Štampa

Goran Radović Gica u svetskim okvirima važi za jednog od najboljih ribolovaca bolonjeze tehnikom, pogotovo na rekama. Ali, tokom leta, koje uglavnom provodi u svojoj vikendici na jezeru Kokin Brod, svestrani Gile često peca belu ribu na meč, a dokazao se kao pravi velemajstor u modernom šaranskom ribolovu, u kom primenjuje nešto što je verovatno samo njemu moglo pasti na pamet

U naj­to­pli­jem de­lu se­zo­ne, već go­di­na­ma ve­ći­na smu­đa­ro­ša ko­ji ima­ju ča­mac na ve­li­kim re­ka­ma lo­vi teh­ni­kom ver­ti­kal­nog dži­go­va­nja, bi­lo na va­ra­li­ce od me­ke gu­me ili na ke­de­re, na taj na­čin br­zo pre­tra­žu­ju­ći te­ren i tra­že­ći ak­tiv­nu ri­bu. Ima, me­đu­tim, još uvek i onih ko­ji ne od­u­sta­ju od kla­sič­nog pri­stu­pa, te se si­dre na do­bro im po­zna­tim me­sti­ma i tra­že va­ra­li­cu i pre­zen­ta­ci­ju ko­ja će na na­pad na­ve­sti ri­bu ko­ju tu oče­ku­ju.

Uoč­lji­vost ve­štač­kih ma­ma­ca za gra­blji­vi­ce, ko­ju u uslo­vi­ma sla­be vi­dlji­vo­sti ri­bo­lov­ci pre sve­ga ve­zu­ju za sna­žnu vi­bra­ci­ju, kod stri­me­ra (po­te­zan­ki) je mno­go ma­nja ne­go kod ve­ći­ne dru­gih va­ra­li­ca. Iz na­še per­spek­ti­ve, oni pro­iz­vo­de mi­ni­mal­no po­me­ra­nje vo­de, pa nam se či­ni da ih ri­ba u mut­nom ili po mra­ku te­ško mo­že re­gi­stro­va­ti. A ne­ka­da su, za­ču­do, baš oni naj­e­fi­ka­sni­ji, kao što će­te sa­zna­ti iz ovog tek­sta

Od svih va­ra­li­čar­skih teh­ni­ka ko­je se ko­ri­ste u slat­ko­vod­nom ri­bo­lo­vu, dži­go­va­nje je jed­na od naj­po­pu­lar­ni­jih. Za­to i ni­je čud­no što je po­nu­da ve­štač­kih ma­ma­ca i na­men­ski pra­vlje­nog pri­bo­ra ve­o­ma ve­li­ka. A ve­ći­na zna­la­ca sma­tra da da­le­ko naj­va­žni­ji deo pri­bo­ra, od kog uspeh u ve­li­koj me­ri za­vi­si, je­ste štap, či­je oso­bi­ne mo­ra­ju bi­ti ta­ko uskla­đe­ne da isto­vre­me­no bu­de ve­o­ma ose­tljiv a ži­lav i ot­po­ran na ve­li­ka na­pre­za­nja a la­gan

Klen je s raz­lo­gom jed­na od naj­po­pu­lar­ni­jih ri­ba na­ših te­ku­ći­ca mren­skog ti­pa. Pri­lič­no je bro­jan, je­lov­nik mu je ra­zno­vr­stan, lo­vi se sko­ro ce­le go­di­ne, svim teh­ni­ka­ma, i ni­je lak plen, ali ka­da na­đe­mo pra­vi ma­mac i pre­zen­ta­ci­ju, mo­že­mo uspe­šno hva­ta­ti i krup­ne ko­ma­de. To­kom le­ta oni se sla­de ra­znim se­zon­skim vo­ćem, a tre­nut­no se naj­bo­lji re­zul­ta­ti po­sti­žu na vi­šnju po­nu­đe­nu plov­ka­ro­škim si­ste­mi­ma

Uve­re­nje da je tol­sto­lo­bi­ka, bu­du­ći da se hra­ni plank­to­nom, ne­mo­gu­će na bi­lo ko­ji ma­mac upe­ca­ti udi­com za usta odav­no vi­še ne va­ži. Sve je ve­ći broj ri­bo­lo­va­ca ko­ji tu krup­nu i sna­žnu ri­bu ci­lja­no lo­ve na pot­pu­no re­gu­la­ran na­čin, du­bin­ski ili na plo­vak, i ko­ji je­dva če­ka­ju to­pli­ji deo go­di­ne, ka­da ona pro­ra­di pu­nim in­ten­zi­te­tom. A ko­li­ko je ta­kav ri­bo­lov atrak­ti­van i us­pe­šan, od­lič­no se vi­di po ono­me što se već ne­ko vre­me de­ša­va ma­lo iz­nad ušća Sa­ve