Štampa

Broj na­ših pe­ca­ro­ša ko­ji se opre­de­lju­ju za mo­der­ni ri­bo­lov sa hra­ni­li­com i šta­po­vi­ma ose­tlji­vih vr­ho­va i da­lje kon­ti­nu­i­ra­no ra­ste. U pro­dav­ni­ca­ma je sve ve­ća po­nu­da pri­bo­ra, opre­me, pri­hra­na i ma­ma­ca, me­đu­tim mno­gi no­vo­pe­če­ni fi­de­ra­ši pro­la­ze sla­bi­je ne­go što bi že­le­li jer im ne­do­sta­ju bit­ne in­for­ma­ci­je i pre­po­ru­ke is­ku­sni­jih ko­le­ga o to­me ka­kav pri­stup i si­stem da pri­me­ne u raz­li­či­tim si­tu­a­ci­ja­ma. Naš stal­ni sa­rad­nik od­lu­čio je za­to da ovog pu­ta pred­sta­vi dva re­še­nja ko­ja odav­no ko­ri­sti sa ve­li­kih uspe­hom

Ka­da ri­bo­lov­ci pro­te­stu­ju zbog ne­le­gal­ne pro­da­je ri­be na pi­ja­ca­ma i dru­gim me­sti­ma, ko­ri­sni­ci se naj­če­šće prav­da­ju da ne­ma­ju ovla­šće­nja da kon­tro­li­šu pro­met ri­be. Me­đu­tim, oni ko­ji za­i­sta že­le da se bo­re sa kri­vo­lo­vom i te ­ka­ko mo­gu da lo­po­vi­ma za­gor­ča­ju ži­vot i ka­da se kra­de­na ri­ba na­đe da­le­ko od vo­de u ko­joj je uhva­će­na

Op­šte je po­zna­to da se na sa­mom po­čet­ku pro­leć­ne se­zo­ne mo­gu oče­ki­va­ti i ulo­vi ka­pi­tal­nih so­mo­va, jer naj­ve­ća evrop­ska slat­ko­vod­na ri­ba u ovom pe­ri­o­du na­sto­ji da na­dok­na­di te­ži­nu i ener­gi­ju iz­gu­blje­nu pre­ko zi­me i da se do­bro pri­pre­mi za sko­ra­šnji mrest. Ri­bo­lov­ci ko­ji se sa­da po­sve­te ci­lja­nom lo­vu so­ma mo­gu se za­to na­da­ti i tro­fej­nim je­din­ka­ma, ali ulov ka­kav su ostva­ri­la dvo­ji­ca ko­le­ga na je­ze­ru Kra­lje­vac odav­no ni­je za­be­le­žen

Pr­vi od­la­zak na sva­ki ri­bom bo­gat te­ren no­si ve­li­ka oče­ki­va­nja, ali i zna­tan ri­zik, jer ni naj­i­sku­sni­ji ri­bo­lo­vac ne mo­že bi­ti si­gu­ran da se do­bro pri­pre­mio za ono što ga na ne­po­zna­toj vo­di oče­ku­je. Ovog pu­ta, me­đu­tim, sve je bi­lo ide­al­no, osim vre­men­skih pri­li­ka, pa je i re­zul­tat bio iz­nad svih oče­ki­va­nja

Po­sled­njih me­se­ci je na re­ka­ma mren­skog ti­pa ri­bo­lov bio ote­žan zbog ne­ko­li­ko ve­li­kih po­ra­sta i po­mu­ta, ali ka­da je vo­do­staj bio ko­li­ko-to­li­ko nor­ma­lan i bar ne­ko vre­me sta­bi­lan, bi­lo je le­pih ulo­va, pre sve­ga sko­ba­lja i plo­ti­ce, ka­ko na plo­vak ta­ko i sve po­pu­lar­ni­jom fi­der teh­ni­kom

Sam po­če­tak pro­leć­ne se­zo­ne lo­va be­le ri­be na na­šim naj­ve­ćim te­re­ni­ma bio je pri­lič­no mr­šav, pre sve­ga zbog zna­čaj­nih osci­la­ci­ja vo­do­sta­ja i pro­men­lji­vog vre­me­na. Ipak, po­je­di­ni upor­ni i is­ku­sni ri­bo­lov­ci i u ta­kvim uslo­vi­ma uspe­va­li su da pro­na­đu ri­bu i na­čin da se le­po na­pe­ca­ju

Sve vi­še ri­bo­lo­va­ca ko­ji pe­ca­ju fi­der teh­ni­kom ili kla­sič­nom du­bin­kom ko­ri­sti ku­gli­ce sti­ro­po­ra, eks­pan­di­ra­ni pi­ri­nač i raz­ne dru­ge vr­ste po­di­za­ča (ve­štač­kih ali i pri­rod­nih) ka­ko bi po­nu­di­la ri­bi in­te­re­san­tan ma­mac ili ga pre­zen­to­va­la ma­lo iz­nad dna

Te­mi­švar­ski sa­jam opre­me za ri­bo­lov i bo­ra­vak u pri­ro­di  Fis­hing & Out­do­or Ex­po pri­vu­kao je do­sta po­se­ti­la­ca i znat­no vi­še iz­la­ga­ča ne­go što ih se po­ja­vlju­je na na­šim ma­ni­fe­sta­ci­ja­ma tog ti­pa. A me­đu nji­ma je bi­lo i di­stri­bu­te­ra svet­ski po­zna­tih rob­nih mar­ki ali i mno­go do­ma­ćih pro­iz­vo­đa­ča, pre sve­ga pri­hra­na i ma­ma­ca za ša­ran­ski i fi­der ri­bo­lov 

Po­čet­kom pro­le­ća, dok je vo­da još pri­lič­no hlad­na, ša­ra­ni po pra­vi­lu i dalje ne­ma­ju ve­li­ki ape­tit, pa se pre­po­ru­ču­je pe­ca­nje uz mi­ni­mal­nu ko­li­či­nu pri­ma­me, ko­ja će ih sa­mo pod­sta­ći da je­du, ali ih ne­će za­si­ti­ti. Baš ta­kav pri­stup do­neo je is­ku­snim ša­ran­dži­ja­ma mno­go uspe­ha u pr­vom ovo­se­zon­skom iz­la­sku

Plov­ci se pra­ve u ogrom­nom di­ja­pa­zo­nu ob­li­ka, no­si­vo­sti i svih dru­gih ka­rak­te­ri­sti­ka bit­nih za nji­ho­vu upo­tre­blji­vost u ra­znim si­tu­a­ci­ja­ma. Za iz­ra­du ne­kih mo­de­la u kuć­nim uslo­vi­ma po­treb­ni su ve­li­ko zna­nje i te­ško do­stup­ni ma­te­ri­ja­li, ali od­lič­ne i iz­u­zet­no traj­ne plov­ke uz ma­lo tru­da sva­ko mo­že na­pra­vi­ti od ma­te­ri­ja­la kog ima prak­tič­no svu­da oko nas

dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...