Štampa

Ša­ran i krup­na ba­bu­ška mo­gu se lo­vi­ti i kla­sič­nom fi­der teh­ni­kom, ali se to ipak mno­go efi­ka­sni­je ra­di nje­nom me­tod va­ri­jan­tom, i to ne sa­mo na ma­lim sta­ja­ći­ca­ma, tj. na ko­mer­ci­jal­nim re­vi­ri­ma rib­njač­kog ti­pa, već i na ka­na­li­ma, ve­ćim je­ze­ri­ma i re­ka­ma. Za­to taj na­čin pe­ca­nja pri­vla­či sve vi­še ri­bo­lo­va­ca, a mi oni­ma ma­nje is­ku­snima ovo­ga pu­ta ot­kri­va­mo ponešto od onog što bi im moglo po­mo­ći da u njemu još vi­še uži­va­ju

Si­li­kon­ske gla­vi­nja­re, od naj­ve­ćih do naj­ma­njih, sko­ro bez iz­u­zet­ka opre­mlje­ne su dve­ma udi­ca­ma, naj­če­šće tro­kra­kim, a znat­no re­đe dvo­kra­kim ili jed­no­kra­kim. Zbog to­ga se pri vo­đe­nju po dnu če­sto ki­da­ju na svim te­re­ni­ma na ko­ji­ma ima pre­pre­ka. Re­ša­va­nje tog pro­ble­ma na­ve­lo je na­šeg kon­struk­to­ra Zo­ra­na Vi­ja­to­va da pro­ba da na­pra­vi va­ra­li­cu sa sa­svim dru­ga­či­je re­še­nim »na­o­ru­ža­njem«

Mo­der­ni tren­do­vi u va­ra­li­ča­re­nju idu u prav­cu sma­nji­va­nja te­ži­ne če­kr­ka, a po­ve­ća­va­nja br­zi­ne (pre­no­snog od­no­sa) i pre­ci­zno­sti koč­ni­ce. Po tom prin­ci­pu je osmi­šljen i na­pra­vljen ovaj ma­li če­krk, ko­ji nam do­la­zi iz »ita­li­jan­sko-ja­pan­ske« ku­hi­nje

Sta­ro pra­vi­lo da je i ma­lo vre­me­na do­volj­no za ri­bo­lov, ako ga is­ko­ri­sti­mo na pra­vom me­stu i na pra­vi na­čin, do­bi­lo je za na­šeg sa­rad­ni­ka još jed­nu po­tvr­du pre ne­ko­li­ko da­na, na re­ci na ko­joj je na­či­nio i pr­ve ri­bo­lo­vač­ke ko­ra­ke. Eks­pe­ri­men­ti­šu­ći sa pre­zen­ta­ci­ja­ma i va­ra­li­ca­ma, u dva da­na ve­o­ma je le­po lo­vio čak tri vr­ste pre­da­to­ra

Sa­vre­me­ni ri­bo­lov sa hra­ni­li­com pri­men­ljiv je na sko­ro svim vo­da­ma ša­ran­skog i mren­skog ti­pa, ali mno­gi­ma smatraju da je naj­te­ži i naj­i­za­zov­ni­ji na ve­li­kim re­ka­ma, po­put Du­na­va, jer zah­te­va do­sta zna­nja, do­bar oda­bir i od­lič­nu pri­pre­mu svih ele­me­na­ta (pri­hra­ne, ma­ma­ca i kom­plet­nog pri­bo­ra) da bi se uspe­šno lo­vi­lo. Ali ka­da se sve koc­ki­ce sklo­pe, atrak­tiv­no pe­ca­nje uči­ni da ri­bo­lo­vac ni­ma­lo ne ža­li što se po­tru­dio

Lov od­ra­slih pri­me­ra­ka je­di­nog is­klju­či­vog gra­bljiv­ca iz po­ro­di­ce ci­pri­ni­da na pri­rod­ne mam­ce pre je ri­bo­lo­vač­ki ku­ri­o­zi­tet ne­go standardna praksa, pre sve­ga zbog to­ga što vo­đe­nje mo­ra bi­ti ve­o­ma br­zo da bi­smo uop­šte is­pro­vo­ci­ra­li na­pad, a ke­der (bio živ ili mr­tav) ni­je po­go­dan za ta­kvu pre­zen­ta­ci­ju. Me­đu­tim, u ne­kim si­tu­a­ci­ja­ma po­sta­je čak i efi­ka­sni­ji od ma ko­je va­ra­li­ce ili mu­ši­ce

Ma­lo ko­ja ri­ba to­li­ko fa­sci­ni­ra na­še pe­ca­ro­še kao krup­ni kle­no­vi iz ma­lih te­ku­ći­ca. To ni­je ni­ma­lo slu­čaj­no, jer je te sta­re i opre­zne ri­be ve­o­ma te­ško pre­va­ri­ti i ka­da su okol­no­sti po­volj­ne za ri­bo­lov, a nekmoli on­da ka­da je vo­da ve­o­ma ma­la i bi­stra, kao što je bi­lo to­kom naj­ve­ćeg de­la ovog le­ta. Ta­da ri­ba la­ko uoča­va opa­snost i pre­po­zna­je pre­va­ru, pa sva­ki tro­fej­ni ulov po­sta­je tim vred­ni­ji

Čak i ka­da ne ko­ri­sti­mo hra­ni­li­ce i pri­ma­mu na mo­ru mo­že­mo pre­ko ce­le go­di­ne, pa i usred le­ta, od­lič­no pe­ca­ti fi­der šta­po­vi­ma i nji­ma od­go­va­ra­ju­ćim ma­ši­ni­ca­ma i naj­lo­nom i lo­vi­ti raz­ne vr­ste ri­ba, te ta­ko da­ti svom od­mo­ru do­dat­ni kva­li­tet i osta­ti u for­mi, pa i usa­vr­ši­ti svo­ju ve­šti­nu

Sva­kom iole is­ku­sni­jem ri­bo­lov­cu do­go­di­lo se bar ne­ka­da da ima uti­sak da su svi uslo­vi ide­al­ni, a da ri­ba ra­di znat­no sla­bi­je ne­go što bi se na osno­vu to­ga mo­glo oče­ki­va­ti. U ta­kvoj si­tu­a­ci­ji se ne­ki raz­o­ča­ra­ju i ne tru­de se pre­vi­še, a dru­gi baš ta­da da­ju sve od se­be ne bi li pro­na­šli na­čin da le­po pe­ca­ju, te ne­ret­ko pro­na­đu for­mu­lu uspe­ha

Me­tod fi­der teh­ni­ku ve­ći­na ri­bo­lo­va­ca po­ve­zu­je is­klju­či­vo sa pe­ca­njem ša­ra­na i ba­bu­ške na sta­ja­ći­ca­ma ko­mer­ci­jal­nog ti­pa. Ali, taj na­čin pe­ca­nja, uz ma­le mo­di­fi­ka­ci­je, ve­o­ma je pri­men­ljiv i na te­ku­ćim vo­da­ma, na ko­ji­ma u ne­kim uslo­vi­ma mo­že i do­ne­ti znat­no bo­lje re­zul­ta­te ne­go stan­dard­ni fi­der pri­stup

dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...