Štampa

Ako je u lo­vu reč­nog smu­đa ne­što iz­ve­sno, on­da je to nje­go­va po­ja­ča­na ak­tiv­nost u po­čet­nom pe­ri­o­du na­do­la­ska vo­de. To se po­tvr­di­lo i pri po­sled­njem po­ra­stu Du­na­va, ali je za ulov i u ta­kvoj si­tu­a­ci­ji bi­lo po­treb­no bi­ti upo­ran i spre­man na če­sta me­nja­nja me­sta, va­ra­li­ca i na­či­na nji­ho­vog vo­đe­nja

Mi­ni­ja­tur­na je­ze­ra i ba­re, ka­kvih ima u sklo­pu se­o­skih do­ma­ćin­sta­va ili ma­lih tu­ri­stič­kih kom­plek­sa, sve če­šće po­se­ti­o­ci­ma osim le­pog am­bi­jen­ta i sve­ži­ne nu­de mo­guć­nost i da na nji­ma upe­ca­ju ne­ku ri­bu. Iako se ta­kav ri­bo­lov ne mo­že po­re­di­ti sa onim na ve­ćim vo­da­ma, po­ka­za­lo se da je do­volj­no iza­zo­van da mno­gi ne pro­pu­šta­ju pri­li­ku da se u nje­mu oku­ša­ju. Ovog pu­ta vam pred­sta­vlja­mo ne­ko­li­ko ta­kvih sve po­pu­lar­ni­jih vo­da

Go­di­na­ma je u to­pli­jem de­lu se­zo­ne za uspe­šan lov­ na mir­ne vr­ste ri­ba na mno­gim sta­ja­ćim vo­da­ma naj­va­žni­ji preduslov to da se ne­ka­ko iz­beg­ne cver­glan; ta agre­siv­na aloh­to­na sva­što­je­da vr­sta ve­li­ke pro­ble­me pra­vi i svi­ma oni­ma ko­ji pe­ca­ju na Bov­nu, ali je naš sa­rad­nik na­šao na­čin da je za­o­bi­đe

Va­ra­li­ča­re­nje so­ma iz čam­ca te­škim si­li­kon­skim gla­vi­nja­ra­ma i dži­go­vi­ma spu­šte­nim di­rekt­no is­pod vr­ha šta­pa iz­u­zet­no je efi­ka­sna teh­ni­ka, po­go­to­vo u ovom de­lu se­zo­ne. U ta­kvom ri­bo­lo­vu sva­ki deo pri­bo­ra je bi­tan, ali je naj­va­žni­je da oda­be­re­mo po­uz­dan štap, kod kog će bi­ti do­bro uskla­đe­ne sna­ga, ose­tlji­vost i sa­vi­tlji­vost

Bo­van­sko je­ze­ro jed­na je od naj­po­se­će­ni­jih aku­mu­la­ci­ja na ju­go­i­sto­ku Sr­bi­je. U ovo do­ba go­di­ne na nje­mu ima mno­go ri­bo­lo­va­ca, pa na udar­nim po­zi­ci­ja­ma ni­je la­ko na­ći do­bro me­sto, a pe­ca­nje do­dat­no kom­pli­ku­je do­sad­ni cver­glan, kog je če­sto ve­o­ma te­ško iz­be­ći. Za­to oni ko­ji že­le da lo­ve krup­ni­ju de­ve­ri­ku mo­ra­ju da se do­sta po­tru­de ka­ko bi re­ši­li sve te pro­ble­me, ali ka­da us­pe­ju u to­me na­gra­da bi­va ade­kvat­na

Kra­jem pro­le­ća na­stu­pa pe­riod ka­da se klen mo­že uspe­šno lo­vi­ti na du­di­nju i osta­lo vo­će ko­je do­zre­va u naj­to­pli­jem de­lu go­di­ne. Taj ri­bo­lov ni­je na­ro­či­to kom­pli­ko­van ni­ti zah­te­van, ali da bi­smo bi­li uspe­šni mo­ra­mo po­nu­di­ti ma­mac na pra­vom me­stu i na op­ti­ma­lan na­čin (što pod­ra­zu­me­va do­bro uklo­pljen si­stem i tač­no po­de­še­nu du­bi­nu), te ima­ti oštru udi­cu i štap ko­jim će­mo mo­ći da i na ve­li­koj da­lji­ni da­mo efi­ka­snu kon­tru