv­ne sit­ne ri­be, pa smuđ te­že do­la­zi do hra­ne, a još uvek na­sto­ji da se što bo­lje na­je­de, ka­ko bi pre­zi­mio i što sprem­ni­ji do­če­kao mrest. Za­to sa­da po­sto­je do­bre šan­se da uhva­ti­mo bar ne­ku tro­fej­nu ri­bu, ali sa­mo uko­li­ko zna­mo gde i ka­da da je tra­ži­mo, te šta da joj po­nu­di­mo i na ko­ji na­čin

Dug pe­riod nat­pro­seč­no vi­so­kih tem­pe­ra­tu­ra va­zdu­ha uči­nio je da se i vo­de hla­de spo­ri­je ne­go što je uobi­ča­je­no u ovom pe­ri­o­du, pa je se­zo­na lo­va mir­nih ri­ba na mno­gim sta­ja­ći­ca­ma pro­du­že­na za ne­ko­li­ko ne­de­lja. Za­hva­lju­ju­ći to­me, na Sav­skom je­ze­ru se mo­glo na fi­der pe­ca­ti i po­čet­kom de­cem­bra, i to ve­o­ma uspe­šno

Ve­ći­na mo­der­nih ša­ran­dži­ja ori­jen­ti­sa­na je prvenstveno na sta­ja­ćice ko­mer­ci­jal­nog ti­pa, na ko­ji­ma se pe­ca po prin­ci­pu »uhva­ti i pu­sti« i u ko­ji­ma je kon­cen­tra­ci­ja ri­be znat­no ve­ća ne­go na otvo­re­nim vo­da­ma, pa su i šan­se za tro­fej­ni ulov ku­di­ka­mo ve­će. Ali ima i onih ko­ji­ma je naj­ve­ći iza­zov nad­mu­dri­va­nje sa tro­fej­nim di­vlja­ci­ma iz ve­li­kih re­ka, i to po­seb­no u ovom pe­ri­o­du, ka­da ma­li broj lo­va­ca na ša­ra­na uop­šte i po­mi­šlja na iz­la­zak na vo­du

Broj­ni su raz­lo­zi zbog ko­jih je ban­dar sve po­pu­lar­ni­ji me­đu va­ra­li­ča­ri­ma ši­rom Evro­pe, pa i kod nas. Me­đu glav­ni­ma je za­vid­na broj­nost ove bor­be­ne ri­be na ne­kim te­re­ni­ma, usled ko­je je ri­bo­lov vr­lo di­na­mičan i za­bavan, na­ro­či­to uz upo­tre­bu naj­lak­šeg pri­bo­ra. Ovo­ga pu­ta vam pred­sta­vlja­mo je­dan ret­ko pri­me­njivan pri­stup, su­per­i­o­ran u od­no­su na sve osta­le u ne ta­ko ret­koj si­tu­a­ci­ji

dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...